Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Vakantie is een proces

In gesprek met Pascal Gelders, Center Parcs & Sunparks | 6 februari 2018

Het zal je maar overkomen. Kijk je maandenlang uit naar je vakantie. Tel je samen met de kinderen de slaapjes tot de dag daar is. Pak je je hebben en houden bijeen voor een lange rit met de trein en de bus. Sta je met de daver van prettige spanning op je lijf in te checken aan de receptie van een tof vakantiepark-met-tropisch-zwembad. En dan blijkt dat men je niet verwacht, dat je bijna een week te vroeg bent. Misschien had je ergens iets gemist, want je Nederlands is niet dàt, en papieren zijn behoorlijk ingewikkeld. Je schrikt je bijna een ongeluk. Hoe vertel je dat aan je prettig opgewonden kroost?

’t Is een van de verhalen uit het Grootschalig Luisteronderzoek van Vakantieparticipatie.  Een verhaal dat écht gebeurde. Eentje om uit te leren. ‘Dat we in het netwerk Iedereen Verdient Vakantie allemaal net iets meer vanuit ons hart moeten doen om de vakantie van kwetsbare mensen te doen slagen bijvoorbeeld’, zegt Pascal Gelders van Center Parcs de Vossemeren. 

Tikkeltje extra doen als ’t nodig is

De receptioniste deed net dat tikje extra. Ze belde Pascal, zocht mee naar een oplossing en een tijdje later kon het gezin toch aan hun vakantietijd beginnen. Onopvallend, met zorg en zonder bijbetaling. Met één kanttekening. Pascal: ‘Wij, vakantie-aanbieders, moeten erop kunnen vertrouwen dat de mensen die de link leggen tussen ons en vakantiegangers dat heel zorgvuldig doen. Dat ze de gezinnen goed informeren, voorbereiden en opvolgen. Bij het streven naar een geslaagde vakantie voor kwetsbare mensen is een perfecte administratieve en financiële afhandeling ook belangrijk.’

Vakantie is niet zomaar een ‘event’

’t is genoteerd, die constructieve bedenking. Want inderdaad: pas als alle schakels netjes in elkaar grijpen, kan vakantie een zorgeloze tijd worden. Heerlijk, zorgeloos, al is vakantie meer dan dat. ‘Vakantie is ook een proces’, zegt Pascal. Op vakantie leer je dingen over jezelf die je later een plek kan geven in je leven. Je ontdekt hoe ontspanning voelt en je leert hoe je in die zone kan geraken.

"Vakantie is een proces. Je ontdekt dingen die je later een plek kunt geven in je leven.'
- Pascal Gelders

Je geniet van kleine dingen, van je overgeven aan de flow. Vakantie is rekening houden met de mensen die met je meegaan. En ruimte nemen om na te denken over de mensen die belangrijk zijn in je leven. Op en na vakantie groeit waardering voor jezelf, wat je kunt en wat in je leven van waarde is. Pascal vertelt over een dansweekend dat ze vorig jaar bijwoonde. Een bijzonder weekend, waar bijzondere mensen twee dagen lang de betekenis van vakantie uitdrukten in dans.

Mogen zijn wie je bent

Samen met een groep medewerkers en vakantiegangers van Vakantieparticipatie leefde Pascal zich uit in dans en samenzijn. ‘Ik kwam in contact met kwetsbare mensen en ik voelde mezelf ook kwetsbaar vanbinnen. Ik danste vaak met Myriam. Ze danste in haar rolstoel en straalde een grote vreugde uit. Ik werd geraakt door wat Anneke op het dansweekend doormaakte: ze vond troost in de dans en het samenzijn met anderen. Je kon zien hoe haar leven daar veranderde. In twee dagen tijd groeide in mij een diep respect voor ieders eigenheid. Mijn conclusie dat je mag zijn wie je bent – en dat iedereen mag zijn wie die is – is een effect van een proces dat daar begon.’

dansweekend

Dansweekend. Met onder meer:
Anneke (tweede van links), Myriam (tweede van links) en Pascal (uiterst links)

 

Voor het gezin in Vossemeren zal ’t ook wel zo gegaan zijn. Ze hebben samen vakantie beleefd. Ze zullen hebben gezwommen, gewandeld en samen gekookt. Er zal gespeeld, gerust en genoten zijn van het samenzijn. Wellicht werken die herinneringen vandaag nog door in hun leven. En de receptioniste bij Vossemeren? Zij maakte een verschil op de plek waar ze dat kon doen. En soms is dat al gewoon genoeg.

foto header: Pixabay | foto dansvakantie: Dieter Deswarte

Pascal Gelders & Carine Geboers

In gesprek met

Pascal Gelders is Assistant Sales Business Solutions Belgium voor Center Parcs & Sunparks. Haar thuisbasis is de Vossemeren in Lommel. De Vossemeren was als eerste vakantiepark in de Center Parcs groep pionier om hun accommodatie toegankelijker te maken voor mensen in armoede. Intussen doen alle parken van de Center Parcs en Sunparks een verblijfsaanbod met korting voor wie weinig financiële armslag heeft. ‘Wij van de Vossemeren zijn natuurlijk supertrots op die evolutie. Als ondernemers nemen wij zo een engagement op in de samenleving. Vakantie moet toegankelijk zijn voor iedereen, en net daarom vind ik het zo waardevol dat onze groep daarin meestapt.’

op de foto: Pascal Gelders (l) en Carine Geboers (r, team Vakantieparticipatie) tijdens het Forum Vakantieparticipatie 2017

Dit verhaal werd gepubliceerd op 6 februari 2018 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |