Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Stilte, water en natuur in hoekje Limburg: je ziel gaat er vanzelf zingen‏

In gesprek met Katy Stroobants | 30 oktober 2014

‘In Limburg is ook water’, lacht Katy Stroobants, uitbaatster van ‘Botel’, een drijvend hotel op de Maasplassen in Ophoven (Kinrooi). In het meest Noordoostelijke puntje van Vlaanderen vinden waterliefhebbers rust, stilte, zoet water en uitgestrekte natuurgebieden. Je slaapt er in de buik van het schip en ontbijt met zicht op de uitgestrekte plassen, de Maas en de bijzondere vogels die het gebied bevolken. Bij aankomst voel je ’t meteen: hier is met ziel en zaligheid aan gebouwd, door twee mensen die van hun boot en van het water houden.

In het gastenboek krabbelde Ilya, een dertienjarig knaapje dat hier deze zomer met zijn mama verbleef: ‘Het was echt een heerlijke vakantie. Het ontbijt was heerlijk. Varen met de boot (de stilsloep n.v.d.r.) was echt leuk doordat je zelf kunt varen en dan nog het prachtige uitzicht en vooral de vriendschap.’ Moeder en zoon boekten hun vakantie via Vakantieparticipatie. ‘Ik had ze een grote kamer gegeven in plaats van de standaardkajuit die ze hadden geboekt. En doordat we een gereduceerd tarief konden aanbieden, konden zijn mama en ik het jongetje op een ochtend verrassen met een tocht met de stilsloep. Het kind was in de wolken. Als dank maakte Ilya voor ons een armbandje’, vertelt Katy.

Waar ze je ’s nachts voor mogen wakker maken, daar ligt je passie

Het Botel is het levenswerk van Katy en haar man Leo Van der Schaft. Toen Katy en Leo jaren geleden allebei haast tegelijk hun werk kwijtraakten, beslisten ze om te gaan voor wat ze echt graag wilden doen. Leo heeft een voorliefde voor boten, en met Katy’s passie om gastvrouw te zijn en lekker te koken, was de combinatie snel bedacht. Er volgden omzwervingen langs streken, boten en ideeën, tot ze uiteindelijk op een schip uit 1880 botsten. ‘Ons bomma’, zoals ze die boot liefdevol noemen, bood zeiltochten en lekker eten ‘op grootmoeders wijze’. Toen Bomma te klein werd om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen,  ging het koppel op zoek naar een andere boot.

Liefde op ’t eerste gezicht, daarvoor ga je graag back to basics.

Op een scheepswerf in Nederland vonden ze een hotelschip. ‘Het was liefde op het eerste gezicht. En alles viel nu ineens op z’n plaats’, vertelt Katy. De boot is gebouwd in Polen, in 1954. Later kwam de boot naar Nederland, deed dienst als rondvarend hotelschip en daarna als opvang voor daklozen en asielzoekers. ‘Het schip was compleet afgeleefd. Maar Leo – die interieurarchitect is – had wel een beeld van wat het kon worden.’  Het koppel deed vijf jaren over de renovatie. Ze verkochten hun huis, leefden een tijd in een stacaravan en verhuisden, toen het kon, met de twee kinderen naar de boot. ‘Het was letterlijk back to basics. We waren voordien toch veel comfort gewend, maar dat bleek bij nader inzien allemaal niet nodig te zijn om gelukkig te leven. We hadden hier op de boot twee kamers ingericht. Voor water moesten we 150 meter lopen, en we hadden maar een klein beetje elektriciteit. Als je in die situatie zit, ga je vanzelf anders leven.’ Het hotel op het water ziet er nu schitterend uit. De uitbaters bedachten de inrichting zelf en voerden de renovatie met hun eigen handen uit.

Katy Stroobants en Leo Van der Schaft op hun Botel.
Katy Stroobants en Leo Van der Schaft op hun Botel.

 

Pay it forward

Zonder de vele tips, adviezen en hulp van mensen die toevallig op hun pad terecht kwamen, had het allemaal niet gelukt, denkt Katy. ‘Zo hebben we meer dan twee jaar gratis op de scheepswerf mogen liggen. Dat gaf ons de kans om iets op te bouwen.’ Nu ze zelf in de situatie zijn dat ze kunnen ‘geven’, willen ze ook van betekenis zijn voor andere mensen die aan hun toekomst timmeren. Dat doen ze onder meer door af en toe iemand aan te werven in een GIBO-statuut (Gespecialiseerde Individuele Beroepsopleiding, voor langdurig werkzoekenden met een arbeidshandicap n.v.d.r.). Het idee van Pay it forward inspireert Katy en Leo: je doet iets voor een ander zonder er zelf iets voor terug te willen. Je vertrouwt er gewoon op dat die persoon op zijn beurt dan later weer voor anderen van betekenis kan zijn.

Mensen kansen geven om tot rust te komen

Hun engagement voor mensen in armoede is een uiting van hetzelfde idee. ‘We kiezen ervoor om met Vakantieparticipatie samen te werken omdat we willen delen. Omdat we andere mensen ook kansen willen geven. Ingewikkelder dan dat hoeft het niet te zijn.’ Het feit dat mensen hier voor enkele dagen rust kunnen vinden, bij het water, in de stilte en middenin de natuur kan al zoveel deugd doen. ‘We zien veel van onze gasten aankomen met de stress nog in hun lijf, met hoog opgetrokken schouders. Na een paar dagen is de rust vanbinnen weergekeerd. Dat kan je gewoon zien.’

Onze reporter was zo gecharmeerd, dat ze meteen een kort verblijf in het vooruitzicht stelde. Om er nadien over te kunnen vertellen. Hoe voelt vakantie aan het water in het donkere winterseizoen? Volg het hier, en laat je verrassen.

Kathy Stroobants

In gesprek met

Katy Stroobants, uitbater van Botel Ophoven: ‘de mensen denken bij 'vakantie' vaak aan water, dan meestal aan de zee. Maar hier, in het puntje van Limburg is ook water. En als ik eerlijk mag zijn: ik vind het hier veel mooier, veel rustiger en je zal hier geen files tegenkomen.’  Wel kilometers wandelpaden, hectaren struinnatuur en onmetelijke plassen om met een stilsloep te verkennen. En ook voor wie stad of cultuur aan zijn vakantie wil toevoegen is er genoeg te doen: de Oude vestingstad Stevensweert, het witte stadje Thorn en de stad van de gebroeders Van Eyck Maaseik liggen dichtbij.
Botel verhuurt stilsloepen, elektrische bootjes waarmee je urenlang het water op kunt. Er is ook accommodatie om te vergaderen en een compleet ingerichte kookstudio, waar Katy kookles geeft aan groepen.  Botel heeft drie Groene Sleutels: eentje voor het hotel, eentje voor de vergaderaccomodatie en eentje voor de stilsloepen. De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Meer info vind je hier:www.groenesleutel.be

Dit verhaal werd gepubliceerd op 30 oktober 2014 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |