Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Jeugdherberg biedt fijn kader voor alleenstaande ouders

In gesprek met Maria | 13 januari 2014

Wil je als alleenstaande samen met je kinderen op vakantie en vind je het fijn om ook contact te leggen met andere reizigers? Dan kan een jeugdherberg een slimme verblijfskeuze zijn. Maria en haar achtjarige dochtertje ondervonden tijdens de kerstvakantie hoe gezellig het er kan zijn. Ze verbleven in het Snuffel Backpacker Hostel in Brugge. ‘Het is fijn te weten dat je ’s avonds nog aan sociale activiteiten kunt deelnemen terwijl de kinderen slapen’, zegt Maria.

Naar zee of toch maar naar een kunststad?

Maria wilde er al langer eens op uit met haar dochtertje. Eerst dacht ze aan een dagje naar zee in combinatie met een bezoek aan Plopsaland. Omdat twee lange treinritten van en naar Hasselt in combinatie met een pretparkbezoek toch wat veel leek voor één dag, zocht ze via Rap op Stap naar mogelijkheden om in de buurt te overnachten. ‘Samen hebben we in de folder van Vakantieparticipatie bekeken. Toen bedacht ik dat het misschien wel nog leuker was om Brugge samen met mijn dochter te ontdekken. We waren er nog nooit eerder geweest. Uiteindelijk zijn het twee dagen Brugge geworden met een overnachting in jeugdherberg Snuffel. Een combinatie die heel betaalbaar bleek.’

Sociaal contact troef

In de jeugdherberg kregen moeder en dochter spontaan een familiekamer aangeboden. ‘Heel fijn’, vindt Maria, ‘want die had ik niet speciaal aangevraagd.’ Verder was ze aangenaam verrast dat je er zo makkelijk sociale contacten kunt leggen. ‘Het was de eerste keer dat we in een jeugdherberg verbleven en het was fijn dat er een bar was waar we gezelschapsspelletjes konden spelen.' 

"Mijn dochtertje zei: ‘Mama, ik vind dit echt de gezelligste plek!’’

Internationale contacten

Het internationale gezelschap vindt Maria ook een meerwaarde. ‘Je komt er mensen van overal tegen. We deelden de herberg met onder meer gasten uit Engeland en China. Met een Chinees meisje dat ook alleen op stap was, hebben we trouwens een fijn contact gehad, in het Engels en in gebarentaal. Dat is het fijne aan kinderen, die leggen vrij makkelijk contact. Ik had m’n dochtertje ook gevraagd of ze het goed vond dat ik nog iets in de bar zou drinken als zij sliep. Dat vond ze prima. ‘Als er iets is, kom ik wel even naar beneden’, zei ze.

Een praatje maken of een optreden bijwonen

‘Uiteindelijk ben ik bij haar gebleven omdat het die nacht hard stormde, maar het was fijn te weten dat het had gekund’, zegt Maria. Daarom kan een jeugdherberg zeker een aanrader zijn voor alleen reizende ouders met kinderen. ‘Je kunt er ’s avonds makkelijk nog even naar de gemeenschappelijke ruimte gaan en wat praten met andere gasten’, zegt ze. ‘Of zelfs een optreden meepikken, want in de Snuffel worden die regelmatig georganiseerd. In een hotel ligt dat volgens mij minder makkelijk.’

"Daarom kan een jeugdherberg zeker een aanrader zijn voor alleen reizende ouders met kinderen. ‘Je kunt er ’s avonds makkelijk nog even naar de gemeenschappelijke ruimte gaan en wat praten met andere gasten."

Proeven van plaatselijke activiteiten

Maria is blij dat ze uiteindelijk voor een uitstap naar Brugge koos. ‘Het was heel fijn om met mijn dochtertje door die mooie stad te wandelen en haar zo te zien genieten. We hebben het Historium en het ijssculpturenfestival bezocht en van de sfeer op de kerstmarkt genoten.’ Wat Maria betreft, is de uitstap voor herhaling vatbaar. ‘Waar we een volgende keer ook naartoe  trekken, ik denk dat ik sowieso opnieuw voor een jeugdherberg kies. Het is er goedkoop en toch gezellig en in orde. Meer moet dat voor ons niet zijn.’

 

Fotografie beeld bovenaan in Header: (c)milo-profi - Toerisme Vlaanderen
nopic

In gesprek met

Maria trok tijdens de kerstvakantie op vakantie naar Brugge. Samen met haar dochtertje van acht verbleef ze in Backpacker Hostel Snuffel en ontdekte er een warme gezelligheid.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 13 januari 2014 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |