Overslaan en naar de inhoud gaan

Wij laten jou niet los!

In gesprek met Bert Reniers | 21 december 2020

‘Mensen komen naar hier voor het gezelschap, om eens iemand te zien. Vaak zitten ze voor de rest van de week alleen’, zegt Bert Reniers, coördinator van Ontmoetingshuis De Moaozoart in Lokeren. Laat ontmoeting en samenzijn nu net zijn wat in dit coronajaar wegvalt. ‘We doen al het mogelijke om bereikbaar te zijn en om mensen veilig te ontmoeten. Het is heel belangrijk dat we nu als essentieel beroep worden gezien. Voor vele mensen in armoede, eenzaamheid en met psychische problemen is dat ook echt zo.’

Keukenploeg coronaproof aan het werk
Gelukkig zijn er in de tweede lockdown meer activiteiten in De Moazoart mogelijk, want de eenzaamheid en mentale problemen zijn erg groot.

 

Het is vrijdagmiddag en enkele vrijwilligers van De Moazoart zijn druk in de weer. Normaal kunnen mensen hier tweemaal per week terecht voor een warme maaltijd aan een goedkoop tarief. In november moest het sociaal restaurant weer de deuren sluiten. De vrijwilligers organiseerden zich weer anders.
Nu kunnen mensen hier hun maaltijd aan de deur afhalen. Waar nodig brengen ze de maaltijden naar huis. Iedereen draagt een mondmasker, mensen houden afstand en wachten buiten hun beurt af. Vaak is er even tijd voor een babbel. Het is beperkt, maar zo belangrijk!
Bert: ‘Van in het begin hebben we de veiligheidsmaatregelen heel streng opgevolgd. Er was nog meer angst toen. Mensen houden zich strikt aan de regels en spreken elkaar erop aan. Zo is er hier nog nooit een besmetting geweest. Zo kunnen we nog in beperkte mate activiteiten organiseren. Dat is echt essentieel, want de nood aan sociale contacten is erg hoog.’

Mensen ervaren het hier als hun plek

Elke vrijwilliger heeft zijn of haar eigen verhaal. En telkens klinkt daaruit hoe belangrijk Bert en zijn collega Kozeta en De Moazoart zijn geweest. Om stappen te zetten, om een moeilijke situatie aan te pakken of vol te houden. Uit ieders verhaal spreekt dankbaarheid. Een wil om anderen te helpen. Goesting om zich in te zetten in De Moazoart. Bert: ‘We hebben veel vrijwilligers. We hebben ook een groot aanbod, iedereen vindt wel iets dat hij graag wil doen. De vrijwilligers geven de werking en kalender mee vorm. Mensen ervaren het als hun plek.’

Een plek waar mensen welkom zijn. Waar ze gelijkgestemden vinden. Waar ze hun verhaal mogen doen. Waar ze zich niet schamen voor de armoede. Waar ze elkaar vooruit helpen. Waar ruimte is voor nieuwe initiatieven. En zeker ook een plek van ambiance, ontspanning en nieuwe avonturen.
Wat heel bijzonder is: mensen brengen nieuwe mensen mee. Ook onderweg spreken ze mensen aan als ze zien dat iemand in nood is. Bert: ‘Mensen krijgen hier kansen. Ze mogen hier proberen en ook fouten maken. Dat maakt veel mogelijk.’

Op zoveel manieren proberen we bereikbaar te blijven

Sinds maart gaan Bert, Kozeta en vrijwilligers op drempelgesprek. Ze gaan langs bij mensen die anders naar het sociaal restaurant of één van de werkingen komen. ‘Iedereen is blij met ons bezoek. Zo ervaren ze dat we aan hen denken. Ze kunnen hun verhaal eens doen. We deelden ook veel paas- en sint-pakketten uit. Veel mensen sluiten zich op. Soms zagen ze al zo lang niemand. Dan stimuleren we hen om buiten te komen. Om te kijken wat wel nog kan. Gelukkig zijn er in de tweede lockdown meer activiteiten in De Moazoart mogelijk, want de eenzaamheid en mentale problemen zijn erg groot.’

“Uit ieders verhaal spreekt dankbaarheid. En een wil om anderen te helpen. En goesting om zich in te zetten in De Moazoart.”

De doucheruimte en wasplaats van De Moazoart blijven open. Deelwerkingen zoals de vrouwengroep blijven doorgaan voor een beperkte groep. Mensen kunnen nog steeds een afspraak maken voor opvoedingsondersteuning, jobcoaching of met om het even welke vraag. Dat echte contact is heel belangrijk.
Bert: ‘Mensen mogen altijd bellen voor een afspraak. Ze mogen mij ook altijd een facebookbericht sturen. We schrijven boodschappen op de venster. Mensen kunnen elkaar veilig ontmoeten in de tuin. Via drempelgesprekken en belrondes proberen we contact te houden. Ik plan veel wandelingetjes met mensen. We kunnen er niet alleen rustig dingen bespreken, ondertussen komen ze ook buiten. Mensen sluiten zich vaak op, dus dat proberen we te voorkomen.’

Het verschil voor iemand kunnen maken geeft telkens een kick

Ze zijn zeer talrijk, de situaties waarin Bert en De Moazoart de voorbije tijd het verschil maakten voor mensen in heel precaire situaties.
Voor families met kinderen zonder computer die nood hebben aan huiswerkbegeleiding.
Voor een meisje dat thuis misbruikt wordt.
Voor een man die dakloos is en door een vrijwilliger mee naar De Moazoart wordt gebracht.
Voor iemand met een drugproblematiek die door hun hulp eindelijk terecht kan in een afkickkliniek. Voor iemand met zelfmoordneigingen die nog niet terecht kan in een Centrum voor Geestelijke Gezondheid.
Voor mensen die er eindelijk nog eens tussenuit konden tijdens de uitstappen naar Geraardsbergen en Puyenbroeck deze zomer. Ze genoten van elkaars gezelschap en hadden even een vakantiegevoel.

“Ik plan heel veel wandelingetjes met mensen. We kunnen er niet alleen rustig dingen bespreken, ondertussen komen de mensen ook eens buiten.”

Bert: ‘We botsen op beperkingen en wachtlijsten van diensten, en op coronabeperkingen. We komen in contact met de lelijke kanten van mensen en het leven. Uiteindelijk vind ik het vooral wijs dat mensen ons contacteren en de moed hebben om me te vertrouwen. Zoals in de situatie van kindermisbruik. Ik krijg er energie van als ik mensen kan helpen, als ik een verschil kan maken voor iemand. Ik ben geen psycholoog, maar ik kan wel met iemand praten, kijken wat mogelijk is. Of tien keer bellen naar een dienst om schot in een situatie te krijgen.'

Nu de solidariteit en binnenkort weer samen genieten

De Moazoart bereikt voornamelijk mensen in armoede. De werking draait om vijf aspecten, namelijk vrije tijd, vorming, hulpverlening en belangenbehartiging. Daarvoor werkt De Moazoart samen met een tiental organisaties. Bert: ‘We werken vanuit een vertrouwensrelatie en vertrekken van wat mensen nodig hebben en willen. We hebben ook de fun, het plezier en de succesverhalen.’ In dat rijtje passen cultuur, uitstappen en vakantie.

“Deze kerst zullen we samen met partners bij 450 mensen een kerstmenu en cadeautje brengen."

Die positieve insteek is belangrijk, vertelt Bert: ‘Vroeger waren de Lokerse Feesten en De Fonnefeesten voor veel van onze mensen een tijd om binnen te blijven. Nu werken ze er als vrijwilliger en genieten ze samen. Nieuwe ervaringen en een leuke dag samen, daar draait het om. Als we samen op uitstap gaan, of naar een concert van Niels De Stadsbader of Fleetwood Mac.’

Samen maken ze grote activiteiten en feesten waar. Zowel voor het plezant samenzijn als om geld in te zamelen voor de werking van De Moazoart. De Moazoartfeesten, een kerstfeest voor 450 mensen… Maar niet in 2020. ‘Deze kerst zullen we samen met onze partners van de Dienst Samenleving van de stad Lokeren, Rotary Lokeren en vele vrijwilligers bij 450 mensen een kerstmenu en cadeautje brengen. Samen met een drempelgesprek. Natuurlijk is dat niet hetzelfde. We hopen wel dat ze zo toch nog een lekkere en fijne Kerst beleven. Dat we hen een beetje warmte kunnen geven. En dat ze ervaren dat we – elk in ons eigen huis – toch samen horen.’

sociaal restaurant Moazoart
 

De Moazoart startte ook een solidariteitsactie ‘Lokeraar helpt Lokeraar’* om geld in te zamelen. Zodat De Moazoart ook volgend jaar het verschil kan maken voor vele Lokeraars in armoede en eenzaamheid. Bert ervaart dat de solidariteit dit jaar gegroeid is. Hij hoopt dat ze er samen de moed in kunnen houden, en kunnen uitkijken naar 2021. Waar weer meer contact mogelijk zal zijn. Waar mensen weer kunnen dromen van uitstappen, cultuur en reizen. Waar de Lokerse Feesten misschien weer door kunnen gaan. Waar De Moazoart voor het eerst met een hele groep op weekend naar de Ardennen zal gaan. En waar de solidariteit hopelijk een blijver is.
 

* De actie Lokeraar helpt lokeraar van De Moazoart zoekt minstens 1000 Lokeraars om een bijdrage te doen om 1000 Lokeraars in armoede te kunnen helpen.
** Activiteiten op de foto's zijn conform de op het moment van foto van kracht zijnde COVID-regelgeving, of van voor de pandemie.

 
Bert Reniers

In gesprek met

Bert Reniers is coördinator van Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren. Dat is een geïntegreerde basisvoorziening en erkende Vereniging waar armen het woord nemen. Met een warm onthaalpunt en een divers ondersteunings- en activiteitenaanbod richten ze zich naar mensen in armoede in Lokeren.
Bert is een fervent reiziger, hij geniet van het ontdekken en de vrijheid. Op avontuur zijn kop kunnen leegmaken is zo belangrijk, ‘anders zou ik deze job niet kunnen doen!’. Daarom is hij blij dat vrijwilligers de Rap Op Stapwerking in De Moazoart mogelijk maken. En dat ze met vakantie-ervaringen ook het verschil kunnen maken voor mensen. Hij droomt ervan om met de hele Moazoartgroep ooit naar Disneyland Parijs te gaan. En dat door acties en sponsoring iedereen kan meegaan aan een betaalbare prijs.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 december 2020 in de categorie Armoede.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |