Overslaan en naar de inhoud gaan

De camping als open community

In gesprek met Guy Mertens, De Lombarde | 3 mei 2018

‘De job van een directeur van een familiaal vakantiepark? Die vind ik het mooist samen te vatten in de metafoor van een burgemeester’, lacht Guy Mertens van De Lombarde als ik hem vraag waar dag in dag uit zijn tijd naartoe gaat. ‘Correctie: burgemeester én schepen van openbare werken en niet te vergeten: feestelijkheden.’ Zijn vakantiepark is als een dorp: waar mensen samenleven, elkaar ontmoeten en open staan voor anderen. Die openheid krijgt dit jaar een extra boost: De Lombarde zet experimenten in de steigers om vakantiedrempels te slopen.

Waarom gaat een mens kamperen? Voor de natuur, vanzelfsprekend. Voor de vrijheid van het buitenleven. En voor de gezelligheid die ontstaat waar blije vakantiegangers bijeen zijn. Verdraagzaamheid is een sleutelbegrip. Kunnen verdragen dat de mensen in de tent naast je anders zijn dan jij. Ermee kunnen leven dat kinderen beweeglijk, vrolijk en speels zijn. Dat oudere mensen op hun rust gesteld zijn. En daar komt de burgemeesters-rol af en toe op de proppen: om te bemiddelen, de rust te herstellen of even extra zorg te dragen voor iemand die het nodig heeft.

"De mensen die hier verblijven, doen dat omdat ze andere mensen willen ontmoeten" - Guy Mertens

‘Niemand krijgt hier een stempel. Bij de terugkerende gasten zijn mensen die hier al 30 jaar komen. Gasten die hier voor het eerst zijn, krijgen volop kansen om erbij te horen. Als je je maar fatsoenlijk gedraagt, da’s alles.’ Die wil is er meestal wel, al rijdt er soms wel eens een wiel af. ‘Als de veiligheid in het gedrang komt bijvoorbeeld, ja dan moet ik onmiddellijk ingrijpen. Zoals een burgemeester hé: veiligheid voor alles.’

Familiegevoel

Thuiskomen in de Lombarde-gemeenschap is niet zo moeilijk, denkt Guy. ‘Ik zie dat hier vanzelf gebeuren. Er is hier onder meer een fietsclub van vakantieresidenten. Ze organiseren af en toe een barbecue, en dan mag iedereen meedoen.' In de weekends organiseert het Lombarde-team avonden met life-muziek en Guy animeert persoonlijk de Bingo-avonden. Er is een Tiroleravond, een winterbarbecue, een oudejaarsfeest en een busreis in binnen- of buitenland. ‘Allemaal gelegenheden om bijeen te zijn, elkaar te leren kennen en te praten. Dat is wat de campingbeleving zo speciaal maakt: het is door en door een sociaal gebeuren.’ De Facebookgroep vrienden van de Lombarde houdt de communicatie in de gemeenschap gaande, ook als de vakantiegangers weer thuis zijn.

Diversiteit vieren

Het merendeel van de vakantiegangers in de Lombarde komen België. Verder vinden mensen uit Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitsland en Luxemburg de weg naar Lombardsijde. Naast Nederlands, wordt er dus ook Frans, Engels en Duits gesproken. ‘De contacten tussen die taalgroepen zijn goed, maar je moet daar wel moeite voor doen’, zegt Guy. Die moeite vertaalt zich onder andere in een drietalige presentatie tijdens de Bingo-avonden. Of in de organisatie van een Hollandse avond en een Franse avond.

Open naar buiten

Afgelopen december nam Guy’s dochter het initiatief voor een kerstfeest voor dak- en thuisloze mensen, in samenwerking met welzijnsorganisaties uit de regio. De genodigden konden heerlijk douchen. De vakantiegasten schonken kleding. Een bedrijf waar een van de kampeerders werkt, sponsorde een feestmaaltijd. Er waren geschenken voor iedereen.

‘We willen dat iedereen bij De Lombarde een sociale en betaalbare vakantie kan beleven. Daarom graven we nu wat dieper om dat voor meer doelgroepen mogelijk te maken.’

De Lombarde wil haar deuren grenzen nog verder open zetten. Via de impulssubsidie Iedereen Verdient Vakantie volgen dit jaar experimenten waarmee het vakantiepark drempels voor sommige doelgroepen wil ontdekken en oplossen. Er zijn partnerschappen opgezet met een woonzorgcentrum,  met een organisatie die met Brusselse kwetsbare jongeren op kamp zal komen en met een initiatief dat vakanties wil mogelijk maken voor kinderen met een mentale of fysieke beperking. 

In dat streven kan ook een project rond beginnen met kamperen passen, waarover we eerder al vertelden op deze website (lees hier). Guy: ‘Ook daar past het credo weer: zien wat er nodig is, dan partnerschappen bedenken en mensen de tools geven om ook echt op kampeervakantie te trekken.’

Guy Mertens

In gesprek met

Guy Mertens is directeur van De Lombarde, een 10 hectare groot domein met 23 vakantiewoningen, 5 trekkershutten, 2 tentenweides en 362 plaatsen voor caravans en mobilhomes en 23 tentenplekken. Op het domein ligt ook een vijver van 1 hectare groot, een feestzaal, café-eethuis en winkel. Het sanitair wordt gefaseerd vernieuwd en het team heeft plannen om de tentenweides verder te voorzien van barbecueplekken en schuilhutten.

De Lombarde is gedurende het hele jaar in bedrijf. In de zomer kunnen er tot 1200 vakantiegangers verblijven en telt zijn ploeg bijna dertig personeelsleden. In de winter zijn er een tiental medewerkers aan het werk. Het onderhoud van het domein wordt verzorgd door een sociaal tewerkstellingsinitiatief. De Lombarde maakt deel uit van de vzw Volkstoerisme, waartoe ook hostel Snuffel (Brugge), jeugdverblijf Peace Village (Mesen) en Camping Groeneveld (Bachte-Maria-Leerne) behoren.

Guy’s grote droom is het domein op termijn met een groepsverblijf uit te breiden. ‘Dan kunnen we ook zeeklassen en groepen ontvangen, wat zal zorgen voor een intenser gebruik van de accommodatie doorheen het jaar.’

Guy is gepassioneerd door familiale en groepsvakanties. Eerder was hij directeur van het ter ziele gegane Home Mathilde Schroyens en daarna van La Rose des Sables. Met zijn gezin kampeert hij ook elk jaar.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 3 mei 2018 in de categorie Kamperen.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |