Overslaan en naar de inhoud gaan

Nature vzw experimenteert met inclusief jongerenkamp in vrije natuur

In gesprek met Benjamin Gérard | 23 juli 2013

Verleg je grenzen!' is een bijzonder jongerenkamp. Deelnemers zijn jongeren die in instellingen voor bijzondere jeugdzorg verblijven, niet-begeleide minderjarige nieuwkomers en jongeren ‘uit de Dorpsstraat’. Het kamp is een nieuw initiatief van NATURE [Outdoor Training & Education] vzw. Jongeren leren er omgaan met wie anders is. Dat doet hen groeien in verdraagzaamheid en wederzijds begrip. Coördinator Benjamin Gérard wil in de toekomst ook het bedrijfsleven betrekken.

‘We zijn een kansenorganisatie,’ zo vat Benjamin Gérard samen. Benjamin is een van de stichters van NATURE en nu coördinator. ‘We creëren nieuwe mogelijkheden en kansen tot groei voor onze deelnemers én deel-gevers. ‘Deel-gevers’ verwijst naar het eigen aandeel dat jongeren in het kamp hebben. Ze geven mee vorm. Ze maken het kamp mee.’ Uitdagende vrijetijdsactiviteiten in de natuur creëren het kader waarbinnen jongeren kunnen experimenteren en hun sterktes ontdekken. Ze ontwikkelen vaardigheden als samenwerken, initiatief nemen en het evenwicht vinden tussen voor jezelf opkomen en rekening houden met anderen.

Samen op kamp gaan versterkt jongeren 

De activiteiten van NATURE staan open voor alle jongeren. Daarnaast heeft NATURE al jaren een specifieke werking voor jongeren die in een psychiatrische instelling of een instelling voor bijzondere jeugdzorg verblijven. Dankzij een recente samenwerking met Caritas International vzw en Minor Ndako & Juna vzw, nemen ook niet-begeleide minderjarige nieuwkomers deel aan activiteiten. Deze jongens en meisjes komen uit heel de wereld, meestal uit landen waar conflicten zijn. Of waar er minder kansen liggen.

Nog nooit gingen al deze jongeren samen op vakantiekamp. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst tijdens ‘Verleg je Grenzen!’. 12 tot 18-jarigen met uiteenlopende achtergronden bouwen samen een vlot, gaan rotsklimmen en mountainbiken. ‘Ze leren elkaar kennen en werken samen op een niet-verbale manier,’ zegt Benjamin.

‘Zo bouwen ze aan verdraagzaamheid en begrip voor de anderen. Ze creëren nieuwe netwerken voor zichzelf, buiten hun vertrouwde leefwereld, en gaan versterkt terug naar huis.’

‘Verleg je Grenzen!’ gaat inkapseling tegen en verrijkt de leefwereld van jongeren

Het project ‘Verleg je Grenzen!’ wortelt in de vaststelling dat er een risico tot inkapseling van jongeren bestaat. Inkapseling in de hulpverlening, of in werkingen die uitsluitend bedoeld zijn voor allochtonen of jongeren uit kansarme gezinnen. ‘Dit is ongetwijfeld goed bedoeld en een poging om die jongeren te beschermen, ‘ duidt Benjamin, ‘maar als maatschappij moeten we er toch mee opletten om hen niet te veel te isoleren.’   

Ook jongeren die ‘gewoon’ thuis wonen hebben baat bij een uitwisseling. Het verrijkt hun ervaring van de samenleving, want ook zij hebben vaak weinig contacten buiten hun eigen groep. Net daarom droomde Benjamin van een project om jongeren met verschillende culturele, sociale en economische achtergronden uit hun cocons te halen en samen op ontdekking te laten gaan. ‘Verleg je Grenzen!’ was geboren. ‘Het gaat niet enkel om het verleggen van je fysieke grenzen, maar ook om het verruimen van je mentale grenzen, van je kijk op de ander. En daarmee ook je kijk op jezelf,’ verduidelijkt Benjamin.

Steun van bedrijven kan duurzaamheid van het kamp garanderen

Voldoende jongeren aanspreken die niet tot een kwetsbare doelgroep behoren en hen warm maken om deel te nemen aan ‘Verleg je Grenzen!’, is een uitdaging. Evenals het duurzaam financieren van de kampen. ‘Het zou fantastisch zijn als een of meerdere bedrijven ‘Verleg je Grenzen!’ structureel mee zouden ondersteunen,’ stelt Benjamin. ‘Vanuit hun visie dat dit project belangrijk is voor onze samenleving, kunnen ze het kamp bekend maken bij hun medewerkers. Voor elk kind van een medewerker dat mee op kamp gaat, kan het bedrijf een maatschappelijk kwetsbare jongere sponsoren.’

In gesprek met

Benjamin Gérard is coördinator van  NATURE [Outdoor Training & Education] vzw.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 23 juli 2013 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Lisa Coppin, nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |