Overslaan en naar de inhoud gaan

Gedurfd vrijetijdsproject opent de weg naar Rap op Stap Balen

In gesprek met Igor Geubbelmans, vrijetijds- en cultuurbeleidscoördinator in Balen | 7 februari 2017

Drie jaar geleden zette het gemeentelijke vrijetijdscentrum De Kruierie in het Kempense Balen haar deuren intentioneel open voor mensen die - om welke reden dan ook -  de stap naar vrijetijdsbeleving niet zo makkelijk zetten. Het project ‘De Durvers’ moedigde mensen aan hun passies te ontdekken, te beleven en te delen met anderen. Het experimenteel project, gesubsidieerd vanuit het participatiedecreet, werd in december 2016 afgerond. Het lokale bestuur kondigde bij die gelegenheid aan de inspanningen onverkort verder te zetten. De Kruierie vervolledigt bovendien haar aanbod met een Rap op Stap kantoor. Zo komen ook uitstappen en vakanties binnen bereik van inwoners met een beperkt inkomen.

Samen met de Thomas More Hogeschool, het OCMW, de Sportdienst, Welzijnsschakel Het Lichtpunt en de vereniging waar armen het woord nemen Ons Huis in Mol zette De Kruierie De Durvers op het spoor. ‘Ons vrijetijdscentrum loopt goed’, zegt vrijetijds- en cultuurbeleidscoördinator Igor Geubbelmans. ‘Maar tevreden achterover leunen is wat te gemakkelijk, vind ik. De kansarmoedecijfers van onze gemeente maakten mij ervan bewust dat we niet kunnen stilzitten.’

“Kansarmoede is niet alleen een zaak van hulpverleners. Daar hebben wij als vrijetijdsdiensten ook een rol in op te nemen.’ – Igor Geubbelmans.

Durven!

Het concept van De Durvers is even simpel als doeltreffend. Via de Kruierie kunnen mensen die moeilijk toegang vinden tot het reguliere vrijetijdsaanbod hun eigen activiteiten organiseren. ‘Durvers’, worden ze genoemd: mensen die hun passie willen delen met anderen. Ze zetten zelf teken-, knutsel- en kookworkshops op, gingen op uitstap, leerden fietsen of gingen samen zwemmen.

Ergens bij horen

Nieuwkomers vonden via De Durvers aansluiting bij de lokale gemeenschap. Mensen in armoede kwamen vaak voor het eerst in het vrijetijdscentrum. ‘Ik hoorde ineens ergens bij’, zei Durver Tatjana. ‘En dat maakte me actief, ook op momenten dat ik eigenlijk niet de moed had om buiten te komen.’ Tatjana durfde het aan om knutselworkshops te organiseren, neemt deel aan kookworkshops en zette de stap naar een sociaal-artistiek theaterproject in de Kruierie. 

"Dat je ergens verwacht wordt, dat trekt mij vooruit. Ik voel me sterker en actiever dan ooit." - Durver Tatjana

Antigif tegen stress, aanmoediging om talent te benutten

Getuigenissen als die van Tatjana markeren het belang van het project. ‘Voor nieuwkomers is het belangrijk om mensen te ontmoeten die van dezelfde activiteiten houden’, zegt de Chileense Dominique. Carli, afkomstig uit Brazilië zegt: ‘vrijetijd is het beste antigif tegen stress. Trappelen om je hoofd boven water te houden, zet mensen onder spanning. In een hobby, samen met anderen, vind je rust en leer je hoe anderen recht blijven in het leven.’ Jan, een jongeman met een hersenverlamming, ontdekte via De Durvers zijn missie. ‘Ik ben een andere Jan geworden. Ik ontdekte dat ik heel wat te zeggen heb. Inclusie is mijn ding, en ik voel blijdschap dat ik iets positief kan doen in de maatschappij.’

durvers workshops kinderen
"In een hobby, samen met anderen, vind je rust en leer je hoe anderen het hoofd boven water houden." - Durver Carli

 

Einde project(subsidie), verankering in de gemeente

Het experiment liep drie jaar en werd einde 2016 feestelijk afgerond. Het project zette zoveel in beweging in de Kruierie en het netwerk van armoede-verenigingen, dat het gemeentebestuur de werking verder wil zetten. Igor: ‘beleid, medewerkers van de Kruierie, het OCMW en alle betrokkenen beseffen maar al te goed dat we de brug moeten blijven bouwen. Dat het de moeite waard is. Vrijetijdsbeleving mag niemand ontzegd worden.’

Een voltijdse medewerker gaat nu aan de slag op het kruispunt tussen welzijn en vrijetijd. Want er is nog flink wat werk, vindt Igor. ‘We moeten samen nog vele drempels weghalen, zoals mobiliteit, om er maar eentje te noemen.’ Of ook die andere drempel: betaalbaarheid. De gemeente breidt daarom de lokale vrijetijdscheque uit naar alle mensen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds. ‘Vrijetijd is immers een krachtige manier om mensen weerbaar te maken en kwaliteit te ervaren in hun leven’, aldus nog Igor.

Vakantiekansen versterken

Het project van De Durvers werd aanleiding voor ervaringsuitwisseling en competentieontwikkeling op intergemeentelijk niveau. In één van die bovenlokale workshops was Wali Sediqi te gast, vakantiebemiddelaar bij Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen. Igor: ‘Wali vertelde zo begeesterend over het belang van vakantie, dat we er meteen iets mee wilden. Ik kan met veel plezier aankondigen dat heel binnenkort in De Kruierie een Rap op Stap kantoor zal worden geopend.’

Igor Geubbelmans

In gesprek met

Igor Geubbelmans is vrijetijds- en cultuurbeleidscoördinator in de Kempense gemeente Balen. Het gemeentebestuur bracht haar vrijetijdsdiensten, bibliotheek en toeristische dienst samen in vrijetijdscentrum De Kruierie. Met het Project ‘De Durvers’ zette De Kruierie koers naar een inclusieve vrijetijdswerking voor elke inwoner. Meer lezen over De Durvers? Download hier een boekje vol verhalen.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 7 februari 2017 in de categorie Vrije tijd.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |