Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantie is… ruimte om ‘ja’ te zeggen op je verlangen

In gesprek met Eva De Groote | 11 oktober 2019

 

Iedereen verdient vakantie. Er even tussenuit zijn, voor een poosje in een andere omgeving kunnen leven, doet wonderen. Dat herontdekte ik nog eens, toen ik naar Eva luisterde. Ze vertelde me dat ze vroeger maar moeilijk rust kon vinden op vakantie. Ja, vakantie was wel een kort breekpunt in haar drukke leven, maar echt uitrusten kwam er niet van. Dat vakantie echt een deugddoend verschil kan maken, beleefde ze nadat ze fysiek en mentaal uitgeput in een burn-out terecht kwam..

Elk jaar trekt Eva met haar man en kinderen naar dezelfde plek in de Midi-Pyreneën in Frankrijk. Ze zetten hun tentje neer op een idyllisch kampeerterrein, diep in de vallei. Ze doen het al jarenlang, vertelt Eva me. Het gezin geniet er van het meer, van wandelingen in de natuur en van quality time met elkaar. De mobiele telefoon blijft uit.

Jarenlang waren die vakanties een letterlijke break in het stresserende leven van Eva. Haar job vroeg het uiterste van haar krachten, en de combinatie met gezin en andere verplichtingen vroeg een voortdurend balanceren.  ‘Ik voelde me ook na zo’n vakantie nooit echt uitgerust’, zegt Eva. ‘Zelfs integendeel, wanneer de vakantie eindigde, kwam de stress voor de eerstvolgende werkdag alweer op.’ Na de vakantie vloog Eva er steevast weer in, in dat drukke professionele leven van haar. Dan leek die vakantie al gauw weer ver, ver weg.

En toen kwam burn-out op bezoek.
Eva was op. Fysiek en mentaal uitgeput.
De stress had z’n tol geëist.

Burn-out verandert veel in een mensenleven. Willen of niet: je kan niet anders dan stilstaan bij de dingen. Bij Eva veranderde het ook haar ervaring van vakantie. Eva: ‘Dit jaar was mijn vakantie anders. Het werd een tijd waarin ik mijn batterijen weer kon opladen. Een tijd ook om na te denken over mijn leven.’ Eva leerde naar haar lichaam luisteren, en nam beslissingen die haar leven op een nieuw spoor brachten.

“Een nieuwe en zo welkome gewaarwording.”

Op vakantie besliste ze…
Ze zou haar vaste job opgeven.
Ze zou kiezen voor haar creativiteit.
Ze zou schrijfster worden.
En ze zou zich niet laten tegenhouden door financiële onzekerheden.

Zelfde vakantieconcept. Op dezelfde plek. Met dezelfde dierbare mensen.  Dezelfde wandelingen in de natuur. Met een heel ander gevoel. Tevreden en ontspannen. En ook: kracht en blijdschap. Daar, in die prachtige vallei in de Franse bergen, ontstond nu wel ruimte. Kiezen voor zichzelf. Risico’s wikken en wegen. Durven haar eigen ding te doen. De kunstenaar worden die ze wilde zijn. Klaar worden om te springen in het onbekende.

Eva is nu schrijfster. Haar eerste roman is uit. De tweede is onderweg.
Eva wandelt nu ook in de buurt van haar eigen thuis. Ze geniet van de natuur. Ze is in gezelschap van haar eigen innerlijke rust. Een nieuwe en zo welkome gewaarwording.

Eva De Groote

In gesprek met

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 11 oktober 2019 in de categorie Vakantie.

Claudia Mariën

Neergepend door

Claudia is vrijwilligster bij het lokaal dienstencentrum De Wimilingen en Rap op Stap kantoor in Wommelgem. Ze is graag in de weer en onder de mensen. Claudia is mama van twee studerende kinderen en een poezenmoeder van drie katten.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |