Overslaan en naar de inhoud gaan

De Ceder zet in op zorgtoerisme

In gesprek met Willy Eerckels | 21 mei 2013

Deinze – Vakantiecentrum De Ceder reageerde vier jaar geleden op een oproep van Toerisme Vlaanderen. ‘Natuurlijk wilden wij een betaalbaar aanbod voor mensen in armoede helpen waarmaken,’ zegt directeur Willy Eerckels. Sindsdien boeken jaarlijks een viertal gezinnen via het Steunpunt Vakantieparticipatie hun vakantie in De Ceder. Het centrum wil in de toekomst nog meer inzetten op zorgtoerisme.

Er is vraag naar vakanties die zijn afgestemd op personen met een beperking, vindt Willy Eerckels. Omdat mensen vaak juist door hun beperking ook in armoede terecht komen, twijfelt hij er niet aan dat De Ceder nog lang zal samenwerken met het Steunpunt Vakantieparticipatie.

Aantrekkelijk voor gezinnen met kinderen

De Ceder ligt in de Leiestreek. ‘Onze streek is niet zo populair als de kust, maar we hebben toch ook heel wat te bieden’, zegt Willy. Een zwembad, een park in de buurt, animatie en kamers die een volwassene met drie kinderen kan delen. Bovendien kunnen kinderen onder de 12 jaar gratis mee op vakantie. Die combinatie blijkt aantrekkelijk voor alleenstaande ouders.

‘Onze streek is niet zo populair als de kust, maar we hebben toch ook heel wat te bieden'.

Het vakantiecentrum van de Socialistische Mutualiteit ontvangt een heel gemengd publiek. ‘De bezoekers van het centrum vormen een mix, net zoals in onze maatschappij. Daardoor voelen de mensen die via het Steunpunt komen zich ook niet bekeken. Integendeel, vakantiegangers vinden en helpen elkaar onderling. Het is mooi om dat te zien gebeuren.’

Geef mensen tijd om aan te komen

Soms weten mensen in het begin niet goed hoe ze zich best gedragen in een vakantiecentrum. ‘Weet je wat je dan best doet?’ vraagt Willy. Het verrassende antwoord is dat je niet altijd iets moet doen. ‘Mensen hebben tijd nodig om zich op hun gemak te voelen. Na een paar dagen vinden ze vanzelf met hun vragen de weg tot bij ons.’

Directeur en medewerkers van De Ceder vinden het recht op vakantie evident. Ze willen dat de vakantiegangers een goed gevoel overhouden aan hun verblijf. ‘Onze gasten hebben lang genoeg voor hun vakantie gespaard,’ besluit Willy.

In gesprek met

Willy Eerckels, directeur van vakantiecentrum De Ceder.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 mei 2013 in de categorie Mvo.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |