Overslaan en naar de inhoud gaan

We hebben allemaal wel ‘iets’ met vakantie

In gesprek met Mohammed, Saadia, Gerke, Wanda, Maryan, Nicole, Patricia, Helga, Eddy en Hanne. | 5 juli 2017

De komende maanden wil Steunpunt Vakantieparticipatie tweeduizend verhalen horen: verhalen van mensen die vakantie mogelijk maken voor elkaar. Want Toerisme Vlaanderen, sociale organisaties en toeristische ondernemers willen begrijpen wat mensen helpt om toch vakantie te beleven, ook als hen dat op eigen kracht amper lukt. Dertig vrijwilligers voeren honderden persoonlijke gesprekken. Op 19 juli trekt de zanghappening ‘Iedereen Verdient Vakantie Toer door Vlaanderen’ op gang en overal in Vlaanderen komen groepjes vakantiegangers en vakantiemakers samen voor een vertelworkshop. Het gloednieuwe Rap op Stap initiatief van vrijetijdscentrum De Kruierie beet enthousiast de spits af.

5 juli 2017 - Het is een schone, warme zomeravond. Terwijl andere mensen genieten van een terrasje, de tuin of de koelte van een boswandeling, komen negen inwoners van Balen naar de Kruierie voor een vakantiebabbel. Wat betekent vakantie in ons leven? Hoe moeilijk is het soms om vakantie te beleven? En wat maakt het mogelijk dat mensen vakantiekansen krijgen, ook als dat niet zo vanzelfsprekend is?

Vakantie, niet onder één betekenis te vatten

‘Vakantie’ blijkt een woord met heel verschillende betekenissen. De verhalen zijn soms vrolijk, soms verbijsterend. Er zijn verhalen die getuigen van grote moed of intens medeleven. Sommige vakantieverhalen zullen voor altijd verbonden zijn met verdriet. En soms worden we sterker van vakantie, al is het maar omdat we onze plan leren trekken.

Reizen, je plan trekken of verlaten worden | Mohammed, een 25-jarige vluchteling uit Somalië, spreekt over ‘reizen’. Op reis zijn, vluchten voor gevaar in eigen land bracht hem ondermeer in Yemen, Servië, Griekenland, Turkije. Hij leerde culturen kennen, en kan zich intussen behelpen in vijf talen. Helga vindt haar eigen kracht door alleen thuis te zijn en met een beetje hulp van een vriendin toch vakantie voor zichzelf mogelijk te maken. Patricia herinnert zich hoe ze al klein meisje jaar na jaar werd gedropt in een vakantiekolonie. Gedropt en vervolgens vergeten. Dertig jaar later doet het nog altijd pijn.

workshop balen
Saadia, Maryam en Mohammed

 

Uitgenodigd worden, eenzaam zijn of brute pech | De negentienjarige Wanda vertelt over een campingvakantie, die ze samen met haar zus beleefde. Broer Gerke herinnert zich hoe zijn vader ooit de vakantie van zijn broer redde door financieel tussen te komen. Saadia weet nog goed hoe eenzaam ze zich voelde toen ze pas in België woonde en de hele familie op vakantie was. Nicole vertelt hoe een langverwachte daguitstap met zoontje Wim wegens een plotse ziekte niet door kon gaan. Maryan was onder de indruk van een leraar die een benefiet organiseerde om een kind in armoede mee op vakantie met de school te laten gaan.

Vakantie: we hebben er allemaal wel ‘iets’ mee

De verhalen gaan over kansen krijgen, pech hebben, durf tonen en mensen ontmoeten die iets helpen mogelijk maken. Het zijn verhalen waarin soms financiële steun helpt, maar vriendschap nog meer betekent. ‘We hebben allemaal wel iets met vakantie,’ concluderen de vertellers. Vakantie is niet altijd vrolijk. Soms doet het pijn. En worden we daar dan sterker van? Soms wel, soms niet. En heel af en toe blijft oud vakantieverdriet een leven meegaan. ‘Het is wat het is’, zeggen ze.  ‘We kunnen alleen maar proberen om onszelf, onze kinderen en elkaar nu het geschenk van mooie vakantieherinneringen te bieden.’

Steunpunt Vakantieparticipatie toert met haar verhalenworkshops doorheen Vlaanderen. Wil jij ook een tof moment organiseren voor je vrijwilligers, vakantiegangers of medewerkers? Onderzoek je graag mee hoe we met z’n allen vakantie mogelijk maken voor elkaar? Laat van je horen, en we komen graag af om de workshop te begeleiden. Gratis en voor niets. En met welgemeend vakantie-enthousiasme.

Worskhop Kruierie

In gesprek met

Het kersverse Rap op Stap kantoor in vrijetijdscentrum De Kruierie zei meteen ‘ja’ op de uitnodiging van Vakantieparticipatie voor een babbel over hoe we vakantie mogelijk maken voor elkaar.  Vrijetijdsbemiddelaar Hanne Weckx nodigde negen mensen uit. Mohammed, Saadia, Gerke, Wanda, Maryan, Nicole, Patricia, Helga en Eddy vertelden elkaar verhalen en ontdekten hoe verschillend ‘vakantie’ voor iedereen is en hoe we elkaar nodig hebben om van vakantie een heerlijke tijd te maken.

Eén van hen is vrijwillig vakantiebemiddelaar in Rap op Stap Balen. Nicole neemt inspiratie mee uit de verhalen zegt ze. Inspiratie die ze kan gebruiken in haar advies aan mensen in armoede die dromen van een deugddoende vakantie. Allemaal zeggen ze aan het einde van de avond: dit was leuk! Hoe fijn is het om onze verhalen te mogen vertellen! Hoeveel deugd doet het om ervaringen uit te wisselen! Hoe enthousiast worden we door met elkaar te praten over vakantie! Vertellen over vakantie, ’t is al een beetje vakantie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 5 juli 2017 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2018 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |