Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Uit eten aan zee

In gesprek met Pierre de Coninck | 18 juli 2014

Een warm middagmaal voor anderhalve euro. Voor wie het nodig heeft. Dagelijks schuiven een vijftigtal mensen aan tafel in het Lichtbaken in Oostende. Initiatiefnemer Pierre De Coninck en zijn vrijwilligersteam ontvangen er met plezier ook vakantiegangers.

Geregeld waaien ook vakantiegangers aan die in de buurt verblijven en ook tijdens hun vakantie op de kleintjes moeten letten. Vooraf reserveren hoeft echt niet. Is er teveel volk, dan wordt er een extra beurt ingelast. ‘We vinden altijd een oplossing’, zegt Pierre.

‘Mensen die via het Steunpunt Vakantieparticipatie in de buurt met vakantie zijn, brengen daar gewoon een bewijs van mee,’ zegt Pierre, ‘En dan kunnen ze mee aan tafel schuiven.’

"Geen gedoe met papieren en inkomensbewijzen dus. Lekker simpel."

Vakantiegangers mogen zich heerlijk welkom weten. Pierre zorgt ervoor dat nieuwelingen zich snel op thuis voelen. Hij legt hen een beetje uit hoe het allemaal werkt. ‘Dan zijn die mensen ook op hun gemak, zo gaat dat,’ aldus Pierre.

Alleen aan tafel zitten, kan niet. ‘Dat vinden sommige gasten de eerste keer wel wat ongemakkelijk. Al is dat nergens voor nodig. We hebben genoeg vast klanten die graag een babbel doen. Ik help het eerste contact leggen, en dan wordt het snel gezellig.’

Het Lichtbaken is het werk van vrijwilligers, een twintigtal in totaal. Ze hebben hun restaurant, een tweedehandswinkeltje, doen activiteiten en helpen de mensen waar het kan. Een paar keer per jaar trekken de Oostendenaars er ook zelf op dagreis richting binnenland. Op vakantie gaan is belangrijk, vindt Pierre. ‘We maken er altijd een gezellige dag van en zorgen ervoor dat iedereen mee kan. Ook mensen die wat minder goed te been zijn.’

NOPIC

In gesprek met

Pierre de Coninck is initiatiefnemer van het Lichtbaken, een sociaal restaurant in Oostende.

Het Lichtbaken is te vinden in Oostende, aan de Lijndraaiersstraat 52. Telefoon: 059/50 08 37 Initiatiefnemer Pierre is er elke dag, vanaf 8 uur in de ochtend.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 18 juli 2014 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |