Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Oost-Vlaanderen meent het met uitbouw van toegankelijk toerisme

In gesprek met Eddy Couckuyt | 14 juni 2013


De provincie kan een ferme rol vervullen in de ontwikkeling van sociaal toerisme, vindt Oost-Vlaams gedeputeerde Eddy Couckuyt. Couckuyt heeft de domeinen welzijn en toerisme in zijn beleidsportefeuille. Een interessante combinatie die impulsen kan bieden aan een voor iedereen toegankelijk toerisme. ‘We hebben op die manier een heel breed netwerk van mensen in verschillende sectoren, waarin snel nieuwe initiatieven kunnen ontstaan die op korte termijn tot meetbare resultaten kunnen leiden.’

Vakantie is deelnemen aan de samenleving

‘Ik kan het niet verdragen om te zien dat er nog altijd mensen zijn die niet voluit kunnen deelnemen aan de samenleving,’ zegt de gedeputeerde, die ook opgroeide in een arbeidersgezin waar vakantie niet evident was. Hij herinnert hij zich bijzonder goed de positieve impact die vakantie op hem had.

‘Ik kan er niet tegen als mensen daarvan uitgesloten worden. Die sfeer, die ademruimte, andere mensen kunnen ontmoeten, eens een heel nieuw zicht krijgen op het leven. Dat doet wat met een mens, dat is niet te onderschatten.’

Aanbod actiever promoten naar wie het best kan gebruiken

Eddy Couckuyt is er zich van bewust dat zijn provincie een inhaalbeweging te maken heeft: meer verblijfsaccomodatie en kansen tot dagtoerisme voor mensen met een laag inkomen zijn nodig. Het bestaande aanbod actiever bij de mensen brengen is een tweede uitdaging. ‘Het toeristische onthaal in onze vijf regio’s (*) kan toegankelijke vakanties actief tot bij de doelgroep brengen. We begeleiden ook de steden en gemeenten in hun lokale onthaalfunctie, en daar kunnen we impulsen geven opdat het aanbod beter bekend raakt.’

Ondernemers inspireren met verhalen van collega’s

Het aanbod bekendmaken is één zaak. Het aanbod voor mensen in armoede uitbreiden een tweede, niet minder belangrijke uitdaging. Goeie, sterke verhalen heeft de gedeputeerde nodig om daar stappen in vooruit te zetten. Verhalen van toeristische ondernemers die al ervaring hebben met een gastvrij aanbod voor mensen met een beperkt inkomen. ‘Ik kan me voorstellen dat toeristische aanbieders wat koudwatervrees hebben om in zee te gaan met Vakantieparticipatie. Positieve verhalen van andere aanbieders kunnen hen over die aarzeling heen helpen,’ zegt Eddy Couckuyt, die er aan toevoegt dat hij de website van Vakantieparticipatie op zich al een mooie ondersteuning vindt.

Welzijnssector is een belangrijk schakel

Het Rap op Stap initiatief van de Moazoart in Lokeren vindt de gedeputeerde bijzonder interessant. ‘Dat is een sterk voorbeeld van wat er kan ontstaan zonder al te grote inspanningen.’ En in Dikkele (Zwalm) is het Jeugdverblijf Oud Klooster een schitterend voorbeeld van hoe sociale bewogenheid echt kleur geeft aan sociaal toerisme. De gedeputeerde verwijst in dat verband naar het belang van een goede begeleiding van de initiatiefnemers door Toerisme Vlaanderen en Toerisme Oost-Vlaanderen.  ‘Ik vind het overigens evident dat van iedereen die werkt met overheidsmiddelen, een return in sociale verantwoordelijkheid mag verwacht worden,’ aldus nog gedeputeerde Eddy Couckuyt.

In gesprek met

Eddy Couckuyt heeft de domeinen welzijn en toerisme in zijn beleidsportefeuille. Een interessante combinatie die impulsen kan bieden aan een voor iedereen toegankelijk toerisme.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 14 juni 2013 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |