Overslaan en naar de inhoud gaan

Mobiliteit is basisrecht

In gesprek met Els Van den broeck | 22 april 2013

Vijf op tien mensen in armoede ervaart mobiliteit als drempel in hun vrijetijdsbesteding. 70% van hen geeft aan omwille van beperkte mobiliteit niet op of aan werk te geraken (*). ‘Nochtans is basismobiliteit een recht,’ zegt Els Van den broeck van Mobiel 21 vzw, beweging voor duurzame mobiliteit. Deze week bezoekt Els het Steunpunt Vakantieparticipatie om kennis te maken en samenwerking te onderzoeken. ‘Vlaanderen is te klein om allemaal op een eiland te werken, we moeten samen naar oplossingen zoeken,’ vindt Els.

Complex verhaal vraagt om samenwerking            

Vervoersarmoede loopt als een rode draad door het leven van mensen in armoede en duwt hen nog meer naar de rand van onze samenleving. ‘Met het project Mobikansen willen we Vlaanderen  bewustmaken van de problematiek en vooral tonen dat er best wel wat oplossingen bestaan.’

Els werkt samen met het Netwerk tegen Armoede aan vijf lokale pilootprojecten rond armoede en mobiliteit. Ze hoopt dat de resultaten van die projecten ook andere organisaties en bedrijven kunnen inspireren om zich te engageren voor het recht op mobiliteit.

Organisaties of bedrijven die iets in gang willen zetten, kunnen op de website Iedereen Mobiel hun engagement kenbaar maken, ideeën en mogelijke partners vinden. Op Meermobiel.be is informatie bijeengebracht voor mensen die zich omwille van een beperking moeilijk kunnen verplaatsen. Die site is een initiatief van Enter vzw, het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid.

Inzetten op de fiets

Eén van de pilootprojecten van Mobikansen focust op enkele succesvolle fietsinitiatieven in Deurne. ‘Er gebeurt al een heleboel rond fietsen, maar we kunnen nog meer mensen op de fiets krijgen,’ zegt Els. In Antwerpen en Leuven is er een fietsschool voor volwassenen, want niet iedereen leert als kind fietsen. Ook openen er steeds meer sociale fietsateliers overal in het land. ‘Natuurlijk is fietsen niet voor iedereen haalbaar en moet er ook aan betaalbaar openbaar vervoer worden gewerkt,’ zegt Els. Toch is ze ervan overtuigd dat er veel potentieel in de fiets(er) schuilt.

Vakantie, aanleiding om mobieler te worden

Mobiliteit en vakantie dan. Els ziet opportuniteiten. Vakantie betekent uitrusten, maar ook bijleren en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. ‘Daar moeten we op inzetten,’ zegt Els. Door een vakantie voor te bereiden, kunnen mensen leren hoe ze op stap gaan, hun route plannen, tarieven opzoeken. Als dat lukt, geeft dat mensen moed en vertrouwen om vervoersarmoede te overwinnen.

In gesprek met

Els Van den broeck van Mobiel 21 vzw, beweging voor duurzame mobiliteit.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 april 2013 in de categorie Mobiliteit.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |