Overslaan en naar de inhoud gaan

Op reis met Pirlewiet, om nooit te vergeten

In gesprek met Kim en zoontje Quinten | 30 oktober 2018

Kim en haar zoontje Quinten konden via bemiddeling van Actie MIN en het Molse Rap op Stap kantoor een zalige week met vakantie bij Pirlewiet. Kim schreef een brief aan Actie MIN, en die bereikte onze redactie. We mochten haar vakantieverhaal publiceren, en daar zijn we heel blij mee. Kim vertelt...

“Actie min benaderde mij met de vraag of ik wel eens aan vakantie met mijn zoontje had gedacht. Ze hadden een idee: als ik eens op vakantie wilde met Pirlewiet, zouden zij de 25 euro bijdrage voor Quinten betalen. Ik moest enkel mijn eigen bijdrage betalen, 40 euro. We hebben er een tijdje over gedacht en gepraat, en na enkele huisbezoeken was het dan uiteindelijk zo ver.

Ik kon kiezen of ik zelf reed of met de bus mee ging. Ik reed zelf naar Hastière. Met enkele gezinnen verbleven we daar in een soort herberg. Elk gezin had een eigen kamer. Pirlewiet en vrijwilligers zorgden voor een hele leuke vakantie.  Alles was tot in de puntjes gepland.

"Elke dag een taakje, en verder kon het helemaal vakantie zijn!" - Kim

De eerste dag moest elk gezin kiezen op welke momenten we wilden afwassen of andere taken doen. Iedereen kreeg één taakje per dag en we mochten kiezen of we dat liefst in de ochtend, ’s middags of ‘avonds deden. Dat was alles. Verder kon het helemaal vakantie zijn!

‘s Morgens begonnen we met ontbijt en daarna werden de kinderen in leeftijdsgroepen beziggehouden door vrijwilligers. Wij, ouders, konden zelf ook een activiteit kiezen. We konden wandelen, knutselen, koken en noem maar op. Daarna was het tijd voor een soort theatersoap. Die staken de vrijwilligers zelf in elkaar, en elke dag brachten ze een nieuwe aflevering. Dan konden we aan tafel schuiven voor een heerlijk warm middagmaal. Na de middag konden we opnieuw kiezen voor een activiteit. Sommige activiteiten waren betalend, maar ze probeerden dat allemaal zo goedkoop mogelijk te houden. Zo ben ik eens kunnen gaan wandelen in een grote stad, gaan fietsen en zwemmen. Na de namiddagactiviteit was het weer tijd om te eten. Na het avondeten spendeerden we nog wat tijd met de kinderen en andere gezinnen en rond acht uur ’s avonds was er altijd een avondactiviteit. We deden een bingo, een quiz, een casinoavond. Rond tien uur ging de bar open. Dan konden we nog wat drinken, en soms waren er hapjes. Het was altijd wel plezier en samen lachen.

Op één vakantiedag deden we een groepsuitstap. Het was heerlijk tot in de puntjes georganiseerd. Alles was vooraf gereserveerd en betaald door Pirlewiet. In de voormiddag gingen we naar het safaripark. Tijdens de middag werd er eten en drinken gebracht naar een speeltuin. Daar hielden we samen een picknick. Daarna bezochten we de grotten van Han, om daarna terug te komen in de herberg om te genieten van een heerlijke barbecue.

"Alles heerlijk tot in de puntjes georganiseerd. En dan die kleine leuke dingen, die maakten het heel bijzonder."

En dan waren er nog enkele leuke dingen waar we van genoten. Zo had elke kamer een eigen papieren brievenbus. In de eetzaal lagen kaartjes en die konden we dan schrijven voor andere gezinnen en in hun brievenbus stoppen.  Ook heel fijn was dat de mensen van de animatie gewoon bij ons waren als ze niks te doen hadden. Dan zetten ze zich tussen de gezinnen, praatten met ons en maakten mee plezier. Ook ’s avonds, bij de bar. En de maaltijden waren ook zo goed: gewoon dagelijkse kost. Niet te speciaal, niet te duur en allemaal dingen die we kennen en dus ook graag lusten.

Ik voelde me op mijn gemak. Ik was op vakantie samen met andere gezinnen die het financieel niet breed hebben. Niemand bekeek iemand alsof die anders was. We leven allemaal ongeveer hetzelfde.

Ja, ik vind dit een echte aanrader voor andere gezinnen!

Groetjes, Kim”

 

nopic

In gesprek met

Kim en haar zoontje Quinten wonen in de omgeving van Mol. Via Actie MIN en Rap op Stap Mol konden ze er met hun tweetjes een weekjes tussenuit. Ze tekenden in op een vakantie van Pirlewiet vzw. Pirlewiet vzw organiseert vakanties voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen die in armoede leven. Omdat iedereen er deugd van heeft om er eens even tussenuit te kunnen zijn. Rap op Stap Mol is een sociale bemiddelaar van vakantie en daguitstappen. Actie MIN verenigt een groep vrijwilligers die zich in Mol en omgeving inzetten voor mensen die het moeilijk hebben.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 30 oktober 2018 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2019 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |