Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor al die lachende gezichten…

In gesprek met Abdelilah en Mohamed Amin Chaib | 25 mei 2021

‘Veel mensen zien en benoemen het nu: het gaat niet goed met onze jongeren. Je kan dan twee dingen doen. Dat blijven zeggen. En zelf oplossingen uitwerken met de middelen die je hebt.’ Mohamed Amin Chaib kiest bewust voor de tweede optie. Abdelilah en hij staan aan de wieg van en coördineren educatief jeugdcentrum De Palmboom in Borgerhout. Samen met andere vrijwilligers zetten ze zich in voor huiswerkbegeleiding, sport, workshops en uitstappen voor kinderen en jongeren.

op stap met jongeren
 

‘We zijn blijven doorgaan. Geen enkel moment hebben we alles gesloten. We hielden veel spoedvergaderingen met de maatregelen in de hand. Op zoek naar nieuwe mogelijkheden.’ Abdelilah vertelt het trots. Als leerkracht ziet hij hoe het echt met jongeren gaat. Het verschil maken voor hen. Iets veranderen. Meewerken aan een hoger doel. Daar ligt zijn motivatie. En die van vele andere vrijwilligers.

Handen uit de mouwen om anderen te helpen

Als ik hen vraag naar waardevolle momenten die ze de voorbije tijd beleefden bij De Palmboom, hoeven ze niet lang na te denken. Mohamed Amin: ‘Met de jongeren hebben we wenskaarten gemaakt voor mensen in het ziekenhuis. Ze schreven mooie wensen en boodschappen. Ze leefden zich creatief uit. De kinderen maakten knutselwerkjes. We gingen ze afgeven in de ziekenhuizen. De mensen waren er enorm door aangedaan. We kregen foto’s te zien van hun reactie. Al die blije gezichten, dat raakte mij.’

“Overnachten op kamp is een grote meerwaarde. Ik denk dat het nog honderd keer leuker zal zijn dan de toffe en verrassende uitstappen. Op kamp vorm je toch een soort familie samen. Ik kijk er ontzettend naar uit.”

Abdelilah

 

Hij vertelt dat ze met een groep jongeren deze maand gingen helpen bij een voedselbedeling in de wijk. 

hulp bij voedselbedeling
 

De jongeren hielpen goed en werkten met plezier mee. Ook daar tevreden mensen en lachende gezichten. Bij de jongeren én de mensen van de voedselbedeling. Nadien vroegen twee jongeren aan de verantwoordelijke of ze elke week konden komen meehelpen. 

‘Met De Palmboom willen we verbinden. Door samen de handen uit de mouwen te steken en onze waarden in de praktijk te brengen. Jongeren ervaren zo dat ze gewaardeerd worden én waarderen hun eigen situatie nog meer. Dat zij erdoor groeien en zelf stappen zetten, maakt me heel blij en trots.’

 

Nog honderd keer leuker

Ook Abdelilah denkt terug aan lachende gezichten: die van de kinderen op uitstap naar de zoo in Antwerpen en in Planckendael: ‘Ze genoten er zo ontzettend van om nog eens samen op stap te gaan en al die dieren te ontmoeten. Met een grote glimlach liepen ze ’s avonds naar hun ouders om te vertellen welke dieren ze hadden gezien. Ik zag dat het de ouders ook gelukkig maakte dat hun kinderen dat hadden kunnen beleven.’

Abdelilah is verantwoordelijk voor het Ontdekkingtroef-project van De Palmboom. Met de steun van Iedereen Verdient Vakantie kunnen ze dit jaar uitstappen organiseren zonder financiële drempel voor de kinderen uit de buurt. Daardoor zullen ze voor het eerst samen op kamp kunnen gaan. Dat hopen ze toch, want de kampen zijn al enkele keren vooruitgeschoven en Abdelilah merkt nu dat vele verblijven al volgeboekt zijn de komende zomer. Een meerdaagse uitstap is nieuw voor De Palmboom, maar ook voor veel kinderen en jongeren die de organisatie bereikt. ‘Samen met de jongeren kijken we enorm uit naar die meerdaagse uitstappen. Overnachten op kamp is een grote meerwaarde. Ik denk dat het nog honderd keer leuker zal zijn dan de toffe en verrassende uitstappen. Ik kijk er naar uit om hen dan ook beter te leren kennen. Op kamp vorm je toch een soort familie samen. Het is zo’n mooie kans voor sociale contacten en verbinding. We willen met hen nog onbekende steden en plekken ontdekken in West-Vlaanderen of Limburg.’

“Praten met de jongeren is heel belangrijk. Ze moeten ook de gelegenheid krijgen om zichzelf te kunnen zijn en hun frustraties te uiten, over politiek en de media bijvoorbeeld. Die ruimte proberen we hier te creëren. Hun frustraties positief kanaliseren en samen oplossingen zoeken.”

‘We willen de jongeren meenemen op uitstappen die bijblijven en herinneringen creëren’, vult Mohamed Amin aan. ‘Zelf heb ik bijzondere herinneringen aan kajakken in de Provence, als tiener met school. Eigenlijk was het wat traumatisch, kajakken in de storm. Het was wel een avontuur. En de menselijkheid die ik ervaarde toen we terugkwamen, velen van ons onderkoeld, zal ik nooit vergeten. Iedereen hielp iedereen, los van religie of cultuur.’

Wat een mooie vruchten werpt De Palmboom af

Wat de vrijwilligers en stagiairs bij De Palmboom verbindt, is hun wens om iets te veranderen voor kinderen en jongeren en in de maatschappij. Dat alle jongeren hun weg vinden en zelf een bijdrage leveren aan de maatschappij. Ze vinden het belangrijk om steeds te verbinden en optimistisch te blijven. Er is een spreekwoord in het Arabisch: zelfs als je stenen naar een palmboom gooit, krijg je zijn vruchten. Het is een houding die ze kinderen en jongeren ook willen meegeven: ook als je met onbegrip, negativiteit of racisme te maken hebt, probeer zelf waardig het verschil te maken en het beste van jezelf te tonen en in te zetten.

in de zoo
 

Net daarom vinden ze het bij De Palmboom zo belangrijk om te luisteren naar jongeren, om hen kansen te bieden om hun frustraties te uiten en om hun potentieel te zien en te versterken. Als er één advies die ze anderen willen geven, is het dat. Mohamed Amin: ‘Praten met de jongeren is heel belangrijk. Ze moeten ook de gelegenheid krijgen om zichzelf te kunnen zijn en hun frustraties te uiten, over politiek en de media bijvoorbeeld. Die ruimte proberen we hier te creëren. Hun frustraties positief kanaliseren en samen oplossingen zoeken. Als we jongeren aan hun lot overlaten met hun frustraties, dan dreigen ze in slechte handen terecht te komen. Rond de pandemie en de maatregelen is dat net zo. Het is belangrijk dat we hen begrijpen. Ze zijn jong, sociale contacten en activiteiten zijn zo belangrijk voor hen. Zij moeten ook begrijpen dat niet alles zomaar kan, we zitten in een serieuze pandemie. Vanuit dat wederzijds begrip ontstaat dan een volwassen gesprek, op zoek naar creatieve mogelijkheden.’

“We willen de jongeren meenemen op uitstappen die bijblijven en herinneringen creëren. Zelf heb ik bijzondere herinneringen aan kajakken in de Provence, als tiener met school. Iedereen hielp iedereen, los van religie of cultuur.”

Mohamed Amin

Naast huiswerkbegeleiding, sport en uitstappen, organiseert De Palmboom ook workshops over tal van onderwerpen. Zoals sociale media, rolmodellen, relaties en seksualiteit. Ze willen ook taboes bespreekbaar maken. ‘Bij zo’n workshop vertrekken we van de vragen en ideeën van jongeren over het onderwerp. Zo gaan we aan de slag en in gesprek. Jongeren zijn op zoek naar zichzelf. Die workshops kunnen daarbij een hulpmiddel zijn.’ Ze bieden ook workshops aan ouders, over straffen en belonen, mediawijsheid en seksuele voorlichting. ‘De tools die we zelf inzetten in ons contact met jongeren, willen we ook doorgeven aan ouders.’ En dat de workshops aanslaan! Ondertussen brengen ze die ook vaker in verenigingen en op scholen.

Het voorbije jaar is nog meer zichtbaar geworden wat een meerwaarde de veelzijdige werking van De Palmboom is voor kinderen en jongeren in Borgerhout en aanpalende districten. ‘We hebben ons in duizend bochten gewrongen om open te blijven. We hebben elkaar voortdurend gemotiveerd. Mensen hebben dat ontzettend gewaardeerd. Het blijft hen bij. De Palmboom is zichtbaar een betekenisvolle organisatie in Borgerhout. En dat doet ons veel deugd.’ Of het nu huiswerkbegeleiding of uitstappen betreft: de vraag is enorm. De kinderen die ze moeten weigeren ook. Versoepelingen die grotere groepen toelaten, zullen al helpen. Maar niet voldoende. De Palmboom heeft nood aan een grotere plek. Voor haar stevige stam en wortels. Om nog meer vruchten af te werpen. Elke week zijn er wel mensen die zich aanbieden als vrijwilliger of stagiair. Wat is dat hoopvol!

Foto’s: De Palmboom
groepsfoto De Palmboom

In gesprek met

Abdelilah is één van de stichters en coördinatoren van educatief jeugdcentrum De Palmboom. In het dagelijks leven is hij leerkracht economie, informatica en boekhouden in de derde graad van het middelbaar. Hij behaalde ook een diploma Opleidings- en onderwijswetenschappen. Als burger wil hij zich inzetten voor de samenleving, in het bijzonder voor zijn passies jongeren, onderwijs en een warme samenleving.

Mohamed Amin Chaib is ook één van de stichters en coördinatoren. Hij is leerkracht en rondt zijn masteropleiding Onderwijswetenschappen af. Hij houdt van voetbal en hij is een veelgevraagd spreker rond identiteit en interlevensbeschouwelijke thema’s.

Educatief jeugdcentrum De Palmboom bestaat drie jaar en is een veelzijdige jongerenwerking in Borgerhout, gedragen door vrijwilligers. Met een jeugd-, onderwijs- en sportluik, met huiswerkbegeleiding, workshops, uitstappen en persoonlijke begeleiding, bereiken ze kinderen en jongeren uit de buurt en ver daarbuiten. Vrijwilligers, stagairs en jongeren willen samen met optimisme en verbinding iets veranderen in onze maatschappij. ‘De Palmboom werpt zijn vruchten af’ is hun bottomline. De Palmboom is één van de vele organisaties in heel Vlaanderen die een Ontdekkingtroef-project organiseren, met de steun van Iedereen Verdient Vakantie. Dit project maakt de uitstappen (financieel) mogelijk.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 25 mei 2021 in de categorie Jongeren.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |