Overslaan en naar de inhoud gaan

Verhalen die ons raken op de wereld zetten

In gesprek met Verhalenwevers in sociale organisaties | 16 augustus 2021

Ter info: het kunstwerk op de foto bovenaan heet ‘Zwangere Bomen’ en is van de hand van kunstenares Ann Verdonck.

In het grote netwerk van Iedereen Verdient Vakantie, reizen al jarenlang verhalen rond van vakantiemakers, sociale organisaties en vakantiegangers. Als kleine en grote getuigen van het recht op vakantie. Doorheen die jaren, ervaren we de kracht van dit werk. De verbinding en de rijkdom aan inzichten die het brengt. Daarom wordt nu ook aan partners uit het netwerk de kans gegeven om het verhalenwerk in hun eigen organisatie en netwerk in te brengen. Zodat nog meer verhalen aan het licht komen, en nog meer mensen geraakt worden door de kracht van vakantie voor mensen die minder vakantiekansen ervaren.

Met z’n vijven komen ze samen in het Werkhuys in Borgerhout: sociale werkers uit organisaties in het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie. De voorbije weken luisterden ze naar bijzondere verhalen die leven in hun organisatie en omgeving. Een opdracht na de vorige sessie in de opleiding Verhalen Weven. Buiten stroomt de regen met bakken uit de hemel. Binnen warmen we ons aan de geschenken die het zorgzaam nieuwsgierig luisteren brengen. We verdiepen ons in het neerschrijven van de beluisterde verhalen. Om deze naar de wereld te brengen. Om anderen te inspireren. Om de wereld te roeren en rijker te maken. Als een vorm van zachtmoedig activisme.

Grond onder je voeten en een uitnodigende vraag in je hart

Eerst even terugblikken op “oefenen in het veld”.

Welke grond voor weven van verhalen voel je op dit moment onder je voeten?
Wat is er ontstaan tijdens de oefengesprekken?
Welke beweging of verschuiving is in gang gezet met luisteren naar de verhalen? Bij jezelf, bij de verteller en in je omgeving?
In welke akker zijn zaadjes geplant voor weven van verhalen in je organisatie?

We vragen aan de Verhalenwevers om te vertellen welke geschenken het luisteren naar verhalen, zoals verhalenwevers dat doen, hen heeft gebracht.

Leen

Michelle
 
 

Mattea

Bart
 
Anouk
 
 

Op de brug tussen verhaal en de wereld

Beluisterde verhalen willen we delen met de wereld. Met waardigheid voor de verteller én voor die wereld. De Verhalenwevers gaan in een stilte, gevuld met concentratie, aan de slag met hun gespreksnotities, om het verhaal neer te schrijven en er schoonheid aan te geven.

Griet begeleidt het meditatieve werk met vragen, zodat de Verhalenwevers voelen hoe ze op de brug kunnen gaan staan tussen het verhaal dat ze beluisterden en de wereld die het later mag lezen.

Wat is de essentie van dit verhaal?
Wat raakt jou?
Wat wil je meenemen naar een publiek? Aan wie wil je dit verhaal verder vertellen?
Wie zou er blij mee zijn?

We luisteren naar elkaars eerste schrijfsels en vertellen wat ons raakt. Broodkruimels die we graag willen volgen... Mogen we het nog eens horen...  Ik ben al op de plek... Je springt zorgzaam om met de verteller en zijn verhaal... Verrassend dat je de woorden van iemand kan teruggeven in een gedicht... Je krijgt zin om de verteller te leren kennen, al denk ik dat ik haar al een beetje ken... Diep ontroerd... Het zijn kadootjes die je van de vertellers zelf krijgt...

Onze pot met goud

Groei als Verhalenwever en je organisatie groeit mee. We kijken al eens in onze pot met goud, naar sporen voor de toekomst, naar ideeën voor onze eigen praktijk. De goudstukken blinken. Van collega’s prikkelen om mee te doen, naar verhalen over wegwerken van drempels in cultuurhuizen, doorgedreven samenwerking met Rap Op Stapkantoren, een verhalenplatform voor jonge vrouwen, verhalen om specifieke groepen te stimuleren om op vakantie te gaan, tot een luikje op de organisatiewebsite met ‘onze verhalen’.

En jij nu?

In september zien we elkaar terug. Dan vertellen we elkaar, én een nieuwe lichting Verhalenwevers, hoe we deze zomer gegroeid zijn. Hoe snel het weven van verhalen de weg heeft gevonden in de organisaties. Hoe we met verhalen gewerkt hebben op verschillende domeinen in onze organisatie: als coach, op teamvergaderingen, in publicaties, op vakantie met onze vrijwilligers, bij de gezinnen die we begeleiden. Hoe dit ook Iedereen Verdient Vakantie op nieuwe sporen brengt naar meer vakantie mogelijk maken voor meer mensen. Hoe we als vrije vogel overal verhalen kunnen halen.

En jij?
Welk verlangen ontstaat er bij jou, voor jouw organisatie, wanneer je dit verhaal leest?
Vertel het ons!

boekje met hartje in

In gesprek met

Anouk (Kompas vzw), Leen (Fiola vzw), Mattea (Schakel vzw),  Michelle (Hannah Arendt instituut) en Bart (Konekti vzw) volgden in volle lockdown de online opleiding voor Verhalenwevers. Vandaag zien ze elkaar voor het eerst in ’t echt. De opleiding wordt aangeboden door Iedereen Verdient Vakantie aan organisaties uit het netwerk die met verhalen aan de slag willen. Sara Zajc (Dyade vzw) en Emil Rousseau (Hannah Arendt instituut) volgen ook de opleiding, maar kunnen er vandaag niet bij zijn. Carine Geboers, netwerkverbinder bij Iedereen Verdient Vakantie verwent ons met koffiekoeken en taart. Griet Bouwen, luisteraar en verhalenverteller, begeleidt met liefdevolle zorg het leerproces.

Verhalen Weven (Storyweaving) is de vaardigheid om verhalen met waardigheid uit te nodigen, naar waarde te schatten, te beluisteren en te documenteren. Storyweaving is ook het ontdekken van betekenissen, rode draden, lessen en mogelijkheden doorheen een groeiende verzameling van verhalen. Storyweaving kan worden ingezet als een manier van actiegericht onderzoek in organisaties: om samen te leren en te veranderen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 16 augustus 2021 in de categorie Leereffecten.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg, met mensen. Vanuit haar woonplaats Elversele duikt ze met veel plezier de wereld in om af te spreken ergens in het land, voor een babbel, lekker eten, een koffie of een aperitief. Verbinding en echte ontmoeting creëren via betekenisvolle gesprekken, samen ontdekken en waarderen van wat werkt geeft Els energie. Verhalen van mensen over momenten die ze zelf beleefd hebben, vormen de basis van haar werk als facilitator bij tussentijd.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |