Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Forum Vakantieparticipatie trapt vakantiejaar 2014 af

In gesprek met Deelnemers Forum Vakantieparticipatie 2014 | 24 januari 2014

‘Dit was een dagje puur vakantie!’, vertelt een vrijwilliger van Kempense vereniging voor mensen in armoede. Het Forum van Steunpunt Vakantieparticipatie werd een oase van ontspannen, ontmoeten en genieten. Bijna vijfhonderd mensen wisselden verhalen uit over vakantie met en voor mensen in armoede. ‘Vakantie is niet de kers op de taart, maar een basisrecht’, horen we bij tientallen deelnemers. Dat basisrecht werd in 2013 waargemaakt  voor 111.341 mensen met een laag inkomen. 1366 actieve sociale lidorganisaties en 563 aanbiedingen van uitstappen en verblijfsaccommodatie, verenigd in Steunpunt Vakantieparticipatie, brengen het recht op vakantie in praktijk.Vlaams minister Geert Bourgeois kwam persoonlijk langs om het forum te openen.

Vakantie is basisrecht

Elk jaar in januari brengt het Forum vakantiegangers, sociale organisaties en aanbieders van vakantie samen. Een koppel getuigt: ‘Het ergste van armoede is dat je sociaal leven stilvalt, terwijl het net dat is wat je dan het meeste nodig hebt.’ ‘Kansengroepen verdienen dezelfde kwaliteit als iedereen, maar tegen een lagere prijs. Vakantie is niet de kers op de taart, maar een basisrecht’, vindt nog een forumgast. Een andere forumbezoeker zegt: ‘Het doet deugd om te zien dat we hier met zoveel mensen samenkomen die ervoor helpen zorgen dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Vakantie is daar een belangrijk onderdeel van.’

"Vakantie is niet de kers op de taart, maar een basisrecht."

Uitkijken naar daguitstap Forum

Voor veel bezoekers is het Forum Vakantieparticipatie een dagje uit waar elk jaar naar uitgekeken wordt. ‘Ik kom elk jaar zelf mijn vakantiegids halen. Dan kan ik later op mijn gemak een vakantie uitkiezen,’ zegt een dame uit Sint-Niklaas.  Een forumgast uit Brasschaat verzeilde na pech onverwacht in armoede. ‘Ik heb mijn hele weekbudget geïnvesteerd om hier bij te kunnen zijn’, zegt ze. Een vrijwilliger in een sociale organisatie verheugt zich vooral op de nieuwe vakantiegids. ‘Daarmee ga ik bij gezinnen langs die een hoge zorg nodig hebben.’

"Ik heb mijn hele weekbudget geïnvesteerd om hier bij te kunnen zijn."

Dansen, we zouden het elke dag moeten doen

‘Het meest bijzondere aan deze dag was de dans van ’t Lampeke’, vinden heel wat deelnemers. Leuvense buurtbewoners drukten hun gevoel bij vakantie uit in muziek en beweging. Erg aanstekelijk, zo bleek: in geen tijd stond haast iedereen in de zaal hartstochtelijk mee te dansen. ‘Even dansen om de dag te starten is super. Het maakt je helemaal wakker. Dit zouden we elke ochtend moeten doen op het werk’, vindt een aanwezige. ‘Vakantie is je goed voelen. Zoek het niet te ver. Zelfs enkele gymoefeningen in een andere ruimte doen al goed,’ vertelt iemand anders.

"Vakantie is je goed voelen. Zoek het niet te ver."

Elkaar inspireren 

In gesprekken aan ronde tafels deelden de aanwezigen verhalen en wisselden vakantietips uit. Vertellers brachten inspiratie van tafel naar tafel. ‘Een mooi verhaal vond ik dat van de Diggie Boerderij. Echt geweldig’, schrijft iemand op een kaartje. ‘Averechtse fietsen in Blankenberge, een onvergetelijke belevenis’, laat een ander weten. De pannenkoekenbakker van Center Parcs maakte veel indruk aan de tafels waar hij te gast was. Net als het verhaal uit het Hageland, de getuigenis van Habbekratsen ook de initiatieven die op stapel staan rond de ‘Groote Oorlog’.

Vlaanderen, divers en dichtbij vakantieland

Vlaanderen heeft zoveel moois te bieden, benadrukte ook administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde in zijn toespraak. ‘We zijn allemaal anders, en dus hebben we allemaal een verschillend beeld van wat een fijne vakantie is. Het toerisme in Vlaanderen is net zo divers, en dus is er voor iedereen wel iets te beleven.’ Vakantie hoeft trouwens niet eens ver te zijn, denkt een forumgast: ‘Ik zag hier een foto van een supermooi initiatief, terwijl ik niet eens wist dat die foto is genomen op slechts twee straten ver van mijn woonplaats.’ Vakantie is vooral een belevenis van ontspannen en je hoofd rust geven, en dat bleek zelfs op het Forum bijzonder goed te lukken.

"We zijn allemaal anders, en dus hebben we allemaal een verschillend beeld van wat een fijne vakantie is."

NOPIC

In gesprek met

Deelnemers aan het Forum Vakantieparticipatie 2014 kwamen bijeen in de Sportoase van Leuven. Om elkaar te leren kennen, nieuwe vakantiebestemmingen te ontdekken en zelfs te zingen en te dansen. Wat een dag!

Dit verhaal werd gepubliceerd op 24 januari 2014 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |