Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Forum is veel meer dan een event: het zet mensen en ideeën in beweging

In gesprek met Deelnemers Forum Vakantieparticipatie 2014 | 5 februari 2014

Een medewerker van een sociale organisatie die van een toeristische aanbieder instant antwoord krijgt op een praktische vraag. Een nieuwkomer die voor het eerst, na zes jaar in haar nieuwe thuisland, de trein neemt om op het Forum aanwezig te kunnen zijn. Bezielde professionals die hun engagement toelichten en enthousiast hun visie delen. Vakantiegangers die elkaar op sleeptouw nemen om samen grenzen te verleggen – naar de sportoase in Leuven, of naar de volgende vakantiebestemming. Het Forum deed het weer: mensen in beweging brengen en ruimte scheppen voor nieuwe verbindingen en verhalen.

Of er betaalbare plekken bestaan om met een jeugdgroep uit de Bijzondere Jeugdzorg te verblijven, en waar zelf gekookt kan worden, vraagt Dirk Vanhecke van Monte Rosa zich hardop af aan een van de ronde tafels tijdens het Forum. ‘Absoluut’, weet Samuel Trybou van Vakantiedomein Hoge Duin, die toevallig aan dezelfde tafel is beland. ‘Onze accommodatie ‘De Sloep’ leent zich perfect voor families en groepen en je kunt er volledig zelfstandig je ding doen.’ Een folder wordt over tafel geschoven, gegevens worden genoteerd. Het is maar één illustratie van wat kan ontstaan als er ruimte is voor spontane dialoog tussen verschillende partijen.

Het gezicht achter de stem

Hoe handig drukwerk, mails en telefoons ook kunnen zijn: niets gaat boven een echte ontmoeting van mens tot mens. De uitbater ontmoeten van een verblijf waar je wel eens zou willen logeren, het gezicht leren kennen dat bij een telefoonstem hoort. ‘Voor ons team is het leuk om live de verhalen van vakantiegangers en partners te horen’, zegt Gudrun Willems van Vakantieparticipatie. ‘En omgekeerd: ook vakantiegangers willen graag de mensen uit ons team zien. ‘Wie is die Sarah die altijd zo vriendelijk de telefoon opneemt?’’

Samen op pad opent deuren!

En dan is er nog de kracht van ontmoeting om grenzen te verleggen, en de eigen comfortzone  wat te vergroten. ‘Ik hoor aanwezigen op het Forum regelmatig zeggen: ‘Moest hij of zij niet meegekomen zijn, dan zou ik niet hier geweest zijn’’, zegt Gudrun. ‘Mensen ondersteunen elkaar. Ze trekken elkaar mee naar het Forum, net zoals ze elkaar motiveren om samen op vakantie of daguitstap te gaan.’ Mooi, die kracht van samen. Net zoals het mooi is om tijdens de lunchpauze een nieuwkomer te horen zeggen dat ze al zes jaar in België woont en vandaag voor het eerst in haar nieuwe thuisland de trein naam, om op het Forum aanwezig te kunnen zijn.

 

 

Waar vonken overspringen, ontstaat vuur

Waar mensen samen zijn, kunnen vonken overspringen. Van inspiratie, kracht, bezieling, goesting. Of zoals Lieve Maesmans van TAO Armoede het verwoordt: ‘Het is knap om te zien hoeveel bevlogen mensen hier rondlopen, die heel bewust een engagement aangaan. Mensen die écht geloven in participatie en in een diversificatie van hun aanbod voor verschillende doelgroepen. Dat werkt ook onderling, tussen de verschillende toeristische aanbieders, ongetwijfeld inspirerend.’

NOPIC

In gesprek met

Deelnemers aan het Forum Vakantieparticipatie 2014 kwamen bijeen in de Sportoase van Leuven. Om elkaar te leren kennen, nieuwe vakantiebestemmingen te ontdekken en zelfs te zingen en te dansen. Wat een dag!

Dit verhaal werd gepubliceerd op 5 februari 2014 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |