Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Vakantie is … op verhaal komen

In gesprek met Claudine, Hilde, Patrick, Carine, Dirk, Jenneke, Marleen, Rita en Fanny | 27 oktober 2016

Oostende, 24 en 25 oktober. Op de plek waar vroeger onze vorsten hun buitenverblijf hadden, komen negen ervaren vakantiegangers samen. Dicht bij de zee en de stad, te gast bij het gezondheidscentrum Koninklijke Villa plek vertellen we elkaar verhalen. Verhalen over leven met armoede, over omgaan met beperkingen en ziekte. Kostbare verhalen over vakantiebelevenissen en over hoe vakantie ons helpt het leven te dragen. We vertellen over wat ons plezier brengt, sterk maakt en waarvoor we dankbaar zijn. We delen hoop en dromen.

Vakantie herinnert ons aan wie we zijn. Op vakantie ontdekken we nieuwe stukjes van onszelf. Op vakantie mogen we even alles achterlaten en ons hoofd en lijf tot rust laten komen. Vertellend en luisterend ontdekken we dat we allemaal naar hetzelfde op zoek zijn: naar een waardig en gelukkig leven. We doorprikken labels. Achter autisme, psychische kwetsbaarheid, ziekte, tegenslag en armoede schuilen rijke levens van sterke mensen.

We komen op verhaal en geven onze vakantieverhalen een naam. We dopen ze, geven ze een identiteit. Op die manier weven we met de verhalen een extra draad door ons bestaan.

Vakantie is…

‘Mijn medicament…’ zegt Claudine. Het is op de tafel kruipen, zingen en dansen. Op vakantie vergeet Claudine voor even dat ze met kanker leeft.

‘Vakantie is mogelijkheden zoeken…’ zegt Hilde. Ze vertelt over een leven van vakantiekansen geven aan kinderen met een beperking, pleegmoeder zijn, ziek worden. Ze vertelt over hoe vakantie haar helpt om ondanks Multiple Sclerose een waardig leven te leiden.

‘Problems off, vakantie on…’ lacht Patrick. Samen met zijn vrouw en beste maatje Carine spaart hij voor verre vakanties en geniet van vele kortbije en korte uitjes. Want ‘vakantie is oefenen in niet-moeten’, zegt Carine.

‘Ga op reis en ontdek jezelf…’ concludeert Dirk. Een vriend nam hem mee op vakantie bij Pirlewiet, en Dirk ontdekte daar zijn artistiek talent. Sindsdien schildert Dirk.

‘Vakantie is vrijheid durven nemen…’ zegt Jenneke. Elke twee dagen moet ze een halve dag naar de nierdialyse. En dan nog de vrijheid van vakantie ervaren: het kan. ‘Want een behandeling in een ziekenhuis dicht bij de vakantiebestemming kan ook een vakantie-ervaring zijn’, zegt ze.

groep digital stories
Rita, Fanny, Iris, Patrick, Jenneke, Hilde, Griet, Marleen, Carine, Claudine en Dirk

 

Marleen geeft haar vakantie-ervaringen de naam ‘Stilte en rust is bewust.’ Op vakantie zoekt ze goede, gezonde stilte. Die maakt haar hoofd leeg, zodat ze er in het leven van elke dag weer tegen kan.

‘Vakantie is terug mogen helpen…’ zegt Rita. Haar hele leven hielp ze andere mensen. En nu ze zelf ziek is en haar lijf minder kan, lukt dat nog maar moeilijk.  Volgend jaar wil ze met de kleinkinderen op vakantie en daar begint ze nu voor te sparen.

Fanny strijdt voor waardigheid. ‘Met niets heb je veel’, zegt ze. Zelfs in tijden van bijna onhoudbare  armoede, slaagt haar gezin erin om er even tussenuit te zijn. ‘Want samenzijn maakt ons blijer en sterker’, zegt Fanny.

Geen luxe

Onze verhalen vertellen, naar elkaars verhalen luisteren… we doen het traag en zorgvuldig. In alle verhalen wordt steeds meer duidelijk: vakantie is geen luxe. Het is een recht. Net als eten en drinken, een dak boven je hoofd en een zinvolle dagbesteding hoort vakantie bij een menswaardig leven.

Vertellen over vakantie is de ervaring weer dichterbij halen. Vertellen is daardoor ook al een beetje vakantie. En dat op zich voelt – middenin de drukte en moeilijkheden van het leven – als een kostbaar geschenk.

workshop digital storytelling

In gesprek met

Ervaren vakantiegangers Claudine, Hilde, Patrick, Carine, Dirk, Jenneke, Marleen, Rita en Fanny nemen deel aan een tweedaagse workshop ‘Digital Storytelling.’ Ze boetseren hun vakantie ervaringen tot verhalen. Straks worden die verhalen filmpjes, die op reis kunnen via Vakantieparticipatie, Youtube en Facebook. De vertellers tonen hun verhalen tijdens het Forum Vakantieparticipatie op 15 december 2016. Dat is wat de vertellers willen: lotgenoten laten zien dat het wél kan, met vakantie gaan. Vakantie-aanbieders ideeën geven om het samen nog beter te doen voor mensen die minder kansen krijgen. Beleidsverantwoordelijken doen nadenken over het belang van vakantie voor iedereen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 27 oktober 2016 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |