Overslaan en naar de inhoud gaan

Wow! Onder de indruk van het MOU‏

In gesprek met Wendy De Clercq | 30 september 2014

Een verrassing, een ervaring van schoonheid en indrukwekkende grootsheid, een onverwacht geschenk voor de ziel. Een bezoek aan het MOU is een belevenis die bijblijft, inspireert en blij maakt. Wendy De Clercq is er verantwoordelijk voor de organisatie van groepsbezoeken. Ik lever me graag over aan haar enthousiaste gastvrijheid. Ze neemt me mee langs zalen en kamers. Langs prenten en foto’s, films en verhalenvertellers. Tot in de nok van het gebouw, waar oude tapijten gerestaureerd worden en schitterend zilverwerk pronkt.

Werelderfgoed

Het MOU Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen is ondergebracht in het stadhuis van Oudenaarde,  een schitterend gebouw  dat het marktplein van Oudenaarde domineert en door Unesco tot werelderfgoed is uitgeroepen. Oudenaarde is de stad waar de 17deeeuwse kunstschilder Adriaen Brouwer geboren werd, waar Keizer Karel een buitenechtelijk kind verwekte en de Franse Zonnekoning verslagen werd.

Je wordt vanzelf traag en nieuwsgierig

Wendy neemt me mee langs de tentoonstelling, waarvan de vorm is geïnspireerd op de meanderende Schelde. Elke etappe houdt nieuwe verrassingen in. Het geheel voelt knus aan. Wat je ziet, hoort en kan voelen, prikkelt de verbeelding. Ik word in elke ruimte uitgenodigd om te blijven hangen, de tijd te nemen om me onder te dompelen, om voor het volle pond te genieten van al die schoonheid.

Verhalen van mensen van vroeger en nu

Ik leer Oudenaarde kennen als een stad vol verhalen. Verhalen van mensen van vroeger en nu.  Het MOU barst van de verhalen die mijn oren, ogen en verbeelding prikkelen. En hoewel bijzonder professioneel aangepakt, voel je meteen dat dit een plek is die meer is dan een geschiedkundig overzicht, meer dan een ‘tentoonstelling’. Het is een plek waar de inwoners van Oudenaarde aanwezig zijn. Waar hun verhaal verteld wordt, waar zij het verhaal van hun stad vertellen.

In de huid van vroegere bewoners

Fotograaf Stephan Vanfleteren portretteerde vijf Oudenaardisten op grote, langs achter belichte beelden. Inwoners van nu kruipen op pakkende foto’s in de huid van oude beroemde bekenden. Via hun beeltenissen, opgesteld langsheen de meanderende tentoonstelling,  krijgen we verhalen te zien en te horen over de kunstschilder, de Franse koning, Keizer Karels dochter Maria van Parma en Ridder Jan van Pamel.

Museum van alle Oudenaardisten

Nog een hedendaagse Oudenaardist en amateur acteur  is te zien op film. Hij vereenzelvigde zich glansrijk met Vauban, de beroemde architect van Lodewijk XIV. En dan zijn er die tientallen Oudenaardisten die in een pakkend schone beeldcompilatie hun liefde voor stad en streek verklaren. Hier voel je dat het MOU van alle inwoners is.  Een heel bewuste keuze, zegt Wendy. 

"De mensen zijn heel trots op hun museum. Voor sommige tijdelijke tentoonstellingen vragen we ook de inbreng van de inwoners, zoals onlangs rond de mooiste plekken van de stad. En alle inwoners zijn hier altijd welkom, gratis."

Je kunt blijven kijken en ontdekken

Vervelen doet het niet, zelfs na veelvuldig bezoek, bedenk ik me. Je kunt immers nieuwe dingen blijven ontdekken. In de oude postkaartencollectie bijvoorbeeld. Honderden oude foto’s tonen plekken van vroeger, vertrouwde plekken die bewoners soms nog vaag, soms nog haast onveranderd kunnen herkennen. Goed voor uren tuurplezier. Of om het nieuwste wandtapijt te bewonderen. ‘Want elke nieuwe legislatuur koopt ons stadsbestuur één wandtapijt om toe te voegen aan onze buitengewone collectie’, vertelt Wendy.

Diepere laag

Er is iets bijzonders aan de hand met het MOU.  Iets waar je niet zomaar de vinger op kan leggen. Aan de oppervlakte is dit een museum dat vertelt over de geschiedenis van Oudenaarde. Modern gepresenteerd, met veel variatie aan methodieken om alle bezoekers te kunnen boeien. Met  verhalen, beeld, filmpjes, tijdslijnen en dingen waar je mag aankomen. Voor kinderen net zo leuk als voor grote mensen. Een toeristische attractie van formaat. Maar onder die eerste laag zit nog wat anders, iets wat bijzonder waardevol is. Want wat je ziet, leest en hoort vormt zich tot een ervaring die je uitnodigt om na te denken over jouw relatie met de stad, gemeente of streek waar je woont.

Of de bedenkers dat zo bedoeld hebben? Ik weet het niet. Maar het werkt. Want ik trek weer naar Bilzen en Haspengouw, mijn geliefde regio, met nieuwe ogen. En de hoop dat ooit, bij ons, een gelijkaardig monument van liefde voor de streek mag oprijzen.

In gesprek met

Wendy De Clercq werkt bij het MOU in Oudenaarde. Ze is er verantwoordelijk voor de organisatie van groepsbezoeken.

Het duizend jaar oude Oudenaarde is – na Gent – de belangrijkste kunststad van Oost-Vlaanderen.
De toeristische mogelijkheden zijn bijzonder gevarieerd. Je vindt hier informatie: www.oudenaarde.be
In het MOU woont ook ‘Mouse’, de mascotte die kinderen uitdaagt op ontdekkingstocht te trekken. Maak hier kennis met Mouse.
Alle informatie over het MOU vind je hier: www.mou-oudenaarde.be
MOU zit in de gids voor daguitstappen van Vakantieparticipatie. Mensen met een beperkt inkomen betalen slechts 1,50 euro inkom in plaats van 6 euro. Kinderen zijn gratis welkom. Inwoners van Oudenaarde ook.
Zin in een groepsbezoek aan het museum en Oudenaarde? Wendy De Clerq helpt je op weg. Zo kan je haar contacteren: + 32 (0)55 33 74 36 of mou@oudenaarde.be

Dit verhaal werd gepubliceerd op 30 september 2014 in de categorie Cultuur.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |