Overslaan en naar de inhoud gaan

Rap op Stap krijgt waardevolle suggesties van welzijnswerkers

In gesprek met Lieve Nackaers | 29 april 2014

In het Hageland wordt sinds een jaar met een regionaal Rap op Stap kantoor geëxperimenteerd. Initiatiefnemer IGO, de intergemeentelijke vereniging van de regio, runt een kantoor in Diest en bouwde een netwerk uit van Rap op Stap infopunten in de Hagelandse toeristische diensten. In gesprek met maatschappelijk werkers van OCMW’s van Leuven, Aarschot, Bertem en Rotselaar werden de kracht en mogelijkheden van die aanpak tegen het licht gehouden.

Regionaal opzet Rap op Stap Hageland

Lieve Nackaerts legt zich bij IGO toe op cultuur, vrije tijd en erfgoed. Met de financiële steun van het provinciebestuur kon Lieve een eerste Rap op Stap kantoor in Diest openen. IGO koos ervoor om dit sociaal reisbureau te nestelen onder de vleugels van de plaatselijke toeristische dienst. ‘En dus niet in de sfeer van sociale hulpverlening of welzijn’, zegt Lieve. Twee keer per maand houdt ze zitdag. Het profiel van bezoekers is heel divers. ‘Ik zie zowel mensen die zelf hun plan kunnen trekken als mensen die helemaal niet zelfredzaam zijn.’

Samenwerken met lokale welzijnsdiensten nodig

Rap op Stap Hageland tracht de mensen te bereiken via affiches en folders in de plaatselijke toeristische diensten. Lieve stelt bovendien geregeld een knappe nieuwsbrief samen met activiteiten in de regio die maximaal 5 euro kosten. In een volgende fase wil ze graag een loket openen in Aarschot en Tienen.  Joëlle Van Gasse, maatschappelijk werker bij het OCMW van Aarschot vindt dit een boeiend spoor. ‘Het is interessant als de plaatselijke toerismepunten een actieve rol kunnen spelen naar vrijetijdsbesteding voor mensen in armoede. Er moet dan wel een sterke inhoudelijke samenwerking ontstaan tussen welzijn en toerisme. Die nieuwsbrief is ook interessant. Laat ons samen nadenken hoe je daarmee veel meer mensen kunt bereiken,’ aldus de OCMW-maatschappelijk werker. Tina Verelst, maatschappelijk werker in het OCMW van Rotselaar vult aan: ‘Als er een Rap op Stap werking is in onze gemeente, wil ik graag weten hoe dat in mekaar zit en hoe we kunnen samenwerken.’

Onthaal moet goed zitten

De lokale toeristische infopunten fungeren als eerste onthaal en doorverwijskanaal naar de Rap op Stap zitdag in Diest. Lieve hoopt daarmee de drempel naar een grote waaier aan toeristische activiteiten te verlagen. OCMW-maatschappelijk werkers hebben daar een paar kanttekeningen bij. ‘Een juist onthaal van mensen in armoede is wel heel belangrijk’, zeggen ze.  Mensen moeten ter plekke geholpen kunnen worden, zonder extra doorverwijzing. ‘Als dat niet goed zit, blijven ze weg. Het vraagt van toeristische adviseurs dat ze het aanbod en boekingssysteem van vakantieparticipatie goed kennen en tijd kunnen vrijmaken voor gesprekken. ’  Werken met vrijwilligers kan een flinke hefboom zijn, denken ze. Vrijwilligers uit de doelgroep verlagen de drempels en kunnen zich vaak goed inleven in de situatie van lotgenoten.

 

 

Zorgzaam omgaan met het profiel van Rap op Stap

Gert Hambrouck, teamcoördinator bij OCMW-Leuven pleit ervoor om zorgvuldig om te gaan met de Rap op Stap identiteit. ‘Als je het logo uitdraagt van Rap op Stap, moet je enkele minimumvoorwaarden kunnen invullen. Mensen in armoede zouden er minstens hun vakantie via Vakantieparticipatie moeten kunnen boeken. Lokale infopunten Rap op Stap hebben alleen op die manier zin en toegevoegde waarde.’ Een goed netwerk van doorverwijzers kan een plaatselijk sociaal toerismebureau bovendien flink vooruit helpen. ‘En dan moet je op zoek naar organisaties, zoals het OCMW, die makkelijk in contact komen met mensen in armoede.’ De maatschappelijk werkers suggereren het idee om in de reguliere kantoren voor toerisme een lijst te leggen van organisaties waar mensen in eigen gemeente een betaalbare vakantie via Vakantieparticipatie kunnen boeken.

"Een goed netwerk van doorverwijzers kan een plaatselijk sociaal toerismebureau bovendien flink vooruit helpen."

- Gert Hambrouck

Stof tot nadenken

Carine Geboers, medewerkster bij Steunpunt Vakantieparticipatie is blij met de suggesties van de lokale professionals. ‘Rap op Stap zit nog in een pioniersfase’, zegt ze. ‘Het aanbod, de openingsuren en de bemanning zijn overal heel verschillend. Bovendien zijn er veel interessante linken te leggen met bijvoorbeeld de UiTpas en vrijetijdsloketten. En het is verstandig om goed na te denken over het charter wat initiatiefnemers van een Rap op Stap kantoor onderschrijven.’ Stof tot nadenken dus. En net op het juiste moment. Eerdaags start immers een nieuwe medewerker het Rap op Stap netwerk verder uit te breiden en op elkaar af te stemmen.

In gesprek met

Lieve Nackaers van IGO Leuven en maatschappelijk werkers van OCMW’s uit Leuven, Aarschot, Bertem en Rotselaar.  Lieve Nackaerts legt zich toe op cultuur, vrije tijd en erfgoed bij IGO. Zij is de drijvende kracht achter het netwerk van Rap op Stap infopunten in het Hageland.

Rap op Stap is wat je zou noemen een ‘sociaal reisbureau’. Mensen met een beperkt inkomen kunnen er terecht voor informatie, advies en boeking van betaalbare daguitstappen en meerdaagse vakanties. Tot de basisuitrusting van Rap op Stap adviseurs behoren de vakantiegidsen van Steunpunt Vakantieparticipatie. Zij hebben bovendien toegang tot het online boekingssysteem van Vakantieparticipatie. Rap op Stap wil een aanvulling zijn op het netwerk van meer dan 1400 sociale organisaties die vakanties kunnen boeken voor hun cliënten, leden of bewoners. Het sociaal reisbureau richt zich tot mensen die niet bij die sociale organisaties betrokken zijn.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 29 april 2014 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |