Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarheid, durven en doen: een weekend aan zee

In gesprek met Saida Benaissati | 14 september 2020

Een geluk bij een ongeluk. Dat was de zomer van 2020 voor Saida Benaissati. De annulering van de jaarlijkse gezinsreis naar Marokko liet ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Voor het eerst een weekend naar zee. Voor het eerst op vakantie in België. Voor het eerst weg met een groep vrouwen, vriendinnen ondertussen, zonder man en kinderen. Safe Space vzw, een inloophuis in Antwerpen organiseerde de vakantie in De Haan, met de (financiële) steun van #ontdekkingtroef van Iedereen Verdient Vakantie. Saida: ‘Onze uitstap naar zee heeft mijn wereld en horizon verruimd en liet me de zorgen van thuis loslaten.’

Samen dansen op de parking

‘Ik was nog nooit in De Haan geweest’, vertelt Saida. ‘Het was een geschenk toen ze me vroegen of ik mee wou. Ik was zo blij.’ De groep van 36 Antwerpse vrouwen van Marokkaanse afkomst, verbleef in een groot jeugdverblijf en bestond voornamelijk uit twintigers. Saida El Fekri en Miryam Belkadi van Safe Space vroegen ook enkele oudere vrouwen mee als vrijwilliger. Zo ging Saida naar zee. Haar oudste dochter ging mee.

“We hebben écht met elkaar gepraat en ons rotgeamuseerd. Ik heb nieuwe vrouwen leren kennen. Het was zo gezellig en ontspannend.”

 Saida Benaissati

‘Het was zo plezant, we hebben écht met elkaar gepraat en ons rotgeamuseerd. Ik heb nieuwe vrouwen leren kennen. We gingen samen naar het strand, wandelden en fietsten, dansten samen in het huis en daagden elkaar uit met waarheid, durven of doen. Het was zo gezellig en ontspannend. Daar waren we ook wel aan toe, na die moeilijke maanden.’ Saida vertelt in geuren en kleuren, ook over de kleine tegenslagen en hoe ze er dan samen telkens het beste van maakten. Zoals met z’n allen dansen op een parking langs de autostrade, wachtend op een vervangbus voor hun in panne gevallen bus. ‘Er waren geen conflicten. Iedereen zorgde voor elkaar. Zo mooi!’

deelnemers op de fiets

Zorgzame kruidenvrouw

Saida nam allerlei spullen mee om het gezellig en huiselijk te maken, om voor de andere vrouwen te zorgen. Ze had extra lakens mee voor een vrouw die ze was vergeten. ‘Ik zorg graag voor anderen en word blij als ik anderen blij kan maken.’ Ze had allerlei kruiden mee en brouwde een effectief drankje van kaneel en kruidnagel voor een vrouw met hevige menstruatiepijn. ’Mijn mama deed dat vroeger ook voor mij.’ Ze nam een specifieke pan mee om griesmeelkoeken te bakken en alle ingrediënten voor Tikka Masala. ‘Ik wou een Indisch gerecht koken omdat de andere vrouwen dat niet kenen. Op voorhand zagen ze dat niet zitten, maar iedereen vond het heerlijk.’

“Het was helemaal anders dan het huishouden doen. Dat is stressen met de kinderen. Hier voelde ik me heel goed en iedereen was zo blij met mijn werk en hulp.”

Was het dan wel vakantie, als Saida de hele tijd in de weer was? ‘Het was helemaal anders dan het huishouden doen. Dat is stressen met de kinderen. Hier voelde ik me heel goed en iedereen was zo blij met mijn werk en hulp. Ze vonden de Tikka Masala zo lekker. Ze vroegen me welke kruiden ik gebruikte en of ik kookles wou geven.’ Saida voelde zich gezien en gewaardeerd.

De rustgevende zee

‘We gaan elk jaar vier weken naar Marokko. Ik hou veel van mijn familie, maar die reis is altijd heel druk. Dit weekend was kort maar veel leuker. Ik kwam tot rust en had tijd voor mijzelf. Daar heb ik zo van genoten! Op het strand was het geluid van de zee rustgevend. Ik ging liggen en viel in een diepe slaap. Ik ervaarde een uitzonderlijke rust. Ook ’s nachts sliep ik goed, terwijl dat thuis zo moeilijk gaat.’

hartje in het zand

‘Voor mij was het ook zo belangrijk dat mijn man me het vertrouwen gaf en zei ‘probeer het maar.’ Hij heeft ook vertrouwen in Saida en Miryam omdat ze ons hielpen met onze zoon.’ Haar man zorgde een weekend voor de 4 kinderen en het kleinkind. Nog het meest verbaasd was Saida dat hij haar echt haar rust en vrijheid gunde en haar het hele weekend niet belde.

‘Ik ga dit vaker doen’

Dit weekend was een mooie kroon op een bijzonder (school)jaar voor Saida. Een jaar waarin ze Safe Space leerde kennen en er het programma van ‘Versterkend Vrouwennetwerk’ volgde. Het is een project met groepssessies waar vrouwen uitwisselen, weerbaarheid leren en versterkt worden in hun rol als opvoeder. Hun leefwereld verruimt, ze krijgen meer zelfvertrouwen en ervaren dat ze er niet alleen voor staan. Ze leren opkomen voor wat ze zelf willen en loskomen van verwachtingen van de omgeving. Zo was het ook voor Saida. ‘Het belangrijkste dat ik leerde, is ‘nee’ kunnen zeggen als iemand mij iets vraagt. Dat dit mag, en hoe je dat kan doen. Ik voel me veel beter nu, minder depressief en alleen. En ik raad nu ook andere vouwen aan om naar het project te komen.’

“Ik ga dit vaker doen. Er is nog zoveel meer dan mijn familie, Antwerpen en Marokko. Er is nog zoveel te ontdekken.”

Saida heeft geproefd van toerist zijn in eigen land. ‘Het was zo’n mooie kans en ervaring. Ik ga dit vaker doen. Er is nog zoveel meer dan mijn familie, Antwerpen en Marokko. Er is nog zoveel te ontdekken. Ik leef tenslotte hier, België blijft mijn land.  Ook voor de kinderen is het belangrijk dat we nog beter weten wat er allemaal bestaat.’ Na het weekend besloot ze alvast om met het gezin een week naar Sunparcs in Mol te gaan. Ook samen met andere vrouwen wil Saida nog opnieuw op ontdekking. Om te ontspannen, even los te laten en haar horizon verder te verbreden.

bedankt Safe Space in het zand

 
Foto’s: Saida Benaissati, Saida El Fekri en Safe Space
Saida Benaissati

In gesprek met

Saida Benaissati woonde tot haar 14e in Marokko, kwam nadien naar Nederland en later naar België. Iemand stelde Saida voor om een boek te schrijven en als je haar levensverhaal hoort, begrijp je waarom. Zeker haar eerste jaren in Nederland waren hard, vroegen veel moed en tegelijk waren er ongeloofwaardige meevallers en warme hulp. Saida laat dat verleden liever achter zich. Ze is getrouwd en moeder van 5 kinderen. Ze is vrijwilliger bij Safe Space en droomt ervan om nog eens weg te gaan met vriendinnen en om kookles te geven met Marokkaanse, Italiaanse, Indische, Turkse… gerechten.  

Safe Space vzw is een inloophuis in Antwerpen Noord. Een open huis voor jongeren en hun ouders. Het is een veilige ruimte waar jongeren zichzelf kunnen zijn, kunnen experimenteren, initiatief nemen of gewoon samen kunnen studeren. De meeste activiteiten zijn op vraag van de jongeren zelf én worden ook door hen georganiseerd. Safe Space werkt vraaggestuurd en speelt in op noden. Daarom startte de organisatie ook met het Versterkend Vrouwennetwerk, activiteiten voor vrouwen en in coronatijd ook met huiswerkbegeleiding en activiteiten voor kinderen. Safe Space baat ook een Rap op Stapkantoor uit.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 14 september 2020 in de categorie Voor het eerst.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |