Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderboerderij Diggie schittert door toegankelijkheid en diversiteit

In gesprek met Pieter Lapeire | 1 juli 2013

Op vakantiekamp bij Kinderboerderij Diggie in Brakel ontmoeten kinderen van alle slag elkaar.  Ze beleven samen vakantie, maken nieuwe vriendjes en ontdekken spelenderwijs de rijkdom van het verschil. ‘Gewone’ kinderen vormen er een groep met kinderen van allochtone afkomst, kinderen met een beperking en kinderen van kansarme gezinnen. Als het van coördinator Pieter Lapeire afhangt, mag dat kleurenpallet nog meer schakeringen krijgen.

Toegankelijke accommodatie

Diggie zet alles op alles om zijn verblijfsaccomodatie toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. ‘We werken ook aan een toegankelijke moestuin, en einde dit jaar wordt de eetzaal helemaal gerenoveerd,’ vertelt Pieter.  Kinderen met een handicap kunnen er nu ook een boerderijvakantie beleven. Niet in een aparte groep, maar gewoon samen met andere kinderen. Ook kinderen met een zeer ernstige beperking zijn welkom, samen met hun persoonlijke assistent als dat wenselijk is.

Inclusieve vakanties zo waardevol

‘De meeste kinderen komen in hun gewone leven zelden of nooit in aanraking met kinderen met een beperking. In het begin is het even wennen, maar na een paar dagen zie je ze al samen rondhossen met de rolstoel. En aan het einde van de vakantie zijn er vele nieuwe vriendschapjes ontstaan,’ vertelt Pieter Lapeire. Bij Diggie ontdekten ze de enorme meerwaarde van die inclusieve kinderkampen. Kinderen met een beperking bloeien helemaal open tijdens hun boerderijvakantie. Alle kinderen ontdekken hoe ze leuk en speels met elkaar kunnen omgaan, over de verschillen en beperkingen heen.

Diggie

Solidair met kinderen in armoede

Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen komen er net zo goed aan hun trekken. Per vakantiekamp van maximaal 33 kinderen stelt Diggie vijf plaatsen ter beschikking aan sociaal tarief. Ongeveer vijftig kansarme kinderen beleven er jaarlijks de vakantietijd van hun leven. ‘We zijn heel transparant over die kortingen,’ zegt Pieter. Wat hem betreft, mogen alle ouders gerust weten dat Diggie dankzij hun bijdrage een solidaire geste naar kinderen in armoede kan doen.

Volop kansen voor re-integratie

Die solidariteit trekken ze bij Diggie net zo goed door naar het team. Met een coördinator, een klusjesman en twee educatieve begeleiders heeft Diggie een klein professioneel team. Dat wordt dag aan dag versterkt door een flinke groep mensen die de handen uit de mouwen steken: de vrijwilligers in raad van bestuur, de vrijwillige kampbegeleiders, en ook mensen die hun plek zoeken op de arbeidsmarkt, een alternatieve straf uitvoeren of een duwtje nodig hebben voor re-integratie in de samenleving. ‘Daarnaast werken we vaak met stagiairs van scholen, met jongeren die een time-out van school nodig hebben en met mensen met een mentale beperking,’ zegt Pieter.

Ieders kwaliteiten vinden

Die mix vlot draaiend houden, vraagt heel wat aandacht.

‘We moeten voor elk individu tijd maken en uitzoeken hoe zijn bijdrage een meerwaarde kan zijn voor hemzelf en voor Diggie. Dat is altijd wat zoeken, want iedereen is anders en heeft zijn eigen kwaliteiten. We geven hen ook veel ruimte, zodat ze zelf kunnen experimenteren en uitvinden wat ze graag doen en goed kunnen.'

- Pieter

Vertrouwen in organisch groeien

De kracht van solidariteit. De meerwaarde van diversiteit. Die waarden zitten in het DNA van Diggie. Voor de coördinator mag dat gerust nog verder ontwikkelen. ‘Ik zou graag zien dat we nog meer mensen van verschillende leeftijden en achtergrond kunnen bereiken. Daarom willen we veel aandacht blijven besteden aan het creëren van de juiste randvoorwaarden en het op punt stellen van onze infrastructuur. En zoeken we voortdurend naar mooie en duurzame samenwerkingsverbanden. Op die manier zal het wel organisch groeien,’ besluit Pieter Lapeire.

In gesprek met

Pieter Lapeire is coördinator bij Kinderboerderij Diggie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 1 juli 2013 in de categorie Kinderen.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |