Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

Dichtbijvakantie? Helemaal 'pro'!‏

In gesprek met Carine Vangenechten | 3 oktober 2014

Ze woont in Lommel en gaat met vakantie in Hechtel, op luttele kilometers van thuis. Carine Vangenechten (49), alleenstaande moeder van drie volwassen kinderen en zorgkundige in opleiding is vurig 'pro' dichtbijvakanties. Het vakantiegevoel heeft niets te maken met het aantal afgelegde kilometers, vindt ze. Rust, gezelligheid, de natuur en met nieuwe ogen naar je omgeving kijken hebben dat wél.

Carine en haar gezin stellen het met een te besteden gezinsbudget van 110 euro per week. Elke week legt ze vijf euro aan de kant om met vakantie te kunnen. Met de resterende 105 euro springt ze slim om. In het oogstseizoen vult ze haar diepvries met groenten. Als het kermis is, zoekt ze een leuk maar betaalbaar alternatief voor de kinderen. Verjaardagscadeautjes houdt ze bescheiden. Want als het hoofd van Carine op vakantie staat, heeft ze daar bijzonder veel voor over. 'Ik heb die dagen vakantie echt nodig, en zou het iedereen aanraden', steekt ze van wal.

'Wat vakantie met mij doet? Gewoon, er even tussenuit zijn doet al deugd. Als je thuis zit tussen die vier muren, blijven de dagelijkse dingen op je afkomen. Daarom wil ik graag twee keer per jaar even weg. Als ik dan terugkom, kan ik er weer tegen omdat ik ervan genoten heb en nog een tijdje kan nagenieten. En de kinderen, die vinden het nog altijd even fijn, ook nu ze al volwassen zijn.

Soms ga ik naar de zee, soms ook heel dicht bij huis. Vakantiepark de Lage Kempen in Hechtel ligt op maar een kwartiertje rijden van bij mij thuis. Ik heb daar mijn rust, mijn vrijheid. We kunnen er wandelen, zwemmen en gezellig op het terras zitten. Ik kan enorm genieten van wandelen en bijpraten met de kinderen. Trouwens, als ik dicht bij huis op vakantie ga, kan de oudste gewoon naar zijn werk gaan en 's avonds op bezoek komen en blijven slapen. Dat vindt hij net zo fijn als ik.

Nog een voordeel van een dichtbijvakantie? Dat je al eens naar huis kunt. Om iets bij te halen, of om de dieren eten te geven. Ook voor mensen die bijvoorbeeld voor hun ouders zorgen, is vakantie dicht bij huis een interessant idee. Ikzelf reed bijna elke dag even met de fiets naar huis.

"Of een vakantie in je eigen streek wel interessant genoeg is? Natuurlijk wel. Ik leerde mijn streek op een andere manier kennen. Ik heb een museum bezocht, en ben in bossen geweest waar ik nooit eerder was. Je ontdekt dan dat er in je eigen buurt ook veel mooie en interessante dingen zijn. Ik wist trouwens voordien niet dat ik zo fijn kan fietsen in mijn eigen omgeving. Ik fiets nu veel vaker dan vroeger, ook als ik niet op vakantie ben."

Het allermooiste van mijn vakanties in De Lage Kempen zijn de momenten dat we buiten op het terras kunnen zitten. Ik heb mooie herinneringen aan een gezellige babbel en een barbecue met de buren ginds. Via hun zoon, die altijd goeiedag riep naar mij, kwamen we met mekaar in contact. We hebben lang gepraat, en dat is heerlijk, want ik ben iemand die heel graag praat met andere mensen. Ik heb nog altijd contact met die mensen.

Eigenlijk zou een mens niet moeten twijfelen. Op vakantie gaan is iets dat iedereen zou moeten doen. Natuurlijk kost het wat geld, maar er zijn instanties die je daarbij kunnen helpen. Ikzelf ga al een jaar of zes via Vakantieparticipatie op reis.' 

"En je moet er natuurlijk wat voor doen en wat voor laten. Neen zeggen tegen sommige dingen, volhouden om een beetje te sparen, doorheen het jaar wat voedingsmiddelen opzij houden om mee te nemen op vakantie. Wie het vakantiegevoel één keer heeft ervaren, voelt vanzelf dat het al die moeite meer dan waard is."

NOPIC

In gesprek met

Carine Vangenechten is 49. Ze woont in Lommel, is zorgkundige in opleiding en moeder van drie volwassen kinderen. Carine is vurig 'pro' dichtbijvakanties. 
 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 3 oktober 2014 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |