Overslaan en naar de inhoud gaan

T’ Hope: hopen op opnieuw samen

In gesprek met Hanne t’ Hope | 18 februari 2021

Welkom in Roeselare, in ‘het huisje’ van t’ Hope.
Een gezellig warm en huiselijk gevoel.
Een tafel boordevol affiches en flyers met uitnodigingen en aankondigingen voor allerlei activiteiten.
Sprokkelwandeling: vind de groene plaatsjes in Roeselare en verzamel er materiaal om een kerstkrans mee te maken.
Windlichtjeswandeling: met gratis warme chocomelk en glühwein.
T’ Hope Eropuit: een daguitstap naar Oostende.
Een bakfiets vol spelletjes: die bij je in de buurt komt.
...

Er komen bakken creativiteit aan te pas voor Hanne en haar collega’s, om de geplande activiteiten telkens weer opnieuw om te vormen naar de steeds wijzigende regelgeving. Maar ze geven niet op. Kwetsbare mensen in Roeselare blijven bereiken en uit hun isolement halen, daar gaan ze voor.

T’ Hope betekent dan ook: “Alle problemen op een hoop. Maar alleen thope (samen) kunnen we ons tegen armoede verzetten. Enkel dan is er hoop op verbetering. Vandaag en voor de volgende generaties.”

Reisbureau t’ Hope

T’ Hope tekende al snel in op de projectoproep #ontdekkingtroef van Iedereen Verdient Vakantie. Het oorspronkelijke idee - dat nog steeds leeft - was om een vakantieaanbod voor gezinnen, alleenstaanden en jongvolwassenen in maatschappelijk kwetsbare context van de regio Roeselare uit te bouwen.

thope (samen) kunnen we ons tegen armoede verzetten. Enkel dan is er hoop op verbetering.”

Hanne t' Hope

Het verlangen naar vakantie opwekken, en iedereen volop laten participeren bij het uitwerken van de vakanties, die eerste stap konden ze voorbije zomer al zetten. Hanne organiseerde Reisbureau t’ Hope. Hostessen Elise en Hanne maakten dankbaar gebruik van het inspiratiepakket #ontdekkingtroef*. Deelnemers werden uitgedaagd om hun vakantieverlangens neer te schrijven en een individueel reisvisum te maken. Om verder te denken dan ‘de zee’ of ‘ de Ardennen’. Een prachtig gevulde landkaart vol dromen, ideeën en verlangens is het resultaat. Hanne hoopt de komende zomer of in het najaar toch enkele daguitstappen met een groep te kunnen doen.

Reisbureau t' Hope met hostessen
 

De ultieme ambitie is om in co-creatie een meerdaagse reis voor en met een groep van vijftien deelnemers te plannen. Maar die droom zit voorlopig nog even in de koelkast.

T’ Hope herinneringen maken

Op zoek naar alternatieven dus.
Het blijft balanceren tussen blèten en toch verder doen.

Hanne: ‘We hebben wandelingen aangeboden. Om mensen mee te krijgen merkten we dat we spelelementen moesten toevoegen. Mijn theaterkantje kon zich helemaal uitleven! Mensen uitdagen om onderweg een standbeeld te maken met hun groepje en daar een foto van nemen, een cluedo-zoektocht voor gezinnen... We maakten windlichtjes om tijdens een wandeling mee te nemen.

landkaart vol reisdromen
 

We proberen de vraag van mensen in armoede naar ontmoeting, vakantiebeleving en sociaal contact zo goed mogelijk te beantwoorden. We willen samen herinneringen maken. Er wordt al zoveel afgenomen van onze groep: geld, huisdieren, kinderen... De herinneringen die we op uitstap of vakantie samen maken, kunnen ze nooit meer afnemen. We willen graag alles in fotoalbums vastleggen, iets tastbaars meegeven. Die albums blijven op de tafel liggen, en wanneer er in gebladerd wordt komen de verhalen terug bovendrijven.’

T’ Hope is geen eiland

Bij t’ Hope brengen ze mensen met en zonder armoede-achtergrond samen. Via activiteiten en ontmoeting versterken ze elkaar, en ontstaat er empathie voor ieders situatie. En ze doen meer dan gezellig in en rond het huisje van t’ Hope blijven. Doorlopend banden smeden met straathoekwerkers, overheidsinstanties, het culturele leven... zorgt ervoor dat de werking niet op een eiland zit.

“De ultieme ambitie is om in co-creatie een meerdaagse reis voor en met een groep van vijftien deelnemers te plannen.”

Zo heeft t’ Hope een sterke theatergeschiedenis. Via sociaal-artistieke projecten wordt het verhaal van mensen in armoede voor een breed publiek vertaald.

Hanne: ‘Op de Werelddag van Verzet tegen Armoede vorig jaar konden we een straffe campagne opzetten met mensen in armoede, Cultuurcentrum De Spil, ArHus kenniscentrum, CAW, Stad Roeselare, Samenlevingsopbouw en welzijnswerkers. Het thema was: ‘corona en armoede’.  Mensen in armoede vertelden hun verhaal en gaven aan hoe het anders zou kunnen. Dit resulteerde in vijf aanbevelingen: parken en speelpleinen moeten open blijven, goed blijven communiceren over de coronaregelgeving, digitale toegang als basisrecht, face-to-face contact van diensten en hulpverlening en inspraak bij het toekennen van de COVID19-middelen. In dit project zag ik verandering en beweging ontstaan. Je voelt echt dat alle samenwerkingspartners met die aanbevelingen aan de slag willen. We konden een dieper contact met het OCMW uitbouwen, en we worden betrokken bij de verdeling van de COVID19-middelen. Voor onze mensen betekende bijvoorbeeld het kunnen aankopen van een laptop een wereld van verschil.’

De aanbevelingen zijn zichtbaar voor het ruime publiek van Roeselare. Postkaarten, raamaffiches, en beklijvende filmpjes over corona en armoede trekken de aandacht.**

T’ Hope naar buiten

Hanne: ‘Ik vermoed dat we de gevolgen van deze hele crisis nog jaren gaan merken, en dat er nog heel wat onzichtbare problemen zijn. We proberen constant drempelverlagend te werken, er voor te zorgen dat we zichtbaar en herkenbaar zijn. Maar de drempel kan zeker nog lager.

Door corona moésten we naar buiten komen, in plaats van in ons gezellig huisje te blijven. Met de bakfiets gaan we onze mensen bezoeken, en proberen we hulpvragen te detecteren. Dat is zeker iets dat we willen vasthouden, koesteren en verder inzetten. Ik voel me echt uitgedaagd om mensen die nood aan ondersteuning hebben te vinden, zodat we hen samen sterker kunnen maken. Ik kijk uit naar beter weer zodat we opnieuw comfortabel veilig buiten kunnen werken!’

*Het #ontdekkingtroefpakket van Iedereen Verdient Vakantie kan je hier bestellen.
** Bekijk de filmpjes.
Hanne t' Hope

In gesprek met

Hanne Heyndrickx is gediplomeerd dramatherapeute.  Sinds november 2019 werkt ze bij ’t Hope. t’ Hope groeide 22 jaar geleden uit de Welzijnsschakelwerking naar een vzw, waarbinnen zowel een volwassenwerking, een Vereniging waar armen het woord nemen, een Welzijnsschakel en de kinder- en jongerenwerking Jakedoe gehuisvest zijn.

Hanne Heyndrickx doopte zichzelf ondertussen om naar Hanne t’ Hope. Om de drempel te verlagen en herkenbaar te zijn voor de mensen. Hanne klinkt alsof ze helemaal vergroeid is met de werking. Ook haar man en kinderen doen regelmatig mee met de activiteiten. T’ Hope is haar professionele familie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 18 februari 2021 in de categorie Groepsvakantie.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg, met mensen. Vanuit haar woonplaats Elversele duikt ze met veel plezier de wereld in om af te spreken ergens in het land, voor een babbel, lekker eten, een koffie of een aperitief. Verbinding en echte ontmoeting creëren via betekenisvolle gesprekken, samen ontdekken en waarderen van wat werkt geeft Els energie. Verhalen van mensen over momenten die ze zelf beleefd hebben, vormen de basis van haar werk als facilitator bij tussentijd.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |