Overslaan en naar de inhoud gaan

Lokale samenwerking cruciaal voor vrijetijdsbeleving van kinderen in armoede

In gesprek met Bruno Vanobbergen & Frederik Vercammen | 12 juni 2013

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en Coördinator van CJT Ondersteuning Frederik Vercammen reageren op de recente Armoedebarometer 2013. Bijna 10% van de kinderen wordt geboren in een kansarm gezin. Dat is anderhalve percent meer dan in 2009. Van meet af aan hebben deze kinderen minder kansen op onderwijs, arbeid, kwaliteitsvolle huisvesting en vrijetijdsbeleving. Wat is er nodig? En waarop kunnen we verder bouwen?

Gezondheid is basis voor ontplooiing van kinderen

11% van de mensen in armoede ervaart een slechte tot zeer slechte gezondheid, 8% van hen stelt gezondheidszorgen uit. Bij de eenoudergezinnen is dat zelfs 30%. Een kwart van de Vlaamse kinderen leeft in een woning met ernstige gebreken zoals een lekkend dak of het ontbreken van centrale verwarming. Vlaams Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is uitermate bezorgd om de cijfers over gezondheid van kinderen in kansarme gezinnen. ‘ Als kinderen ziek zijn, heeft dat ook een impact op hun schoolresultaten, vrije tijd en sociale relaties. Ik vind die cijfers zeer alarmerend en bijzonder belangrijk als signaal.’

Hoe zit het met vakantie-, cultuur- en sportparticipatie?

19,6% van de mensen kan zich geen week vakantie buitenshuis permitteren . Bij de kinderen is dat zelfs 21%. Uit de cijfers blijkt verder dat deelname aan sport- en jeugdverenigingen tot vier keer groter is bij jongeren in ASO dan BSO. Frederik Vercammen van CJT (Centrum voor Jeugdtoerisme) is doordrongen van het idee dat vakantie, onder welke vorm dan ook, bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen en jonge mensen. ‘Het lijkt erop dat steeds meer kinderen van die ontplooiingskansen verstoken blijven. Op kamp krijgen kinderen extra kansen die aanvullend zijn op hun ervaringen in de klas, in de jeugdbeweging en thuis. Op kamp zijn jonge mensen dag en nacht samen, ze leren rekening houden met elkaar, afspraken maken, ruzies oplossen. Het betekent loskomen van patronen die ze in het gewone leven kennen, en dat biedt hen veel leerkansen,’ aldus de CJT-coördinator.

Lokale afstemming nodig

Frederik weet uit ervaring dat jeugdverenigingen en –organisaties heel wat inspanningen doen om kansarme kinderen te bereiken. Organisaties als Bizon of Akindo richten zich in het bijzonder tot deze kinderen. Zij doen schitterende dingen aan haalbare prijzen. Ook in de traditionele jeugdbewegingen is veel goede wil merkbaar. ‘Al blijft het voor hen een zoektocht, een proces van vallen en opstaan om die kinderen te betrekken. Bij de jeugdbeweging aansluiten, is voor een groot stuk gebouwd op traditie. Ouders die zelf bij een jeugdbeweging waren, geven dat enthousiasme door aan hun kinderen. Diezelfde traditie zie je veel minder in kansarme gezinnen.’

De Kinderrechtencommissaris gelooft dat er vooral op het lokale niveau een meer geïntegreerde aanpak nodig is om kinderen in armoede te betrekken. Hij stelt bijvoorbeeld vast dat vakantiekampen in steden en gemeenten meestal al volzet zijn voor de vakantie nog maar begint. Bruno: ‘Vraag is: hoe zorgen we ervoor dat iedereen toegang krijgt tot dit aanbod, en niet alleen de kinderen van wie de ouders hun agenda goed organiseren?’ Hij nodigt de lokale partners in onderwijs, vrijetijd, cultuur en welzijn uit om hun krachten te bundelen om de drempel naar vakantie- en vrijetijdsparticipatie te verlagen.

‘Vraag is: hoe zorgen we ervoor dat iedereen toegang krijgt tot dit aanbod, en niet alleen de kinderen van wie de ouders hun agenda goed organiseren?’

- Bruno

‘Wat we zien is dat er over het lokale aanbod meestal via traditionele kanalen wordt gecommuniceerd, maar daardoor bereik je de groep mensen in armoede maar heel beperkt. Samenwerken met verenigingen die deze mensen wél bereiken is de uitdaging: door het aanbod te verspreiden via onder andere verenigingen waar armen het woord nemen en hen ook in te schakelen als inschrijfpunt voor activiteiten bijvoorbeeld,’ aldus nog de Kinderrechtencommissaris.

Aan de slag? Gemeentebesturen en lokale partners die willen werken rond armoedebestrijding, vinden inspiratie en aanmoediging in de brochure ‘Elk kind telt’. Die kan je hier downloaden. De armoedebarometer is een initiatief van het samenwerkingsplatform ‘Decenniumdoelen 2017’. Het onderzoek wordt gevoerd door onderzoeksgroep OASeS van de Universiteit Antwerpen.

In gesprek met

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en Coördinator van CJT Ondersteuning Frederik Vercammen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 juni 2013 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |