Overslaan en naar de inhoud gaan

Gastvrijheid in Afrika: een geheim medicijn

In gesprek met Gautier K. Amoussou, ISTO-Afrika | 26 februari 2019

In Bénin, Afrika, is gastvrijheid niet zomaar om het even wat. Het is een bijzonder waardevolle interactie tussen gastheer en gast. We praten erover met Gautier K. Amoussou. Gautier woont in Bénin, is coördinator van ISTO-Afrika en toeristische organisatie Eco-Bénin. 'Een gast doet de moeite om de reis te maken. Dat is een grote stap waarvoor we veel respect hebben. Zelfs als onze gast iemand is die we niet kennen, een vreemdeling zeg maar, dan nog zien we hem als iemand die de uitdaging aangaat om op bezoek te komen. Het is daarom voor elke gastheer een grote eer om zijn gasten te kunnen verwelkomen. Voor het diner zal de gastheer zijn grootste schaap uit de kudde uitkiezen. Hij doet zijn beste pak aan. Geen enkele inspanning is teveel.’

Maar de waarde van het verwelkomen van de vreemdeling is niet alleen te vinden in materiële dingen als een heerlijke maaltijd of de hele familie uitgedost in hun netste kleding. Het is ook in de oprechte interesse die zij koesteren voor hun gasten. 'Als mensen je verwelkomen in Bénin, zullen ze je niet alleen vragen hoe het met je gaat. Ze willen je ook leren kennen. Ze stellen vragen over je familie, je vrienden en de gemeenschap waarin je leeft’, legt Gautier uit. Want ‘jij’ betekent in Afrika veel meer dan een verwijzing naar jou persoonlijk. ‘Jij’ hebt immer relaties met iedereen en alles wat jou omringt.

Gastvrijheid maakt mensen beter

In Bénin kan gastvrijheid  bovendien een geheim ​​instrument van welzijn is, vertelt Gautier. De gezondheidszorg die wij in het Westen kennen, is niet zomaar beschikbaar in de kleine Afrikaanse dorpen, legt hij uit. Gautier: ‘Dus, je gastheer vertellen over hoe je je voelt en de problemen en uitdagingen je ervaart, is vaak een vorm van geestelijke gezondheidszorg.’

"In Afrika beschouwen we het als een eer voor de gastheer om zijn gasten te mogen verwelkomen." - Gautier K. Amoussou

Gautier vertelt het me met een warme en verwelkomende glimlach op zijn gezicht. Ik luister en vraag me af: kan oprechte gastvrijheid bijdragen aan een oplossing voor het groeiende aantal depressies, burn-outs en andere psychologische problemen waarmee wij in onze haastmaatschappij geconfronteerd worden? Ik durf te dromen: als we opener en gastvrijer worden, als we echt luisteren naar wat onze gasten te vertellen hebben, kunnen we van Europa niet alleen een betere, maar ook een vrolijkere plek maken.

De boodschap zindert na

Nog lang na mijn ontmoeting met Gautier blijf ik mijmeren over wat hij me vertelde. Zou het dit zijn waar sociaal toerisme in de kern over moet gaan? Zijn boodschap opent voor mij een visie op hoe toerisme mensen en de wereld kan rijker maken. Laat ons gasten van over de hele wereld verwelkomen. Laat ons naar hen luisteren en van hen leren. Dan kunnen wij hen het geschenk teruggeven van gezien te worden zoals ze zijn: een mens die deel uitmaakt van een familie, een gemeenschap en de wereld.

"Voor het diner zal de gastheer zijn grootste schaap uit de kudde uitkiezen. Hij doet zijn beste pak aan. Geen enkele inspanning is teveel."

Hm, en is dit niet een fijne samensmelting van waarden met mijn werk als verhalenwever? Want dit is precies waar Verbind je Verhaal om draait: luisteren naar iemand, een verhaal zien geboren worden, en dat daarna omtoveren tot een geschenk voor iedereen die het wil lezen en erdoor geïnspireerd kan raken.

In gesprek met

Gautier K. Amoussou is coördinator van ISTO-Afrika (ISTO is de International Social Tourism Organisation ) en coördinator van Eco-Bénin. Benin Ecotourism Concern (Eco-Benin) is een niet-gouvernementele organisatie van Benin. Het promoot ecotoerisme en lokale ontwikkelingsprojecten in heel Bénin, en staat voor een verantwoordelijke, eerlijke en ondersteunende menselijke ontwikkeling.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 26 februari 2019 in de categorie Cultuur.

Anneleen Adriaenssens

Neergepend door

Anneleen Adriaenssens is netwerkverbinder bij Iedereen Verdient Vakantie. Zij ondersteunt toeristische ondernemers en sociale organisaties die samen vakantiedrempels willen verlagen voor mensen die sociale uitsluiting ervaren. Anneleen is ook storyweaver voor Connect Your Story en Verbind Je Verhaal

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |