Overslaan en naar de inhoud gaan

Gastvrijheid, een stap naar vrede

In gesprek met Alexander Simoen, ISTO | 20 november 2018

Gastvrijheid.
Proef het woord.
Gast. Vrij.
Vrije. Gast.

‘In wezen gaat het erom dat je een ander mens onthaalt zoals die is. Dat die vreemde mag zijn wie hij is. Dat je je gast meeneemt in jouw wereld.’ Alexander Simoen vertelt over een bijzondere week in Caïro. Hij had er zich welkom gevoeld. Bij Kirolos, een jongeman die hij ontmoette op een huwelijksfeest in de stad. Kirolos nam hem een week lang op als zijn toevallige, bijzondere gast. Kirolos gaf Alexander kostbare geschenken, waaronder deze drie:

Tijd.
Aandacht.
Nieuwsgierigheid.

Alexander vertelt van Kirolos, die hem tijd, aandacht en nieuwsgierigheid cadeau deed. Van zijn ontdekkingstocht samen met de zussen Yousra en Nermine. Hij vertelt van de schoonheid die zij hem toonden. De beklijvende ervaring van alles wat anders is dan thuis. Een overrompelende schoonheid die blijft nazinderen, hem doet hopen ooit voor langere tijd in het Midden-Oosten te kunnen en werken.

Adembenemende schoonheid

Caïro! De staalblauwe lucht contrasteert er met de zonovergoten zandkleuren van het land en de gebouwen. De drukte in de stad. Het chaotische verkeer, waar je bij elke oversteek je leven waagt. De stilte van een moskee. Het leven op straat. De ontdekking dat mensen hun levens delen in de publieke ruimte. Waar het voedsel anders en heerlijk proeft. Waar je clandestien een pintje kunt drinken, ergens op de zoveelste verdieping van een groot hotelcomplex.

Hobbelend in een auto uit de stad, de dorpen in. Appelsienen kopen en hun sappige smaak tot je laten doordringen. Binnen mogen komen in het eenvoudige leven van mensen in hun dorp.
 

Egypte, Alexander Simoen

Een prachtig beeld, van een herinnering die in Alexanders geest gebrand zal blijven.


Schoonheid bezoekt ons wanneer we open staan voor het moment. Schoonheid openbaart zich in het onverwachte, plotse, eenvoudige. Alexander: ‘Die waardering voor de eenvoud nestelde zich diep in mij. Via de zalige smaak van een broodje kebab, een teug ijskoud water op een bloedhete middag. Via de verbinding met andere mensen. Via gesprekken die de diepte in gaan. Dan wil je liefst van al in het moment blijven. Dan wil je zien, beleven, zijn.

Gastvrijheid is wederkerig

Kirolos toonde Alexander zijn land, en was hongerig nieuwsgierig naar verhalen over het leven in Europa.  ‘We hadden lange gesprekken die de diepte ingingen, en net daardoor bevrijdend werden’, herinnert Alexander zich. Alexander kon zijn kennis van het Arabisch uitbreiden. Kirolos oefende zijn Engels.  Authentieke gastvrijheid is wederkerig, leerde Alexander. In de gastvrije ontmoeting ligt de mogelijkheid om samen nieuwsgierig te zijn, op ontdekkingstocht te trekken, te leren van elkaars taal, levensverhalen, gewoonten en overtuigingen. Gastvrijheid is geven en ontvangen. Voor gast en gastheer.

Gastvrijheid ontspringt bij waarderen wat is

Kirolos toonde zich een meester in authentieke gastvrijheid. Hij maakte tijd. Fier op zijn stad nam hij zijn gast mee naar plekken waar geen toerist komt. ‘Kirolos voelde aan wat mij kon inspireren en heeft er op die manier voor ons twee het beste uit gehaald’, zegt Alexander.

Alexander geeft in zijn woonplaats Brugge door wat hij van Kirolos leerde. Zijn gasten krijgen zijn tijd, aandacht en nieuwsgierigheid. ‘Gastvrijheid is een stap naar vrede’, zegt Alexander. ‘Want gastvrijheid begint bij de ander welkom heten gewoon zoals die is.’

Alexander pauzeert, overweegt een nieuwe gedachte.

‘Misschien ontspringt de bron van oprechte gastvrijheid heel dicht bij onszelf’, probeert hij. En zegt dan ferm ‘wellicht begint warme gastvrijheid simpelweg bij de bereidheid om jezelf te onthalen, zoals je bent.’

Alexander Simoen

In gesprek met

Alexander Simoen woont in Brugge. Hij is projectmedewerker bij de Internationale Organisatie voor Sociaal Toerisme (OITS-ISTO) en vrijwilliger bij Youth for a United World. Alexander wil meebouwen aan een samenleving waarin mensen aandachtig zijn voor de manier waarop ze met elkaar in relatie staan. ‘Elke respectvolle, geduldige en nieuwsgierige stap naar een ander is een stap naar vrede’, zegt Alexander.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 20 november 2018 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |