Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Op schattenjacht met de pleegkroost

In gesprek met Daniëlle | 3 juli 2013

Als ongehuwde moeder van een dochter weet Daniëlle hoe moeilijk alleenstaande ouders het hebben. Daarom besloot ze pleegmoeder te worden om kinderen in penibele situaties op te vangen. Ze begon als pleegmoeder in weekends, dan in vakanties. Nu zorgt ze fulltime voor drie pleegdochters en een pleegzoontje. Voor Daniëlle is een weekje vakantie tijd om even uit te blazen en de fantasie van haar kroost de vrije loop te laten door ze op schattenjacht te sturen.

Voor het gezin is een jaarlijkse uitstap een must. Daniëlle: ‘De vakantie is voor ons een moment om te genieten, even vrij te zijn, de voeten onder tafel te schuiven en uit te rusten.’ Op vakantie krijgt het gezin de kans om even tijd te nemen voor elkaar. ‘Vanaf het moment dat we boeken, kijken we met z’n allen uit naar de dag dat we de auto volladen en vertrekken.’ Elk jaar weer is het vertrek uitkienen wat er mee moet en kan. Een overvolle auto voert het uitgelaten gezelschap naar de kust.

‘Vanaf het moment dat we boeken, kijken we met z’n allen uit naar de dag dat we de auto volladen en vertrekken.’ 

Uitdaging

Daniëlle en de pleegkinderen gaan elk jaar naar hetzelfde verblijf aan de kust. ‘We boeken het liefst een vakantie in Ravelingen. We worden er goed onthaald en de bediening in het restaurant kent ons ondertussen al. Dat is belangrijk want de kinderen houden de rij wel eens op aan het buffet omdat ze nogal traag kiezen.’ Ook het feit dat Ravelingen een appartement aanbiedt, is een troef. ‘Een kamer is veel te klein voor ons. Vorig jaar had ik zes kindjes mee, dit jaar vier.’ Daarmee kaart Daniëlle ook meteen een uitdaging voor Steunpunt Vakantieparticipatie aan: ‘Er is voorlopig niet zoveel aanbod aan hotels en appartementen met een goed animatieprogramma voor grote eenoudergezinnen.’

Ravelingen biedt een stevig animatieprogramma aan. Dat is essentieel voor Daniëlle want zo krijgt ze ook eens wat tijd voor zichzelf. ‘Het kleinste pleegje is nog te jong om mee te doen met het programma. Die blijft dus de hele dag bij mij. Maar ’s avonds gaan we allemaal samen naar de avondactiviteit.’

Op schattenjacht!

Ook maakt het gezin graag een wandeling bij goed weer. ‘Vorige vakantie maakten we een avondwandeling op het strand’, vertelt Daniëlle. ‘Dan doen we als het goed weer is. Zo slapen de kinderen goed. Op die bewuste avond was er geen kat te bespeuren op het strand en dus stuurde ik de kinderen uit om eens goed te zoeken naar spullen die de mensen vergeten of verloren hadden. Onze eigen schattenjacht! Ik bleef met de kleinste op de dijk wandelen en zag de kinderen dol heen en weer rennen in het zand. Plots zag ik ze terugkomen met een groot voorwerp dat ze met z’n drieën boven hun hoofd droegen: een boot! Ik dacht zeker dat die boot stuk zou zijn en dat hij daarom achtergelaten was. Maar nee, die was nog perfect in orde. Je had me moeten zien sleuren met de koets en die boot.’

Het bleef echter niet bij een boot alleen. De pleegkinderen van Daniëlle vonden nog meer spullen waaronder een surfplankje. ‘We hebben de avondwandeling moeten inkorten omdat de koets van de jongste overladen vol was. Dit jaar gaat de boot weer mee naar zee. Van een herverdeling van goederen gesproken!’ Bovendien kreeg het gezin van de poetsvrouw in Ravelingen een nieuwe luchtmatras. Hopelijk gaat de deur van Daniëlles auto nog dicht als ze binnenkort op vakantie vertrekken.

In gesprek met

Daniëlle is een ongehuwde moeder van een dochter.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 3 juli 2013 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |