Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

West-Vlaams gezin 10 dagen op vakantie in de Kempen: Puur geluk!'

In gesprek met Dries en Fanny | 19 maart 2015

Eén week per jaar nemen Dries en Fanny Desaever* samen een vakantie buitenshuis. Hun dochters van 14 en 12 kijken er enorm naar uit. Net als zijzelf trouwens, want ze werken dag en – wat Dries betreft – nacht. Behalve die ene jaarlijkse week in de herfstvakantie. Dries en Fanny moeten noodgedwongen op de centen letten. Hun vakantieverblijf mag nooit meer dan 300 euro kosten. Zodat er nog genoeg ruimte is om leuke dingen te doen. Vorig jaar trok het gezin richting Zilvermeer in Mol, en ze verkenden in tien dagen ook de streek: van Mol, Lommel, Tessenderlo, Genk tot Zutendaal.

Breed hebben ze het niet, maar vakantie moet echt kunnen. ‘Want er is meer in het leven dan piekeren en werken. En vakantie herinnert ons daaraan’, zegt Dries.

Maximumbudget: 300 euro

Voor vakantie met hun kinderen houden Dries en Fanny een budget aan de kant. Verblijf mag maximaal tussen de 200 en 300 euro kosten. Het aanbod aan goedkopere vakanties voor mensen met een beperkt budget leerden ze pas vorig jaar kennen, via de begeleider van de plaatselijke Welzijnsschakel. Fanny kreeg de gidsen toegestuurd, vakantiebemiddelaar Sarah Vanhoudt van Steunpunt Vakantieparticipatie boekte hun vakantie bij het Zilvermeer in Mol. Een vakantie die tien volle dagen zou duren.

Inspraak, want het moet voor iedereen tof zijn

De twee jongsten, Fraukje (14) en Nynke (12) gingen mee, en zochten vooraf de daguitstappen uit. Dries: ‘Uiteraard, wij willen niet in hun plaats beslissen wat we doen. Dat bepalen we samen, in overleg. En die voorbereiding samen is net zo leuk.’ Uitjes naar het Blotevoetenpad (Zutendaal), de Cosmodroom (Genk) en de Railbikes (Tessenderlo) konden ook aan korting, en werden via Vakantieparticipatie geboekt. Een bezoek aan de Olmense zoo stond ook op het programma, maar lieten ze schieten omdat de meisjes die dag wat ziek waren.

Oudste dochter Nette (19) koos ervoor om thuis te blijven. Zo gaat dat met opgroeiende dames. Voor haar zal het ook wel een heerlijke week geworden zijn, een tijdje alleen en eigen baas in een stil huis.

Super-vakantie in de Kempen.

Fanny
Fanny

‘We hebben tien dagen intens genoten’, zegt Fanny. Dat het toen volop zomerde, zonnig en tot 20 graden, doet natuurlijk al heel wat. 'Het was al begin november, en we konden zelfs nog buiten eten.' Maar bovenal waren er de natuur, de rust en de vele onverwacht leuke ontdekkingen in de omgeving.

Om de twee dagen stond een uitstap op het programma. De tussenliggende dag werd besteed aan sporten, lezen en rusten. ‘De kinderen waren de hele dag buiten de deur. Die zagen we pas terug toen het echt tijd was om binnen te komen’, lacht Dries. Het voelde heel veilig, daar in het Zilvermeer. Alle vakantiegasten op het domein moesten hun verblijfspasje op zak hebben. En dat gaf het koppel wel een gerust gevoel.

 

Vier dagen warme voeten

Het Blotevoetenpad was een absolute topper. ‘We hebben enorm veel gelachen tijdens de wandeling. En mijn voeten waren vier dagen later nog altijd warm’, lacht Dries. Al was het parcours best wel moeilijker dan verwacht. De dagen voordien had het stevig geregend en op sommige plekken was het water behoorlijk diep. ‘Ik vraag me af of het toch niet beter zou zijn als er een alternatief, makkelijk pad zou zijn of een doorsteek hier en daar naar de ingang. Voor sommige mensen – en wanneer het hard geregend heeft zeker voor kinderen met nog korte beentjes -  kan het toch nogal zwaar zijn denk ik.’

250 kilometer van huis, en toch heel anders

Rijden door Beringen was verrassend. Dries: ‘Heel anders dan hier. Je waande je in het buitenland. En – vreemd genoeg – nergens een bakkerij te bekennen. Wel veel broodautomaten, en een pitabar in elke straat.’ De Cosmodroom in Genk vonden ze wat tegenvallen. ‘Nogal duur eigenlijk. En heel geschikt voor educatieve schooluitstappen, dat wel’, denkt Fanny. ‘Maar voor op vakantie willen onze kinderen toch liever wat meer avontuur.’ De railbikes dan? Een ervaring apart, al peddelend op een groepsfiets vooruit zien te komen op een oud treinspoor. ‘Best zwaar om zo je hele gezin op één railbike over de treinrails vooruit te fietsen’, vertelt Dries.

‘We hebben weinig tijd samen, en als we dan samen op vakantie zijn, halen we het maximum eruit. Rusten kan je thuis wel.’ – Fanny & Dries

Fun shoppen kan ook vakantie zijn

En dan was er nog iets: die grote Lommelse tuinzaak, gekend tot in West-Vlaanderen, blijkt een attractie op zich. Gratis inkom, enorm schoon, en overal waar je kon kijken weer nieuwe ideetjes voor in de tuin. ‘We zijn er wel twee keer geweest', lachten ze. Oh ja, en nog iets: het Halloween-feest in Mol-Ginderbuiten. ‘Een vriendin had ons getipt om dat zeker mee te maken. Nooit gezien. Schitterend was het!’

* Het vakantieverhaal van Dries en Fanny volgt op een eerder artikel waar we hier al plaats voor maakten. Leer hen beter kennen. Lees hun verhaal hier

Fotografie: Robert Boons

In gesprek met

Fanny en Dries Desaever zijn om vele redenen een inspirerend koppel. Niet in het minst omdat ze zich met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen door een moeilijke tijd worstelen. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 19 maart 2015 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |