Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Duizend mensen zongen ‘Iedereen Vakantie’. En het stopt nog niet!

In gesprek met Hannelore Herreman | 7 november 2017

Een hemelsblauw zevendehands caravannetje. Een door vakantiegangers gecomponeerd vakantielied. Zingende madammen en mijnheren van Allez, Chantez!. Toffe samenwerkingen met vakantiemakers. Hannelore Herreman voelde zich een zomer en najaar lang omringd door schoonheid, creatieve mensen en vakantiepret. Dertien keer hing ze de VakantieToer-caravan achter haar auto, laadde kids en picknick in en reisde door Vlaanderen. Muzikanten en zangers van Allez, Chantez! reisden mee. En ‘Oren’ – vrijwilligers die vakantieverhalen verzamelen – luisterden bij genieters van vakantie hoe wij in Vlaanderen vakantie mogelijk maken voor elkaar. Samen bezorgden ze ruim duizend Vakantiegangers een memorabel moment van vertellen en samen zingen.

Dat het een krachttoer was, zeker en vast. Op 1 en 2 juli componeerde Allez, Chantez! met een groep vakantiegangers  een uniek vakantielied. Twee weken later stonden Caravan, Oren en Allez, Chantez! voor het eerst voor een enthousiast publiek in Camping De Lage Kempen (Hechtel-Eksel). Dertien stops later eindigde toereditie 2017 in Vayamundo (Oostende). Ruim 1000 mensen oefenden het vakantielied en zongen mee ‘Iedereen Vakantie!’ Gezinnen, kinderen, hoogbejaarde mensen en aarzelende jongeren (her)ontdekten het plezier van samen zingen. En dat ze in één adem ontdekten dat iedereen echt wel recht heeft op vakantie, is mooi meegenomen.

Enkele dagen na de definitieve slotakkoorden in Vayamundo blaast Hannelore uit. En blikt blij terug. 'Op zoveel plekken werden we warm ontvangen. Ik kreeg echt het gevoel dat er al een stevige familie bestaat rond Iedereen verdient vakantie. Een familie die ik alleen maar zag groeien.’ Ze haalt er de foto’s van haar favoriete momenten bij. We mogen meekijken…

2 juli: het vakantielied wordt geboren

Vakantieparticipatie wil met een eigen lied op toernee en vroeg vakantiegangers en sympathisanten om dat mee te bedenken. In Jeugdherberg De Veurs (Voeren) werd twee dagen gebrainstormd, geneuried, gewikt en gewogen, gekozen en gezongen.

veurs

 

1ste stop, De Lage Kempen, meteen een voltreffer

lage kempen

Hannelore: ‘Onze try-out in De Lage Kempen (Eksel) werd meteen een hoogtepunt. Uitbaatster Gonnie is een super zorgzame gastvrouw. En alsof het zo moest zijn troffen we er een gezin op vakantie dat al jaren fan is van Vakantieparticipatie. Je had moeten zien hoe blij ze waren toen de caravan arriveerde.’


De Bosberg 

bosberg

Hannelore: ‘De directrice van vakantiecentrum De Bosberg (Houthalen) was vanaf moment één al enthousiast. De VakantieToer was voor hen een heerlijke animatie, die helemaal past in de manier waarop het personeel er zorg voor draagt dat elke gast zich gezien en gewaardeerd voelt. Het was heerlijk zingen met grootouders en kleinkinderen, gezinnen en een oergezellige groep van Horizont.’


Moerkensheide 

Hannelore: ‘Moerkensheide in De Pinte is een tof jeugdverblijf van de Scouts. We speelden er voor kinderen van 5 tot 16 jaar. Zij waren er via de speelpleinwerking van OCMW Gent op kamp. Die gasten hebben er een feestje van gemaakt. Een chaotisch feestje weliswaar, maar héérlijk voor iedereen. Al hebben de zangers stevig uit hun pijp moeten komen (lacht).’


Vayamundo 

Hannelore: ‘Vayamundo Oostende was onze dertiende en laatste stop, dag op dag vier maanden nadat het lied gecomponeerd werd. Verschillende mede-componisten waren speciaal naar Oostende afgezakt. De cirkel was rond. 150 vakantiegangers zongen geweldig enthousiast mee. Een schoner eindakkoord kan een mens zich niet wensen.’


En meer...

De IedereenVakantieToer stopte ook in De Lilse Bergen (Lille), Kafée Kasserol (Lier), Zilvermeer en Zilverstrand (Mol), Floréal (Blankenberge), Sint-Pietersabdij (Gent), De Snuffel (Brugge), Plokkersheem (Watou) en het Sportimonium (Zemst). Caravan, Oren en Allez, Chantez! werden meestal met veel enthousiasme ontvangen. Soms was het een beetje zoeken om de juiste snaar te raken.


Oren?

Bijna elke stop waren er één of enkele vrijwillige ‘Oren’ bij. Ze luisterden naar vakantieverhalen en vroegen naar ervaringen over hoe wij in Vlaanderen vakantie mogelijk maken voor elkaar. Via dat luisteronderzoek wil Steunpunt Vakantieparticipatie beter begrijpen wat werkt en waar nog aan gewerkt moet worden om het recht op vakantie voor iedereen te garanderen.

Marleen Vandecraen (foto) reisde bijna een hele zomer mee. Hannelore: ‘Dat bleek een grote meerwaarde. Mensen willen graag vertellen en vinden het waardevol als er naar hen geluisterd wordt. Mijn grootste respect voor alle Oren. Ze hebben veel verhalen beluisterd, en daar zaten soms echt donkere ervaringen tussen. Je moet het maar doen.’


Is ’t nu echt gedaan met de Toer?

Nog niet helemaal, zegt Hannelore. De caravan komt nog naar het Forum (7 december, Oostende). ‘We gaan daar met 400 mensen samen het vakantielied zingen.’ Er is bovendien een videoclip in de maak.

En dan? ‘Volgend jaar doen we wellicht verder, maar dan anders. Ik hoop dat de caravan een reizende ontdekkingskar kan worden, barstensvol verhalen, foto’s, klank en voeldingetjes over vakantie. Er wordt aan de voorstellingen gesleuteld.' En vooral: de Toer wil meer mensen bereiken die vakantiedrempels ervaren. Een intensere samenwerking met Rap op Stap kantoren, buurtwerkingen en sociale organisaties zit er dik in. 

‘Maar nu eerst rustig evalueren’, zegt Hannelore. ‘En ons voorbereiden op de finale. Op 7 december vullen we de Grote Post in Oostende met de samenklank van vierhonderd stemmen. Dat gaat wat geven!’

Foto's: Robert Boons

Hannelore Herreman

In gesprek met

Hannelore Herreman is de drijvende kracht achter de IedereenVakantieToer 2017. Ze toverde een oeroud caravannetje om tot een aantrekkelijke eye-catcher, organiseerde het componeerweekend, legde de Toer vast en zorgde voor promotie en communicatie. Hannelore – vaak samen met haar man en kinderen – haakte dertien keer de caravan aan en deed de toer op rolletjes lopen. 

De IedereenvakantieToer is een initiatief van Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met Allez Chantez en vakantiemakers.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 7 november 2017 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |