Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Verliefd worden op Gent

In gesprek met vrijwillige vakantiebegeleiders op stap in Gent | 3 juni 2016

Eropuit! Dat is voor een dag of wat langer de deur van je eigen woonst achter je dichtdoen en op ontdekking trekken. Eropuit trekken is bovendien aankomen op een plek die de thuis van andere mensen is. Eropuit trekken wordt daardoor ook ‘op bezoek’ gaan bij mensen waar je welkom bent. Zoals in Gent, waar bewoners trots zijn op hun stad, er wonen, werken, zorgen en feesten. En jou warm welkom heten, hun stad graag met je delen. Maar let op: er nestelt zich een verliefdheid in je hart. Lang, lang na je bezoek zal je Gent nog horen roepen om weer terug te komen.

Uitgenodigd door Steunpunt Vakantieparticipatie en de stedelijke dienst voor Toerisme bezoeken dertig vrijwilligers van sociale organisaties de stad. Om te proeven, te voelen, te luisteren en te beleven. Zodat ze binnenkort zelf een reis in mekaar kunnen boksen voor de mensen van hun vereniging. Want wat je zelf meemaakt, kan je later glorieus voor anderen mogelijk maken.

Op Stad in Gent
Laat je maar van je schoonste kant zien, Gent! We zijn benieuwd.

Gastvrij Gent!

‘Gent is de warmste, mooiste, gezelligste stad’, lacht Annelies Storms wanneer ze ons verwelkomt. En neen, daarmee bedoelt de schepen van Toerisme niet dat haar stad boven die van jou of mij verheven is. ‘Iedereen houdt van zijn eigen stad, en natuurlijk wil je dan tonen hoe trots je bent.’ Annelies houdt van de schoonheid van het water, het lekkere eten, de feesten en het bruisende cultuurleven. Ze wil dat iedereen daarvan kan meegenieten. ‘Want Gent is een stad waarop je verliefd wordt. Je geraakt niet uitgekeken. En wanneer je weer naar huis gaat, merk je: van verliefdheid kan liefde komen.’

Schoon Gent!

We nemen de proef op de som, wandelend langs de Oude Vismijn, het Gravensteen, het Prinsenhof. Gids Karel vertelt sappige verhalen van prinsen en keizers, in Gent geboren om nadien de wereld te veroveren. Hij vertelt over gildes, ateliers, fabrieken. Over weelderige rijkdom en diepe armoede. Over leerlooiers en paters. Over paleizen en ondergrondse gangen. Over de Schelde, de Leie en De Kuip. Over rijke en arme voorouders, ruzies, oorlogen en feesten.

Nabij het Prinsenhof
Blij worden van alledaagse kleine schoonheid

Lekker Gent!

Het is middag voor we ‘t goed en wel beseffen. We kijken verbaasd rond in sociaal restaurant Parnassus. Een kerk nota bene, respectvol omgebouwd tot huis van cultuur en ontmoeting. Waar vroeger mensen kwamen bidden en arme Gentenaren een brood kregen bij de paters Franciskanen, genieten nu Gentenaars en bezoekers van gezonde kost. Gezellige drukte. Keuvelen aan gezellige tafels. Lekker veel groenten op ons bord. Hartelijk geserveerd door mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt.

 

Verbazend Gent!

Zelfs slapen wordt een belevenis, kunnen we ons inbeelden. Want wat dacht je van logeren op een domein waar Begijnen ooit de scepter zwaaiden? We dwalen door de kerk, gangen en kamers van hotel Monasterium Poortackere en menen af en toe de zusters nog te horen fluisteren. Of pal aan de Grasmarkt, waar een jong ondernemerskoppel Hostel Uppelink uitbaat. Niet zomaar logeren, het is thuiskomen in het midden van de stad in een pand dat zich hier al sinds de middeleeuwen in de Leie spiegelt.

Kijken door 't raam van Uppelink
Een blik door 't venster bij Uppelink. Wat een beeld!

 

Mijn Gent!

Eén dag Gent. Zoveel gezien, zoveel wat we nog verder willen ontdekken. Nieuwsgierig om meer verhalen te horen, meer schoonheid te zien. Om nog langer te genieten van een stad waar het lawaai van auto’s ver weg is. Waar wandelaars, fietsers en openbaar vervoer de dienst uitmaken. Waar je naartoe kunt met de trein en aankomt in de schitterende stationshal. Waar diezelfde stationshal je bij je vertrek lijkt te vragen: en, hoe zit ‘t, verliefd geworden?

Ja, denken we. Verliefd geworden. Op de sfeer van de stad. De straten, de gebouwen, de verhalen. Op de schoonheid die ons blij maakte. En vooral: op die gastvrije mensen die we hebben ontmoet. Want zij openden hun stad voor ons. Alsof we Gentenaar zijn...

Fotografie: Robert Boons

Te gast in Gent

In gesprek met

Onder impuls van schepen Storms en de stedelijke dienst voor Toerisme werden financiële drempels weggehaald. Want Gent wil gastvrij zijn, voor iedereen. Zopas nodigden de stad en Vakantieparticipatie vrijwilligers en medewerkers uit van organisaties die vakanties voor mensen in armoede bemiddelen, organiseren en/of begeleiden.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 3 juni 2016 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |