Overslaan en naar de inhoud gaan

Een goddelijke plek voor rustzoekers van alle rang en stand

In gesprek met zuster Mieke en zuster Bertine | 23 oktober 2015

 

Kasteeldomein Mariahove in Bellem baadt in schoonheid. 25 hectare natuur schermt het kasteel, de verblijfs- en vergaderaccomodatie af van het rumoer in de buitenwereld. De herfst spreidt een deken van opstijgende dauw over het domein. De lage zon voegt er een spectaculair kleurenspel aan toe. Samen met een team van medewerkers runnen enkele zusters er het bezinningshuis, een open huis voor mensen die de weldaad van stilte en meditatie opzoeken.

Vakantieparticipatie en Mariahove nodigden twintig mensen uit voor een bezoek, om kennis te maken met het domein en samen een bijzondere vorm van toerisme te ontdekken. Want steeds meer mensen verlangen dat de vakantie ook kansen tot stilte, inkeer en tot zichzelf komen biedt. Een gesprek met ervaren vakantiemakers en vakantiegangers kan de zusters helpen om hun domein aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor stiltezoekers.

 

Gastvrijheid geworteld in traditie

De waarden achter Mariahove in Bellem zijn nog best samen te vatten in de woorden gastvrijheid en openheid. Er gaan bezinningsmomenten, studiedagen en vergaderingen door. Mensen kunnen hier ook gewoon enkele dagen verblijven, de stilte opzoeken en de omgeving verkennen.

Gastvrijheid zit in kleine dingen. De gelegenheidsgasten, waarvan er enkele al de dag voordien arriveerden voor overnachting en ontbijt, mochten de sfeer op Mariahove zelf ervaren. Een persoonlijk welkom. Een babbel. Het gevoel dat je gezien bent als mens en dat je niets tekort zult komen. Koffie en koek, een oerdegelijke Vlaamse maaltijd, taart als vieruurtje. En vooral: ruimte om te zijn, vrij te bewegen en te ademen in het uitgestrekte park, even weg te zijn van een leven waarin drukte, lawaai en verplichtingen onze aandacht opeisen.

zuster Mieke en Bertine
Gastvrije zorg. De zusters verzorgen het ontbijt.

 

Van duiventoren, ijskelder en orangerie

Zuster Bertine neemt ons mee op wandel in het kasteel en het park. De duiventoren is het oudste gebouw van het domein. De eerste eigenaars, een adellijke familie uit het Gentse, bouwde de toren in de 17de eeuw. Ze vestigden ermee aanzien en status in de streek. De toren telt 30 in- en uitvlieggaten.

In het park ligt -goed verborgen- een oude ijskelder, de koelkast avant-la-lettre. De kelder is in feite een aarden heuvel begroeid met beukebomen om in de zomer de kelder af te schermen voor de zon. Het winterse ijs van de vijver werd er in gestapeld om etenswaren te bewaren.

In de orangerie, een gebouw uit de 19e eeuw, overwinterde vroeger de uitgebreide verzameling dure exotische planten.

Tuin met zwanen
In het park zijn zeldzame oude bomen te bewonderen. Er wonen ezels, pony’s, zwanen. Het park wordt onderhouden door een team van mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt.

 

 

Adellijke bib en majestueus terras

Het huidige kasteel, een statig wit gebouw met vier metershoge zuilen en een centrale trap, werd gebouwd in de beginjaren van de 19e eeuw. Heel bijzonder is de bibliotheek van het kasteel. De zusters bewaren er een uitgebreide verzameling boeken van spirituele inslag. Gasten zijn er welkom om te lezen, te verwijlen, eindeloos lang vanuit de grote ramen de omgeving van het park in zich op te nemen. Achter het kasteel ligt een schitterend terras. Wie daar plaats neemt, voelt zich adellijk bevoorrecht.

In de koetshuizen, links en rechts van het kasteel bevinden zich de pas gerenoveerde gastenkamers en een zaal met moderne accommodatie voor groepsontmoetingen tot 100 deelnemers.

 

Van adellijke handen naar religieuze zorg

In 1963 kocht het Verbond der kloosterzusters van het bisdom Gent het kasteel van de laatste particuliere eigenaar. Het bisdom wilde er een bezinningscentrum voor religieuzen uitbouwen. In 1965 kreeg het domein de naam “Mariahove”. Gaandeweg ging het centrum zich openstellen voor een breder publiek. Nu is Mariahove een open huis voor velen, waar iedereen welkom is. Alle programma's staan open voor mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, geëngageerde christenen, liefhebbers van woord en wederwoord, zoekers naar zin en geluk, rust en stilte. Het is open voor individuele verblijven, voor rust en vakantie of persoonlijke bezinning.

 

Weinig afleiding, des te meer eenvoudige schoonheid

Er kunnen 35 personen overnachten in eenvoudige kamers van één of twee personen. De kamers bevinden zich in het kasteel en in het paviljoen Emmaus. Er is geen radio of TV op de kamer, internetverbinding is er wel.

Zoveel schoonheid, zoveel geschiedenis, zoveel rust en zoveel faciliteiten. Gastvrijheid is hier een belangrijke waarde.

De vraag die het team nu bezighoudt is: wat kunnen wij doen om Mariahove aantrekkelijker te maken voor de vakantieganger? De gelegenheidsgasten buigen zich over de vraag. Het bruist algauw van de ideeën. Welke? Over enkele dagen lees je ze hier.

In gesprek met

Zuster Bertine en zuster Mieke wonen op het domein Mariahove in Bellem (Aalter) en runnen er op gastvrije manier het bezinning-, rust- en ontmoetingscentrum.

Onlangs nodigden ze een groep vakantiemakers, vakantiegangers en enkele collega's uit de sector van stiltecentra uit voor een kennismaking en brainstorm. Vakantieparticipatie maakte de ontmoeting mogelijk.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 23 oktober 2015 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |