Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Vakantie, poort naar een waardig leven.

In gesprek met Team Steunpunt Vakantieparticipatie | 12 oktober 2016

Meer dan 600 toeristische ondernemers en 1600 sociale organisaties in Vlaanderen maken het schijnbaar onmogelijke mogelijk. Samen slagen ze erin om bijna 160.000 mensen in armoede wél de vakantie-ervaring te bieden die anders onbereikbaar blijft. Maar waarom zoveel belang hechten aan vakantie? Aan de oppervlakte lijkt het te gaan om gelijke kansen. Om de helende ervaring van er-even-tussenuit-zijn. Het fundament ligt evenwel dieper. Vakantie draagt bij aan een menswaardig bestaan, een waardig leven. Dit inzicht kwam boven water tijdens een teamdag van Steunpunt Vakantieparticipatie.

De kern van vakantie is de belevenis en wat die met mensen doet. Die kan je niet compleet ‘vatten’ in objectieve gegevens. Sinds eeuwen gebruiken mensen verhalen om belevenissen en betekenissen aan elkaar door te geven. De afgelopen jaren verzamelde het Steunpunt Vakantieparticipatie honderden verhalen. Onlangs dook het team ook in hun eigen vakantieverhalen. In zorgvuldige gesprekken deelden ze hun favoriete vakantieherinneringen. In geuren, kleuren, relaties, ervaringen.

Draden van betekenis

Al die vakantieverhalen vertellen van héél verschillende belevenissen. En toch. Er zijn draden te weven, draden waarin de universele betekenis van vakantie zichtbaar wordt. De meest gekoesterde vakantieherinneringen vertellen van momenten waarop we ons herinneren wie we zijn, wat ons gelukkig maakt en wat de waarde is van leven.

Menswaardigheid

In de verhalen zien we altijd terugkomen dat vakantie mensen opnieuw verbindt met de natuur, met schoonheid, met stilte, met zichzelf en met andere mensen. Vakantie is een glimp opvangen van onze plek in het web van het leven. Vakantie is onze menswaardigheid ervaren voorbij de zorgen en uitdagingen van het leven van elke dag.

Ons herinneren dat we leven

Dit is de diepere laag. Vakantie, wanneer in haar volheid ervaren, brengt ons in herinnering dat we leven. Dat we een deel zijn van hét leven. Dat we er mogen zijn, een plek hebben in de wereld. Die ervaring ontstaat omdat we tijdens vakantie twee wezenlijke dingen ànders doen dan in het leven van elke dag. Eén: een verandering van plaats, waardoor verwondering weer kan. Twee: een verandering van tijd en ritme, waardoor je geest rust vindt en je op andere gedachten kunt komen.

Verwondering en rust

Het is intrinsieke waarde van het werk van het netwerk Vakantieparticipatie: mensen kansen bieden tot verwondering en rust. In het bijzonder voor mensen die worstelen met schaarste, hun eigenwaarde en hun plek in de samenleving. Op die energie drijft het netwerk Vakantieparticipatie. Uit die ontdekking putten de medewerkers van het Steunpunt zin-in-werk. Omdat iedereen recht heeft op een menswaardig, op een waardig bestaan. Voor minder doen ze ’t niet.

Team Vakantieparticipatie

In gesprek met

Vakantieparticipatie is een netwerk van ruim 600 toeristische partners en 1600 sociale organisaties die er samen in slagen om elk jaar 160.000 mensen in armoede wél een vakantie-ervaring te bieden.  Het netwerk krijgt ondersteuning door een team van 11 medewerkers van Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen. Zij enthousiasmeren, coördineren, verbinden, creëren en bemiddelen tussen vakantievragen en -aanbod. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 oktober 2016 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |