Overslaan en naar de inhoud gaan

Vereniging voor mensen in armoede zet vervoerswegwijzer op

In gesprek met Diane en Mariette, vrijwilligers bij Den Draai | 24 november 2015

Den Draai, vereniging waar armen het woord nemen in Heist-op-den-Berg, startte onlangs met de ‘Vervoerswegwijzer’. Vrijwillige mobiliteitsadviseurs bundelen er kennis rond mobiliteit in de regio en geven mensen advies bij hun vervoersvragen. Diane en Mariette, gedreven vrijwilligers bij Den Draai zijn blij dat het eindelijk zover is. ‘De vervoerswegwijzer is ontstaan uit een werkgroep waarin mensen in armoede deelnemen. We willen een aanvulling zijn waar de informatie van de openbare vervoersmaatschappijen vandaag nog tekort schiet.’

Wie regelmatig het openbaar vervoer neemt, kent het vast: je reist makkelijk van stad naar stad, maar verplaatsingen vanuit of tussen deelgemeenten, vaak over een beperkt aantal kilometers, zijn minder vanzelfsprekend. Bovendien lijkt het openbaar vervoer grotendeels afgestemd op de draagkracht van gezonde, sterke mensen. Voor wie minder goed te been is of moeite heeft om complexe informatie te verwerken, zijn de aansluitingen vaak moeilijk haalbaar.

Waarom in hemelsnaam nog aanvullende initiatieven nemen?

Welzijnsschakels maakte er samen met de mensen van vzw Den Draai maakten er een filmpje over.

 

Hoe geraak ik er?

De vervoerswegwijzer wil mensen wegwijs maken in het openbaar vervoer en aanvullende vervoersmogelijkheden. De adviseurs helpen de reis uitstippelen, overstapplaatsen uitzoeken, belbusreservaties maken. Ze geven informatie over prijzen en abonnementen. Mensen die moeite hebben om zich te verplaatsen, kunnen er in contact komen met de mindermobielencentrale. Drie vrijwilligers, waaronder Diane, organiseren het advies. Diane: ‘We zijn elke werkdag bereikbaar via GSM en houden eens in de maand een spreekuur in de bibliotheek. We proberen op elke vraag zo snel mogelijk een antwoord te geven.’

 

Betere lijnverbindingen helpen mogelijk maken

Naast informeren en adviseren, willen de vrijwilligers van Den Draai bouwen aan een vervoersaanbod dat tegemoet komt aan de behoeften van de mensen. Dankzij hun adviestaak krijgen zij een goed beeld van kansen en knelpunten op vlak van openbaar vervoer in de regio. Bovendien kunnen mensen er hun vervoersproblemen signaleren. De vervoerswegwijzer bundelt, zoekt naar voorstellen en bespreekt met de openbare vervoersmaatschappijen. Mariette: ‘Belangenbehartiging maakt deel uit van de kern van onze werking. Betere verbindingen in onze regio: daar willen we uiteindelijk naartoe.’

 

Hefboom voor participatie aan vrije tijd en vakantie

De vervoerswegwijzer is één van de initiatieven van Den Draai. Mensen in armoede kunnen er ook terecht voor ontmoetingsactiviteiten en vakantieadvies. Den Draai heeft sinds vorig jaar ook een Rap op Stap punt. Wie vrijetijdsactiviteiten, uitstappen of vakantie wil beleven, kan er de mogelijkheden ontdekken en hulp krijgen bij reservaties. En voor de vraag: ‘hoe geraak ik op mijn vakantieplek?’ is de koppeling met de vervoerswegwijzer vanzelfsprekend snel gelegd.

Headerbeeld: Robert Boons

In gesprek met

 

Diane en Mariette zijn vrijwillige medewerkers bij Den Draai, vereniging waar armen het woord nemen in Heist-op-den-Berg. Diane is vrachtwagenchauffeur en momenteel werkzoekend. Ze bemant de Vervoerswegwijzer, vervoert mensen via de Mindermobielencentrale en werkt mee in de Sociale Kruidenier. Mariette werkt mee in het kookatelier en de ontmoetingsactiviteiten. Ze besteedt veel energie aan belangenbehartigend werk voor personen met een handicap en zieken.

De Vervoerswegwijzer is bereikbaar elke werkdag van 10 tot 14 uur via het nummer 0479 67 69 31 of via mail op info@vzwdendraai.be. Elke eerste maandag van de maand van 11 tot 12 uur geeft een vrijwilliger persoonlijk advies in de bibliotheek.

Organisaties en verenigingen kunnen bij Den Draai een infosessie aanvragen rond mobiliteit en de mogelijkheden binnen de eigen gemeente.

Meer informatie en inspirerende praktijken over mobiliteit zijn te vinden op ikgeraakerniet.be, een initiatief van Mobiel21, Welzijnsschakels en het Netwerk tegen armoede.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 24 november 2015 in de categorie Mobiliteit.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |