Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuur en bos: een heel jaar door puur vakantiegevoel

In gesprek met Een groep enthousiaste natuurliefhebbers | 10 juli 2014

Hoe kunnen we véél mensen kriebelen om te genieten van het bos en de natuur? Die vraag legde het Agentschap Natuur en Bos voor aan Vakantieparticipatie, die er maar al te graag een gesprekstafel wilde rond opzetten. Negen mensen wisselden verhalen uit en bedachten ideeën om de Vlaming te besmetten met de liefde voor de natuur . Conclusie: er is al zoveel mogelijk, we moeten het gewoon samen gaan doen!

Het is woensdag 9 juli 2014. Buiten regent het al voor de tweede dag op rij pijpenstelen. In het bosmuseum Jan van Ruusbroec in Hoeilaart, poort tot het Zoniënwoud, ontmoeten Sofie, Jonathan en Eric van buurtwerk ’t Lampeke, Veerle en Gudrun van het Agentschap Natuur en Bos, Pieter van het Centrum voor Natuur en Milieu educatie, Caroline van OCMW Hoeilaart, Carine en Geneviève van Vakantieparticipatie elkaar voor een goed gesprek. Een gesprek onder rasechte natuurliefhebbers, zo blijkt al snel wanneer de mooiste vakantieverhalen worden uitgewisseld.

Gedeelde liefde voor de natuur

De gesprekspartners brengen ervaringen van vakanties in de natuur mee van overal ter wereld. Uit Rwanda, aan het immense Kivumeer bijvoorbeeld. Uit de jungle van Madagaskar. Of uit Oostenrijk, Frankrijk en zelfs dicht bij huis in de Vlaamse bossen en stadsparken. Bruisende verhalen over wandelen, kamperen, slapen in een hangmat, op ontdekkingstocht met de kinderen. Herinneringen kleuren de ochtend. Ogen schitteren. De natuur intrekken: dat is rust en stilte vinden. In de natuur kan je letterlijk ‘stilvallen’, een fris hoofd krijgen. Of ook overweldigd raken van vergezichten, kleuren, immense schoonheid en kracht. Dieren ontdekken, frisse lucht inademen, de wind horen ruisen.

Vlaanderen, land van bossen en natuur

Die weldadige natuurervaring wil het Agentschap Natuur en Bos gunnen aan veel mensen. ‘Onze Vlaamse bossen zijn gratis toegankelijk voor iedereen. De echte natuurliefhebbers vinden de weg wel, maar we willen veel meer mensen de stap naar het bos zien zetten’, zegt Veerle Heyens van Natuur en Bos. Op de website kunnen bezoekers een pak informatie vinden: waar bossen en wandelpaden te vinden zijn, hoe die toegankelijk zijn voor minder mobiele mensen, waar kinderen kunnen spelen, waar je kunt vissen, paardrijden of kamperen, waar je georganiseerde wandelingen kunt bijwonen.

"Er is zoveel mogelijk. Alleen weten de mensen het nog te weinig. Het moet voor bezoekers nog makkelijker worden om de stap naar het bos te zetten."

- Veerle Heyers

Toegankelijkheid vergroten

Wie minder mobiel is, schrikt vaak terug van een bezoek aan de natuur. Buurtwerker Sofie weet uit ervaring dat vooral oudere mensen zich aan bekende routes vasthouden tijdens wandelingen. ‘Als ze de natuur intrekken, willen er gerust in kunnen zijn dat ze tijdens een wandeling voldoende rustplekken kunnen vinden.’ Gezellige zitplekken of barbecueplaatsen in of nabij het bos kunnen extra mensen aantrekken. In Leuven zijn enkele van die plekken, en de mensen waarderen dat. Om de drempel nog lager te maken, kunnen bewoners bij ’t Lampeke barbecuemateriaal lenen.

Aansluiten bij populaire thema’s

Misschien hebben veel mensen iets anders nodig dan alleen maar de ‘natuur’ als aantrekkingskracht. Daarom bedenken we een aanbod waar uitstappen naar de natuur gelinkt zijn met een thema,’ zegt Geneviève van Vakantieparticipatie. Ze denkt aan sprookjeswandelingen bijvoorbeeld,  of aan activiteiten die aanknopen bij populaire thema’s als koken, beweging en gezondheid. Vakantieparticipatie wil eraan werken om in de vakantiegidsen van 2015 minstens één nieuwe natuuruitstap per provincie op te nemen.

Kamperen meer mogelijk maken

Dicht bij de natuur kunnen kamperen is voor alle gesprekspartners een bijzonder aantrekkelijk idee. Het regent al snel ideeën.  Slapen in een boomhut of een hangmat bijvoorbeeld. Of wildkamperen meer mogelijk maken. Ook voor de aanschaf van kampeermateriaal ziet de groep een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief.

"Denk maar aan al die tenten die blijven staan na grote festivals. Als we die zouden kunnen recupereren, reinigen, herstellen en stockeren, wordt een kampeervakantie ook bereikbaar voor mensen die zich geen tent kunnen veroorloven."

- Eric

Niet zo moeilijk, toch?

‘Veel van die ideeën bestaan al, of zijn zeker haalbaar,’ klinkt het bij Veerle en Gudrun van Natuur en Bos. Kunst is om ze bekend te maken. Vakantieparticipatie wil daar aan bijdragen, door een extra aanbod op te nemen en de Rap Op Stap kantoren mee in te schakelen. Sofie van ’t Lampeke vult aan: Folders en loketten helpen wel, maar de informatiestroom is zo groot dat we die als basiswerkers nauwelijks kunnen bijhouden. Als we, zoals vandaag, rond de tafel komen en informatie uitwisselen of echt samen iets gaan doen, dan gaan we veel meer mensen zin doen krijgen in de natuur.’

NOPIC

In gesprek met

Sofie, Jonathan en Eric van buurtwerk ’t Lampeke, Veerle en Gudrun van het Agentschap Natuur en Bos, Pieter van het Centrum voor Natuur en Milieu educatie, Caroline van OCMW Hoeilaart, Carine en Geneviève van Vakantieparticipatie ontmoeten elkaar bij een kop koffie en goed gesprek. Ze houden van de natuur, en delen met plezier hun vakantieverhalen van overal ter wereld en dichtbij.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 10 juli 2014 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |