Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijde reiservaring wordt een geschenk voor nabij reisadvies

In gesprek met Martine S. | 15 juni 2019

De wereld was haar thuis. Martine S. was vele jaren als hotelgastvrouw aan de slag in het buitenland. Later reisde ze van de ene locatie naar de andere als hotelrevisor. Haar job bestond er uit om op vakantiebestemmingen allerlei problemen op te lossen zodat reizigers optimaal van hun vakantie konden genieten.

Ook vandaag, na een lange periode van ziekte, brengt het pad van Martine haar opnieuw bij het mogelijk maken van vakantie voor anderen. Haar eerder opgedane internationale ervaring in toerisme komt vandaag van pas voor bijzondere vakanties dichtbij.

Bezig

Ze heeft altijd een actief leven gehad, vertelt Martine. Als jongere zat ze op een topsportschool en dat betekende leven volgens een strakke planning. Later rolde er zich een bestaan in de toeristische sector voor haar uit. Daardoor bracht ze grote delen van het jaar door in het buitenland. Ze hield van dat bezige leven, zegt ze met een glimlach. ‘Als ik tussen twee opdrachten eens thuis was gebeurde het wel eens dat ik onverwachts een telefoontje kreeg. Dan hopte ik het vliegtuig op om ergens in de wereld problemen te gaan oplossen.’ Martine vertelt hoe ze op zekere dag werd gecontacteerd door de reisoperator waarmee ze werkte. In het hotel waar ze eerder als revisor aan de slag was geweest was er nu een gastvrouw aan het werk die bleek te kampen met zelfmoordneigingen. Martine haastte zich naar Spanje om ter plaatse bijstand te bieden. 

Een eenzaam parcours

Toen ze op een zeker moment ziek werd kwam er een einde aan het rondtrekkende leven van Martine. ‘Ik denk nu dat ik teveel van mijzelf heb gegeven al die jaren,’ zegt ze met een zachte blik. Ze vertelt hoe ze maar niet hersteld geraakte en hoe ze door haar ziekte in een diep zwart gat terecht kwam.

Vandaag lijkt het er op dat ze niet meer opnieuw aan de slag zal kunnen. Dat is een harde dobber. ‘Het is niet alleen een financiële uitdaging,’ zegt Martine, ‘het is ook een erg eenzaam parcours.’

Koffie

Martine wilde graag haar zoon een reis-ervaring kunnen bieden. Toen ze in het krantje van haar gemeente iets las over het lokale Rap op stap kantoor, ging ze er meteen op af. ‘Ook al had ik door mijn ziekte minder middelen ter beschikking, ik wilde toch met mijn zoon op reis kunnen.’

"Een lange periode van ziekte is niet alleen een financiële uitdaging, het is ook een eenzaam parcours."

Ze werd warm ontvangen op het Rap op Stap kantoor, zegt ze me een glimlach. ‘Ze stonden er klaar met een kop koffie. Geld kunnen we je niet geven, zeiden ze, maar koffie kan je krijgen.’

Tweemaal prijs

Eerder was Martine ook al op zoek gegaan naar mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. ‘Ik miste het heel erg om onder de mensen te zijn.’ Ze probeerde verschillende dingen uit en ging onder meer aan de slag als vrijwilliger in een ouderentehuis, een dierenasiel en in een ziekenhuis. ‘Het bleek keer op keer te zwaar voor mij,’ zegt ze. ‘En toen stond ik dus in dat Rap op Stap kantoor. Zoeken jullie soms vrijwilligers? vroeg ik.’ Martine kon er meteen aan de slag en had op die manier tweemaal prijs.

Kansen

Vandaag voelt Martine zich thuis bij Rap op Stap Mol. ‘Het is een kans voor mij om onder de mensen te komen en ook om terug bezig te zijn met vakantie.’ Ze gaat regelmatig zelf op uitstap om op die manier kansen te scouten voor Rap op Stap. Ook boekt ze vakanties voor mensen die naar het kantoor komen. Haar ervaring en vaardigheden komen daarbij van pas. ‘Onlangs had ik een Turks echtpaar voor mij zitten. Het was heerlijk om hen in het Turks te woord te staan toen hun Nederlands tekort schoot.’

Hulp

Martine vertelt dat ze weet wat het is om er alleen voor te staan. ‘Ik heb ondervonden hoe moeilijk het is om hulp te vinden,’ zegt ze. ‘Het allermoeilijkste is misschien wel om te aanvaarden dat je hulp nodig hebt.’ Het is voor haar een grote motivatie om zelf andere mensen bij te staan. ‘De mensen die bij ons binnen komen hebben een zachte aanpak en veel uitleg nodig. Daar neem ik met plezier de tijd voor. Ik hou ervan om te trachten hen met een goed gevoel te laten vertrekken.’

Los daarvan is Martine ook erg blij dat ze weer aansluiting heeft gevonden bij haar passie voor toerisme. ‘Ik ben vanuit mijn ziekte op zoek gegaan naar manieren om terug in de wereld te stappen. Dankzij Rap op Stap Mol heb ik een manier gevonden,’ zegt ze met een glimlach.

In gesprek met

Martine S. was jarenlang verbonden aan verschillende touroperators als gastvrouw en hotelrevisor. Vandaag is ze als vrijwilliger betrokken bij Rap op Stap Mol. Ze schreef er een gedicht over. Martine heeft een zoon van twaalf.

"Iedereen die behoefte heeft,
Iedereen die wil, beleeft,
Een dag om van te dromen,
Gewoon even naar ons Rap Op Stap kantoortje komen

We pluizen het  samen met je uit
Alleen, met vrienden of met je spruit,
Er komt vast wel iets op je pad,
Daarvoor zorgen we bij Rap op Stap

Eindelijk een vakantie, dat heb je verdiend.
Laat je gedachten alvast zweven
en laat ons toe,
je een fijne vakantie te geven.

Het Rap Op Stap-team"

Dit verhaal werd gepubliceerd op 15 juni 2019 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |