Overslaan en naar de inhoud gaan

Hmm, gaat de liefde (voor ons land) dan toch door de maag?

In gesprek met Eddy Van Belle, Choco-Story, Frietmuseum & Lumina Domestica | 22 september 2017

Een stukje chocolade bij de koffie. Eén mooie Belgische praline: ik vond het altijd al heerlijk om naar te kijken, verrukkelijk om te proeven. Sinds een bezoek aan Choco- Story in Brugge ontpopte die heerlijke verrukkelijkheid zich voor mij tot pure magie. Nooit weer zal ik gedachteloos een praline in mijn mond stoppen zonder aan Eddy Van Belle, initiatiefnemer van Choco- Story, te denken. Elk stukje chocolade zal me glimlachend aan de oeroude wereld van traditie en passie voor dit donkere goud herinneren. En ik zal aan lampjes denken, en aan frietjes. Hoe dat komt? Wel… er was eens…

 Er was eens…

… een ventje van een jaar of zeven, die ervan hield om met zijn vader rond te struinen bij antiquairs en vlooienmarkten. Af en toe kocht hij van z’n zakgeld iets leuks. Een wierookbrander, een zwaard, een revolver, dingetjes die kleine jongens wel leuk vinden. Toen het kereltje twaalf was, vond hij op het Brusselse Vossenplein een lampje. En later nog een lampje, en nog een. Het ventje werd een man, begon een chocoladebedrijf en maakte kennis met – wat we tegenwoordig allemaal kennen – stress. 

"Het enige moment dat ik aan iets anders dan de zaak kon denken, was wanneer ik lampjes zocht op vlooienmarkten. Op zoek naar verlichting dus, letterlijk." - Eddy Van Belle.

Het liep uit de hand, die lampenverzameling. Na jarenlang lampjes kopen, telde Eddy’s verzameling zo’n 4500 stuks. Z’n echtgenote opperde het idee om die in een museum onder te brengen. Om een lang verhaal kort te maken: ‘Lumina Domestica’, het Lampenmuseum, vond een thuisbasis in een prachtig middeleeuws pand aan de Wijnzakstraat in het Brugse centrum. 6500 lampen, waaronder oudjes met zo’n 20.000 jaar geschiedenis, vertellen er het verhaal van licht.

Euhm, oké, maar wat heeft dat met chocolade te maken?

Goeie vraag. Je moet weten dat Eddy’s bedrijf ingrediënten levert aan bakkers en chocolatiers. Dat Brugge alleen al 42 chocolatiers telt. Dat Eddy’s zoon Cédric een man van ideeën is. En dat het pand naast Lumina Domestica te koop kwam. Dat allemaal, gecombineerd met de verzamelmicrobe van Eddy, maakte de stap naar een chocolademuseum als vanzelfsprekend. ‘Ik had al een kleine collectie, en die bouwden we snel verder uit,’ vertelt Eddy. In 2004 opende Choco-Story Brugge. En zoals het een echte microbe vergaat: die blijft zich een weg zoeken. Later volgden Choco-Story look-a-likes in Praag, Parijs, Mexico en Brussel en -onlangs nog - een pop-up Chocolademuseum in Manhattan, New-York.

Choco-Story
Chocolatier aan het werk in Choco-story

Chocolade verovert overal de harten, zo blijkt. En da’s niet verwonderlijk. Cacao-volkeren horen tot de gezondste ter wereld. De boon lijkt een geheim elixer te bevatten voor een gezond lijf en klein, zalig geluk. Cacao reikt bovendien tot diep in de geschiedenis. Eddy: ‘In 2004 was het oudste spoor naar cacao terug te brengen tot 600 na Christus. Nu weten we inmiddels dat Ecuadorianen meer dan 5500 jaar geleden al cacao gebruikten. Na brood is cacao het oudste nog bestaande voedingsproduct.’ Choco-Story vertelt die eeuwenoude geschiedenis en toont hoe mensen al duizenden jaren van de weldaad van cacao genieten.

‘Die tradities van teelt en verwerken van cacao zijn enorm waardevol, maar in nogal wat Zuid-Amerikaanse dorpen dreigt de kennis langzaamaan te verdwijnen,’ zegt Eddy. Daarom ondersteunt Choco-Story plaatselijke ambachtelijke cacao-verwerkende bedrijfjes met schenkingen, opleiding en de verspreiding van hun tradities. Dat Eddy voor de dagelijkse leiding van Choco-Story op zoon Cédric vertrouwt, verwondert niet. De man reist vaak naar de bakermat van de cacao. Omdat hij van mens tot mens wil samenwerken met zijn producenten en leveranciers.

Lampen en chocolade: zover ben je mee? De frietjes dan.

Op reis in België, denkt een toerist aan… bier, right! Chocolade, yes! En… frietjes uiteraard. Zoiets moeten Eddy en Cédric gedacht hebben toen de schitterende Brugse Saaihalle (14de eeuw) te koop kwam. ‘Eerst dacht ik er een school voor chocolatiers in onder te brengen, maar uiteindelijk werd het een frietmuseum,’ vertelt Eddy. Een derde attractie werd geboren. Een museum waar je niet alleen kunt kijken, maar net zo goed mag proeven. Met verhalen over de oorsprong van de aardappel, de uitvinding van frietjes en een collectie kunst waarin friet en aardappels de hoofdrol spelen.

Frietmuseum
Eddy Van Belle in het Frietmuseum

 

Op een steenworp van Choco-Story, en nog nagenietend van de pittige smaak van een authentiek stukje chocolade, komt de geur van versgebakken frietjes je tegemoet. Laat maar komen, denk je. Dit is heerlijk Belgisch, dit is van ons. En je wordt zowaar overmand door trots. Trots op je land en zijn tongstrelende tradities. 

Foto header: Visit Flanders / Foto's in tekst: dank aan Eddy en Cedric Van Belle

Eddy Van Belle

In gesprek met

Eddy Van Belle is ondernemer. Hij maakt deel uit van de leiding van de internationale groep Puratos en de Belgische Chocoladespecialist Belcolade. Eddy is initiatiefnemer van drie kleine bijzondere musea in Brugge: het Lampenmuseum Lumina Domestica, het chocolademuseum Choco-Story en het Frietmuseum.  In samenwerking met vrienden en zakelijke partners stichtte Eddy ook chocolademusea in Praag, Brussel, New-York, Mexico en Parijs.

Heel bijzonder – Eddy raakt er amper over uitverteld – is de ontdekking van een ‘Tzompantli’ of ‘schedelrek’ tijdens de verbouwingswerken aan het museum in Mexico-stad. 35.000 schedels op elkaar gemetseld tot de basis van een toren: het is de vondst van de eeuw in het land. Een griezelig en bijzonder boeiend verhaal, waar je hier meer over leest.

Cédric Van Belle, zoon van, was een van de eerste Brugse toeristische ondernemers die instapte in het aanbod van betaalbare daguitstappen voor Steunpunt Vakantieparticipatie. Mensen met een beperkt budget kunnen – na boeking bij Vakantieparticipatie - aan verminderd tarief een bezoek brengen aan Choco-Story en het Frietmuseum.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 september 2017 in de categorie Daguitstap.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |