Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Verhalen vertellen blijkt basis voor een warme vriendschapsband

In gesprek met Fanny, Dries, Rita, Marleen, Dirk, Hilde, Claudine, Carine en Patrick | 28 november 2017

Het was oktober 2016 toen een groep van negen vakantiegangers uit alle Vlaamse windstreken elkaar voor het eerst ontmoetten. Hun doel: een videoverhaal maken over de betekenis van vakantie in hun leven. Maar er gebeurden ook andere wonderen. Er ontstond medeleven, respect en warme vriendschap. In amper twee dagen groeide de onderlinge band zo sterk, dat de groep besloot samen een moment van vakantie te beleven. Fanny Bulcke maakte het mogelijk. Buitengewone Boerderij Megusta in Vlimmeren werd in november 2017 het decor van een warm weerzien.

Groep Digital Stories in Vlimmeren
V.l.n.r Carine, Fanny, Dries, Rita, Patrick, Dirk, Hilde, Claudine, Boer John, Rita en Marleen.

 

In ‘haar’ filmpje toonde Fanny vorig jaar haar kracht, de kracht van een moeder die ondanks de scherpte van armoede met haar gezin vakantie wilde beleven. Een jaar later opende ze, als moeder van een groot nest, haar armen voor de vriendengroep die haar dierbaar werd. Een half jaar bereidde ze dit vakantieweekend voor. Ze rekende zolang tot ze een betaalbare vakantie kon organiseren voor iedereen. Ze contacteerde Hoeve Megusta en ging er naartoe om afspraken te maken. Ze maakte een menu en hield maandenlang de prijzen van voeding en dranken in de gaten. Ze bedacht een quiz, koos een film en bereidde een creatieve workshop voor.

‘Ik heb mijn hele leven van anderen gehoord dat ik te min was. Dankzij een sterke man naast mij ben ik gaan geloven dat ik dit wel zou kunnen. Ik ben gelukkig als ik andere mensen gelukkig kan maken’, zegt Fanny.

Iedereen weer samen

Fanny, Dries, Rita, Marleen, Dirk, Hilde, Claudine, Carine en Patrick waren er. Hans sprong binnen op vrijdagavond. Griet sloot aan op zaterdagmiddag. En dan was er Jenneke, die vorige week overleed na een lange ziekte en er nu op een andere manier toch bij was. Met haar foto, een kaars en een extra bord op tafel. Een vriendin, Rita, nam haar plaats in aan de tafel.

Jenneke Bos overleed op 14 november. Op 24 november zette de groep voor haar een kaars bij het raam.

 

Bijzondere band

‘Er was vorig jaar een speciale band ontstaan’, zegt Patrick. Hij vertelt over Jenneke, en haar verhaal over hoe ze zelfs op vakantie aan de nierdialyse ging. Hilde: ‘We zijn toen meteen begonnen met verhalen vertellen aan elkaar. De hele tijd stond centraal wie je bent, dat je mag zijn wie je bent, dat je een verhaal hebt om aan de wereld te vertellen.’

De herinnering aan het verhalenweekend is nog levendig. Het blijft hangen, zeggen ze, omdat de verhalen nu ‘ergens’ in de buitenwereld zijn en de vertellers er soms nog leuke reacties op krijgen. ‘Dat filmpje toen, ja… dat was ik hé, zoals ik ben’, zegt Carine. Hilde: ‘En andere mensen herkenden zichzelf in onze filmpjes.’

Sfeerbeelden weekend
 

Ondanks de pijn

Elk op hun eigen manier hebben ze ’t soms ook moeilijk gehad het afgelopen jaar. Jenneke verliezen deed pijn bij iedereen, en bij vriendinnen Rita en Rita in het bijzonder. Dries en Fanny werden opnieuw geconfronteerd met ziekte en angst voor wat komen zou. Marleen en Dirk maakten een kwetsbare periode door. ‘Iedereen heeft iets kwetsbaar’, zegt Marleen. Dirk geniet van de energie die hij in deze groep opdoet, zegt hij: ‘Ik hou van echte contacten. Daar gaat een kracht vanuit.’ Hilde had – volgens haar dokter – beter thuisgebleven. ‘Maar ik wilde iedereen terugzien. We hebben samen zo’n klik gemaakt. Dat weekend is het begin geweest van mijn kennismaking met Vakantieparticipatie, en sindsdien is er zoveel moois gebeurd.’

Mooi Megusta

Van ‘mooi’ gesproken… het vakantieweekend bij Hoeve Megusta was één en al schoonheid. De schoonheid van een goed gesprek bijvoorbeeld, en hoe bijzonder het toch is dat mensen stil naar elkaar kunnen luisteren. De schoonheid van de natuur. Van de ontmoeting tussen mensen. Van de ontmoeting met een dier. De schoonheid van gastvrij ontvangen te worden door John en Ingrid, uitbaters van de boerderij.


Missie geslaagd, iedereen dankbaar

Fanny telde, rekende en organiseerde tot de boel betaalbaar was voor iedereen. Het vakantieverblijf kostte 39 euro per persoon. Voeding en drank werd zorgvuldig gepland, aangekocht en meegebracht. Ook tijdens het weekend hield Fanny de kosten in de gaten. Een extra pakje koffie, verse broodjes van bij de warme bakker kwamen mee op het budget. En op zondagmiddag telde ze een laatste keer. ‘Dames en heren,’ kondigde ze aan. ‘Alles van eten en drinken voor het hele weekend hebben we kunnen waarmaken voor 19,80 euro per persoon.’

Applaus. Knuffels. Dankwoorden. En bloemen.
Bloemen voor een dame die zichzelf met glans durfde tonen
en een heerlijke vakantie mogelijk maakte voor dierbare vrienden.

 

De filmpjes van 2016 nog eens bekijken kan hier:
Dirk: 'Ga op reis en ontdek jezelf' | Patrick: 'Music on, problems off' | Rita: 'Samen met familie op vakantie" | Carine: 'Oefenen in niet moeten' | Claudine: 'Vakantie is mijn natuurmedicament' | Marleen: 'Goede stilte, slechte stilte' | Fanny: 'Met niets heb je veel' | Jenneke: 'Vakantie is: vrijheid durven nemen' | Hilde: 'Vakantie is mogelijkheden zoeken' | Groepsboodschap: 'Ontdekkingen over vakantie'

 

Groep Digital Stories

In gesprek met

Fanny, Dries, Rita, Marleen, Dirk, Hilde, Claudine, Carine, Jenneke en Patrick leerden elkaar kennen in de aanloop naar het forum Vakantieparticipatie 2016. In groep vertelden ze elkaar verhalen over hoe vakantie belangrijk is voor hen. Van die verhalen maakten ze video-getuigenissen.  Die kan je nog altijd bekijken. Begin hier. 

Een jaar later ontmoetten ze elkaar weer. Helaas heeft de groep inmiddels afscheid moeten nemen van Jenneke. Een vriendin van Jenneke nam haar plaats in en ging mee op vakantieweekend naar Hoeve Megusta, Bijzondere Boerderij in Vlimmeren. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 28 november 2017 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |