Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Hotelcrew over vakantie: ‘zullen we eelt aan de vissen voeren?’

In gesprek met Tamara Desmet, Vakantieverblijf Middelpunt | 14 december 2016

Ze hebben een intensief werkjaar achter de rug, de medewerkers van Vakantieverblijf Middelpunt. Ze hebben diep in de energiereserves getast om hun gasten een heerlijk ontspannende vakantieperiode te garanderen. Je kunt de vermoeidheid zien, het verlangen naar rust voelen. ’t Is tijd om zelf wat vakantie te nemen. Of om in gedachten al op reis te zijn. Met z’n twintig kwamen ze een maandagnamiddag samen. Ze vertelden elkaar verhalen over vakantie, over wat vakantie voor hen betekent. En toen schreven ze gedichten. Vakantieparticipatie kreeg ze cadeau, om er mensen mee te inspireren op het forum 2016 en nadien.

Manager Tamara Desmet: ‘we startten het seizoen met vijf medewerkers tekort. Op een ploeg van 26 mensen weegt dat door. Gevolg: tegen het einde van het seizoen hadden we veel zieke collega’s. Je probeert dat dan samen wel op te vangen, vervanging te zoeken. Maar evident was het niet.’ Tamara wilde ‘iets leuk’ terugdoen voor de medewerkers. ‘Een workshop samen gedichten maken, het leek me wel een manier om enkele uren ontspannen samen door te brengen. Ik wilde de collega’s doen voelen dat we waardevol werk doen. Dat wij in Middelpunt er toch maar samen voor zorgen dat onze gasten – vaak zieke mensen of mensen met een beperking – van een ontspannen vakantie aan zee kunnen genieten.’

Hotelteam Middelpunt
De ploeg van Middelpunt. 'Vakantie is moe eropuit en uitgerust erweerin.'

 

‘Hmm, gedichten!? Meen je ‘t serieus?

Weken voor de workshop is er in de wandelgangen gegrapt en gelachen. ‘Gedichten maken, is dat niet voor kinderen?’ Of: ‘poëzie, daar begrijpen we eerlijk gezegd niet veel van.’ Dichter Jan Somers begeleidt de workshop. Hij herkent het wel, die aarzeling over dichtkunst. ‘Ja, poëzie, dat lijkt soms op wartaal. Dan denken we ‘waar heeft die dichter het in godsnaam over?’ 

Drie uur later, aan het einde van de workshop, blijken ze dan toch allemaal dichter te zijn. Doen ze een zwembad spreken, kruipen ze in de vacht van een kat, vliegen ze hoog boven de wolken om hun zorgen achter te laten. 

Vakantiebeelden gevat in poëtische woorden

Vakantie? Voor de medewerkers van Middelpunt is dat kindervoetjes trappelend in het water. Het is eelt aan de vissen voeren. Het beeld van luchtmatrassen drijvend op een blinkend wateroppervlak. Vakantie is barbecue, vrij zijn, samen zijn. Vakantie is een zee van tijd. Dromen van een wereldreis. Zachtjes wakker worden in de ochtend met stilte die fluistert. Vakantie is wind, die stille rust door ons heen doet waaien. Vakantie is lachen en stralen. Vakantie is moe eropuit en uitgerust erweerin.

Workshop gedichten maken

Verhalen delen is dichter bijeen komen

Vertellen over vakantie, er samen een gedicht over componeren, is ook elkaar als collega’s een beetje anders leren kennen. En dan ontdekken dat vakantie voor iedereen verschillend is, voor iedereen bijzonder is. Waar medewerkers in de sector van toerisme met elkaar babbelen over vakantie, groeit besef: wat wij samen dag in dag uit doen, is van grote waarde voor onze gasten.

 

fotografie: Jan Somers
Tamara Desmet

In gesprek met

Vakantie-met-zorg: dat is het concept van Middelpunt. 88 gasten kunnen er verblijven in toegankelijke, aangepaste en prikkelarme kamers. Zorg en kinesitherapie wordt geregeld met het Wit-Gele Kruis en een plaatselijke kinesist. Nogal wat groepen boeken een verblijf bij Middelpunt: woonzorgcentra, MPI’s, patiëntenverenigingen en vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor mensen met een beperking.

Tamara: ‘wie zorg nodig heeft, mag op ons vertrouwen dat die ondersteuning tot in detail goed geregeld is. Wie geen zorg nodig heeft, is trouwens even welkom. Onze gasten vinden het prettig dat we een gemengd publiek hebben, dat ze hier niet op vakantie zijn als zieken onder elkaar.’

Middelpunt is een beschutte werkplaats. Vijftien medewerkers met een beperking werken er omkaderd door begeleiders. Middelpunt afdeling van maatwerkbedrijf Mariasteen, dat onderdeel is van dienstencentrum Gid(t)s. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 14 december 2016 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |