Overslaan en naar de inhoud gaan

Kompas vzw integreert uitstappen in drughulpverlening

In gesprek met Stijn Vandommele | 10 juni 2013


Bij Kompas, behandelingscentrum voor druggebruikers in Kortrijk, staat geregeld een uitstap op het programma als deel van het therapeutisch proces. Een dag naar zee, Bellewaerde of Dranouter: dat klinkt als pure ontspanning. En toch kan een daguitstap ook een opdracht zijn. Een opdracht om weer onder de mensen te komen, overeind te blijven in lastige situaties, met verlokkingen om te gaan.

'Het wordt ons door de buitenwereld niet altijd in dank afgenomen,’ zegt Stijn Vandommele, coördinator van de residentiële afdelingen van Kompas vzw. ‘Veel mensen zijn van oordeel dat druggebruikers zich die problemen vooral zelf aandoen. Een uitstap wordt niet meteen begrepen als iets dat zinvol is, terwijl wij daar sterk willen op inzetten.’

Re-integratie

Mensen met een verslaving aan illegale drugs kunnen bij Kompas afkicken en vervolgens residentieel therapie volgen. Hen voorbereiden op een zelfstandig leven is een belangrijk deel van die therapie. Voor vele ex-verslaafden is dat een moeilijke weg. Niet alleen moeten ze werk en vaak ook een woning vinden, ze moeten nieuwe sociale contacten opbouwen, hun vrije tijd zinvol inrichten, leren omgaan met het risico van verleidingen.

‘Op uitstap gaan is voor hen ook een manier om alternatieven te ontdekken om met hun vrije tijd om te gaan, om te ervaren dat er andere leuke dingen zijn dan de kick van het high zijn.’

- Stijn

Hervalpreventie

Een dag naar een festival of een pretpark is voor de cliënten van Kompas tegelijk ontspanning en inspanning. Want in die wereld van veel volk en amusement komen er heel wat potentiële uitdagingen op hen af. In de leefgroep wordt elke uitstap zorgvuldig voorbereid. ‘We kijken samen vooruit: wat kunnen we verwachten? Wie zouden we daar kunnen tegenkomen en wat doen we dan? Wat doen we als we iemand zien gebruiken? Hoe zal het voelen als we gelukkige gezinnen zien rondlopen? Hoe willen we op al die dingen reageren? We leren hen daar nu al mee omgaan, zodat ze later op die strategieën kunnen terugvallen,’ zegt Stijn.

Klik!

Een uitstap met de Kompasgroep is een oefening op de evenwichtsbalk: je ontspannen en je inspannen om staande te blijven in de buitenwereld. Soms gebeurt er een klein wonder, en wordt het moment van de uitstap een scharnier op de toekomst. Stijn vertelt over een jonge moeder in de groep: ‘We waren met de groep in een pretpark, en dat was heel moeilijk voor haar. Ze zag daar veel spelende kinderen. Ze had dit zoveel liever met haar eigen kinderen willen beleven. Die confrontatie, en ook de steun die ze op dat moment van de groep kreeg, was voor haar de duw om door te bijten en echt te kappen met haar druggebruik.

Kompas vzw is door het RIZIV erkend als revalidatiecentrum. Voor het betaalbaar houden van hun uitstappen doen ze regelmatig beroep op het aanbod van het Steunpunt Vakantieparticipatie. 

In gesprek met

Stijn Vandommele, coördinator van de residentiële afdelingen van Kompas vzw.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 10 juni 2013 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |