Overslaan en naar de inhoud gaan

Groepsverblijf wordt tijdelijk een schakelzorgcentrum

In gesprek met Tine Boiy | 7 april 2020

Genezen. Het woord verwijst naar het Griekse nósos: thuiskomen, iets gelukkig doorstaan en naar neomai: terugkeren. Iemand die bezig is te genezen, is onderweg naar huis. Is bezig terug te keren naar het vertrouwde leven. Wie geneest, of heelt, raapt zijn kracht bijeen. Schudt de laatste resten ziekte van zich af. En wordt daarin bijgestaan door zachtmoedige helpers. Artsen, verpleegkundigen, hulpverleners, geliefden. En door de natuur, de stilte, lichtpuntjes van schoonheid. Wie geneest, wordt teruggeroepen naar huis en naar het volle leven. Genezen als tussentijd. Pauzetijd die sterker maakt. Genezen en vakantie: op deze manier gezien liggen ze dicht bij elkaar. Allebei pauzetijd waarin verbinding met jezelf, met andere mensen en met plekken tot nieuwe kracht leiden.  Het is dan ook niet zo vreemd dat vakantieverblijf Bielebale (Brasschaat) tijdelijk een schakelzorgcentrum wordt: een plek waar mensen na een ziekenhuisopname op krachten kunnen komen om daarna hun leven weer op te nemen.

Groepsverblijf Bielebale ligt in het park van Brasschaat. Een groene long in een voorstedelijke omgeving. Met uitgestrekte grasvelden, eeuwenoude bomen, vijvers en fonteinen. Hier luistert de natuur mee, en fluistert haar bezoekers toe. Hier nodigt het park de mens uit om te kijken en te luisteren naar het uitbundige leven in de groene ruimte. Om te rennen en te ravotten. Om samen te zijn en van elkaars aanwezigheid te genieten.

Andere tijd, andere bijdrage, zelfde missie

Gezin komt aan in Bielebale
 

In normale tijden is Bielebale een vakantiecentrum voor mensen met en zonder beperking, voor mensen met en zonder behoefte aan extra zorg tijdens hun vakantie.  Een plek waar groepen en gezinnen kunnen op adem komen en met elkaar een heerlijk zorgeloze tijd beleven. ‘Een plek die vakantiedromen van mensen helpt waarmaken’, zegt coördinator Tine Boiy. Veertien medewerkers – waarvan meer dan de helft zelf een beperking heeft – maken hier samen vakantie mogelijk voor iedereen. ‘Want ook in de sfeer van vakantie moet er een plaats zijn voor ieder mens, zonder onderscheid’, aldus Tine.

Maar nu zijn het geen normale tijden. Deze tijd is anders. Op vakantie gaan, kan nu even niet. De voorzorgmaatregelen tegen de verspreiding van het Corona virus zouden van Bielebale een stille plek gemaakt hebben, de komende maanden. Maar deze bijzondere tijd brengt onverwachte roepingen mee. Het volledig toegankelijke vakantieverblijf zal tijdelijk fungeren als schakelzorgcentrum voor genezende mensen. ‘Mensen die in het hospitaal uitziekten van COVID-19 maar nog niet thuis terecht kunnen, omdat ze alleen wonen bijvoorbeeld, komen naar Bielebale om aan te sterken. Ook patiënten die na een ziekenhuisverblijf het bed moeten vrijmaken voor anderen zullen hier opgevangen en verzorgd worden’, vertelt Tine. Ook hier, de missie van Bielebale blijft wat ze is: er moet plaats zijn voor ieder mens, zonder onderscheid.

Er zijn om antwoord te bieden op lokale behoeften

Het vakantieverblijf is volledig aangepast aan de behoeften van mensen met een fysieke, visuele, auditieve of psychische beperking. Die toegankelijke infrastructuur en de ligging middenin het groen is een geschenk voor de hoge zorgnood die zich in deze vreemde lente van 2020 manifesteert. Vakantie schuift naar de achtergrond. Nu staat gezondheid en zorg voorop. De opvang en verzorging van patiënten wordt – op vraag van de federale overheid - georganiseerd door de gemeente en de lokale eerstelijnszorg van huisartsen, verpleegkundigen en apothekers. Lokale mensen bieden zich aan als vrijwilliger in de zorg, logistiek en animatie.

‘Sommige van onze eigen vrijwilligers laten spontaan verstaan dat ze ook iets willen bijdragen’, zegt Tine. ‘Nu toerisme niet meer kan, kunnen we wél nog iets betekenen in onze eigen omgeving. En dat is best bijzonder. In andere tijden zijn het mensen van elders in het land die hier hun vakantie doorbrengen. In deze tijd helpen wij zorg dragen om lokale noden in te vullen. Dat betekent heel wat voor ons allemaal.’

Er zijn voor een ander

De nieuwe bezoekers zullen warm verwelkomd worden. Met gangen vol kindertekeningen die patiënten en zorgverleners blij maken. Op een plek in het groen. Met een Bielebale team dat bescheiden, op de achtergrond, zorgt voor het groen en de gebouwen, en ogen en oren open houdt voor wat nodig is. ‘Van op afstand gaan wij heel nabij proberen te zijn. Om het de organisatoren, zorgverleners en patiënten zo aangenaam mogelijk te maken. Om te doen wat nodig is, om vragen en oplossingen te verbinden.’ Het zit in hun DNA, zegt Tine. Het Bielebale team wil er zijn voor elke ander. Meestal is dat voor vakantiegangers. En nu voor mensen die herstellen.

Domein Bielebale
 

Het team is er klaar voor. De plek verwacht haar bezoekers. Het water, de statige bomen en uitbundig groene grasvlakten zullen de mensen hoop geven. Hoop om straks weer thuis te komen. Te genieten van een sterker lijf, omringd door geliefden, de draadjes van het normale leven weer op te pakken. Misschien ontspringen er ook weer dromen, daar in het park van Brasschaat, dichtbij huis. Misschien zijn daar ook dromen van vakantie bij.

 

Tine Boiy

In gesprek met

Tine Boiy is mede-oprichter en coördinator van vzw Bielebale. Bielebale is een volledig aangepast en toegankelijk groepsverblijf in Brasschaat. Daarnaast zijn er zes vakantiehuisjes voor gezinnen, ook toegankelijk en aangepast. Eén vakantiehuisje is bovendien prikkelarm ingericht.

Bij Bielebale werken veertien mensen. 60% heeft een beperking. Sommige mensen werken in loondienst. Anderen doen enkele uren per week begeleid vrijwilligerswerk.

Mocht je je afvragen vanwaar het woord Bielebale komt? Van overal en nergens. Het klinkt gewoon heerlijk. Bielebale is klank. Speelse, vrolijke vakantieklank. De zes vakantiehuisjes kregen de naam ‘Casa Ametza’. Klinkt net zo heerlijk en betekent huis om (in) te dromen. Want vakantie, dat is toch om van te dromen, nietwaar?

Dit verhaal werd gepubliceerd op 7 april 2020 in de categorie Groeien.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |