Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Reizen: doe het voor jezelf, je gezin én de wereld

In gesprek met Maliga Naidoo | 21 juli 2016

De wereld wordt een betere plek als meer mensen de kans krijgen om te reizen’, zegt Maliga Naidoo. Maliga woont en werkt in Durban, een Zuid-Afrikaanse metropool aan de Indische oceaan. Ze leidt er LARASA – De Leisure and Recreation Association of South Afrika. LARASA organiseerde zopas de World Leisure Conference. Meer dan 300 wetenschappers, beleidsverantwoordelijken en praktijkmensen van over de hele wereld wisselden gedurende de vier laatste dagen van juni kennis en ervaringen uit rond vrije tijd, recreatie en vakantie. Tussen haar drukke bezigheden door plofte Maliga een kwartiertje bij ons neer op de sofa. We praatten over het belang van vakantie voor mensen en voor de wereld.

‘Vakantie maakt mensen meer ontspannen’, zegt Maliga. ‘En dat helpt om de muren tussen mensen af te breken en een vriendelijkere sfeer te creëren voor onderling contact. Zo gezien, leidt vakantie tot meer sociale interactie en een betere verstandhouding tussen groepen mensen.’

‘Ik herinner mij nog mijn allereerste trip. Ik was vier jaar. Mijn vader vond het belangrijk dat we reisden, dat we stukjes van de wereld verkenden. Zo gauw er de kans was - een lang weekend was al genoeg - trokken we weg uit Durban. Altijd waren dat leerervaringen voor ons. Ik leerde zo belangrijke vaardigheden, zoals een trip voorbereiden of een kampvuur maken. Mijn vader heeft dat sterk op ons overgebracht: reizen doe je om te leren, om de cultuur te ontdekken, om te begrijpen hoe andere mensen denken en reageren. Reizen is een aanmoediging om andere mensen te leren kennen en daardoor toleranter te worden voor verschillen.

“Ik leerde van mijn vader dit: reizen doe je om te leren, om andere mensen te begrijpen.”

Mijn eigen kinderen zijn intussen 27 en 22. Ze wonen ver weg in Kaapstad en New York. Tien maanden per jaar zien we hen niet. Maar elk jaar reizen we samen. Dat is een belangrijk punt in ons gezin. Elke vakantie halen we de banden aan. Die tijd samen houdt ons verbonden. We voeren gesprekken waarvoor doorheen het jaar minder gelegenheid is. Ja, we skypen wel, bellen regelmatig met elkaar. Maar tijdens onze vakantie  zijn we samen onderweg, doen dingen samen, eten samen en praten in de diepte bij. 

“Elk jaar reizen mijn man en ik nog samen met onze volwassen kinderen. En dan praten we onze levens door en voelen we ons weer sterker met elkaar verbonden.

Elke vakantie brengen we weer nieuwe herinneringen mee naar huis. En het gevoel een rijker mens te worden, door alle ontmoetingen met andere mensen. Elke winkel die je binnenstapt is een kans op ontmoeting. De ervaring van andere smaken en geuren vind ik ook heerlijk. Soms breng ik kruiden mee naar huis, en als ik dat flesje dan in mijn keuken zie staan, komen er herinneringen aan de vakantie weer boven. Ja, een reiziger gaat altijd als een rijker mens weer naar huis.

“Een reiziger gaat als een rijker mens weer naar huis. Met nieuwe relaties, frisse ideeën en herinneringen die ons leven kleuren.”

Reizen mag niet alleen weggelegd zijn voor mensen die genoeg kapitaal hebben om in dure jets te vliegen. Gewone mensen moeten het zich net zo goed kunnen veroorloven om hun eigen wereld te verlaten en een nieuwe omgeving te verkennen. Want reizen zorgt ervoor dat we elkaar beter begrijpen, dat we ons sterker verbonden voelen met anderen op plekken ver weg van huis.

“De overheid, de toeristische sector en de transportsector hebben een belangrijke rol om reizen toegankelijk te maken voor gewone mensen.”

De overheid heeft een heel belangrijke rol te spelen om vakantie betaalbaar en bereikbaar te maken voor alle mensen. Zij hebben de sleutels in handen om aantrekkelijke plekken te creëren waar mensen naartoe kunnen reizen. Ook de transportsector speelt een sleutelrol. Als mobiliteit betaalbaar is, worden plekken bereikbaar en grijpen mensen de kans om op ontdekking te trekken. Wat Vakantieparticipatie in België doet, is een interessant en uniek concept om vakantie zoveel mogelijk te democratiseren.

Al die inspanningen zijn nodig. Want reizen is leren. Nieuwe dingen ontdekken. Activiteiten doen die je nooit eerder probeerde, en vaststellen dat je meer kunt dan je dacht. Voedsel proeven waarvan je het bestaan niet kende. Verhalen van mensen beluisteren. Vakantie is een tijd om plezier te maken, te ontspannen, van het leven te genieten en gelukkig te zijn. Het doet ons als mens ongelooflijk veel deugd, en de wereld wordt erdoor een betere plek.’

Maliga Naidoo

In gesprek met

Maliga Naidoo woont en werkt in Durban, een Zuid-Afrikaanse metropool en badstad aan de Indische oceaan. Ze leidt er LARASA – De Leisure and Recreation Association of South Afrika. LARASA organiseerde zopas de World Leisure Conference.

Op uitnodiging van Maliga vertegenwoordigden Marianne Schapmans en Gudrun Willems het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen op de World Leisure  Conference. Ze dompelden zich onder in recent wetenschappelijk onderzoek en legden contacten met collega’s van over de wereld. Tijdens een workshop stelden Marianne en Gudrun het netwerk Vakantieparticipatie voor. Het concept blijkt vrij uniek in de wereld, en kan op veel interesse rekenen. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 juli 2016 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |