Overslaan en naar de inhoud gaan

In crisis kent men zijn vrienden

In gesprek met Henk Vandeginste | 19 juni 2020

Begin maart 2020. Bij de jeugdverblijfscentra en -hostels zagen ze de bui hangen. Aangroeiende geruchten over het coronavirus leidden tot de eerste annuleringen van groepsvakanties. Een kleine twee weken later ging de sector, net als nagenoeg de hele samenleving, op slot. De stilte die zich meester maakte van onze straten, bedrijven en kantoren nam ook de anders zo levendige atmosfeer in van de jeugdvakantiedomeinen, hostels en groepsverblijven. In West-Vlaanderen maakte die stilte ruimte voor ‘Goeste’, zoals ze in de regio zeggen: alles op alles zetten om je eigen ding te kunnen doen. Te kunnen blijven doen, ook al knaagt een virus aan de poten van je organisatie. Twaalf West-Vlaamse jeugdverblijven en -hostels legden hun goeste bijeen en richtten Kojeva West op, een regionale koepelorganisatie waarin informatie vrij kan stromen tussen de deelnemers en met het beleid. Twee maanden later telt Kojeva West 30 leden, samen goed voor 450.000 overnachtingen per jaar. Mede-oprichter Henk Vandeginste vertelt hoe een ongeziene crisis leidt tot verenigde krachten, en waar dat allemaal naartoe kan in de toekomst.

Kojeva West bouwt verder op wat werkt. Enkele jaren geleden stampten Peace Village, Plokkersheem en De Warande Warimpel uit de grond: een initiatief dat onderlinge kennismaking, informatiedoorstroming en vorming van de medewerkers beoogde. Van poetshulp tot kok, van onthaalmedewerker tot administratieve kracht. Henk: ‘In het begin vroegen mijn medewerkers baas, moeten wij mee? Nu vragen ze: Wanneer is de volgende bijeenkomst, en blijven we dan overnachten? Dat zegt genoeg over de sfeer die ze in Warimpel hebben ervaren.’ Tot laat in de avonduren zaten de medewerkers van verschillende jeugdverblijven nog met elkaar van gedachten te wisselen, menu’s te maken, regels uit te zoeken rond het inrichten van een dierenparkje.

De Warande
 

 

Ook bij de nieuwe coöperatieve organisatie Kojeva West blijft verbinding en ervaringsuitwisseling tussen medewerkers van de jeugdverblijven de belangrijkste pijler. Mekaar kennen doet goesting krijgen om van mekaar te leren, elkaar vragen te stellen, mekaar te helpen en bij te dragen aan het succes van iedereen. En precies dat is in deze tijd bijzonder waardevol. Henk: ‘Nu we allemaal met stevige problemen kampen, zou iedereen er voor kunnen kiezen alle energie te zetten op het eigen overleven. Maar onze keuze is: we doen het samen. Want samen weten we meer, en kunnen we meer.’

“Ieder verblijf kan zijn eigenheid bewaren en zijn eigen beslissingen nemen. Maar samen komen er voor ons allemaal meer mogelijkheden.”

Henk Vandeginste

‘Het West-Vlaamse goeste past best bij ons, want de goesting om onze schone metiér te delen en uit te dragen is grenzeloos.’ Henk beschrijft die metiér als het creëren van een psycho-sociale positieve ruimte voor kinderen en jongeren. Hoe ze dat doen: verblijfsaccommodatie en programma’s organiseren voor jonge gasten en hen onvergetelijke herinneringen, positieve vibes en veel leer- en ervaringskansen bieden.

Van crisismanagement naar samen regionaal toekomst maken

De gevolgen van het ronddwalende coronavirus zette Kojeva West meteen in de modus van crisismanagement. Alle partners moesten bijna de hele praktische organisatie van jeugdvakanties heruitvinden.  De leden delen draaiboeken voor de heropstart met elkaar. Ze kopen samen desinfecterende materialen aan. Ze wisselen ideeën uit over hoe ze maaltijden veilig kunnen organiseren of de desinfecterende schoonmaak kunnen doen. Heel concreet allemaal. En het helpt, want wat de ene al weet, hoeft een ander niet nog eens uit te zoeken. Er wordt tijd bespaard en banden gesmeed.

“Als collega’s onderling hun passie delen, dan weet je dat daar vanzelf iets schoons uit voortkomt.”

Die versterkte banden komen ook de jeugdroepen van pas, zegt Henk. De Kojeva-leden spelen elkaar vragen door van jeugdgroepen die nu last-minute naar een alternatieve kampplaats zoeken. ‘Zodat die kampen kunnen doorgaan en onze accommodaties zo volledig mogelijk benut geraken deze zomer en najaar. ‘We slaagden er al in om een 30 tot 40 groepen een onderkomen te bieden voor hun kamp.’

Circustent de Warande
 

Kojeva onderzoekt hoe de jeugdverblijven gemeenschappelijk busvervoer voor groepen kunnen opzetten en bedenkt goeie manieren om kampvuren te organiseren. En de plannen stromen vanzelf richting toekomst. Kunnen de leden in samenspraak met de afvalintercommunale tot een beter afvalplan komen? Hoe kunnen ze samen een klusdienst opzetten? Wat kunnen de jeugdverblijven samen betekenen voor het versterken van de lokale economie? Henk: ‘Voor onze eigen aankopen zullen we kijken wat we slimmer samen kunnen doen, en dan vooral in eigen regio zien wie kan leveren. En dat doen we ook voor onze kampgroepen. Want als we allemaal maximaal bij lokale aanbieders inkopen, dan krijgt ook die economie meer overlevingskansen.’

Samen, als één belangrijke speler op het regionale toeristische veld

Op termijn zal die intense en open samenwerking het toerisme in de regio versterken, zegt Henk. ‘Onze kracht is dat we allemaal gespecialiseerde aanbieders zijn van leuke en zinvolle jeugdvakanties. Van vredesklassen, buitenspeelkampen, creatieve kampen tot zeeklassen en zoveel meer. In het netwerk kunnen we linken leggen tussen elkaars specialiteiten, partners en programma’s. Zo kunnen we voor onze groepen een bijzonder aanbod op maat uitwerken, stevig verankerd in de identiteit van de regio.’

“Ik zie veel veerkracht. Bij de jeugdverblijven en bij de organisatoren van jeugdkampen. Iedereen wil écht dat de jeugdkampen er weer helemaal terug staan!”

Want kinderen en jongeren – de vakantie-ambassadeurs van morgen – moeten voeling krijgen met waar ze op kamp verblijven. Ze moeten meer kansen krijgen om de streek te leren kennen. Buitenkomen dus, de regio ontdekken, dingen ervaren die je nergens anders op dezelfde manier kunt ervaren. ‘Westtoer gaat ons daarin begeleiden. Samen gaan we het jeugdtoerisme in West-Vlaanderen sterker in de kijker zetten. Want dat jeugdtoerisme, met honderdduizenden jongeren die hier elk jaar verblijven, is deel van het sterk toeristisch merk in de regio en in Vlaanderen. We gaan samen op beurzen staan en we bedenken manieren om kampgroepen te stimuleren om uit hun kamp-kot te komen. Met speciale kampcheques bijvoorbeeld, die ze in de regio kunnen besteden.’

Met de voeten in de klei en het hoofd in de wolken

‘Onze Whatsapp groep staat op dit ogenblik niet stil’, lacht Henk. En dat is – in volle crisistijd – nog maar een begin. Over een jaar hopen ze de crisis achter de rug te hebben, en weer stevig in hun schoenen te staan. Met een erkenning vanuit de Vlaamse overheid en goeie communicatielijnen tussen West-Vlaanderen en Brussel. Met een stevig vormingsprogramma voor alle medewerkers, ongeacht functie of tewerkstellingsstatuut. Met constructieve beleidsvoorstellen en – waarom niet – gelijkaardige initiatieven in andere regio’s. West-Vlamingen zijn doeners, die al doende de toekomst dichterbij brengen. Ze doen het samen, en dat maakt alles anders.

Henk Vandeginste biofoto

In gesprek met

Henk Vandeginste is coördinator en conciërge van De Warande in Kortrijk. Samen met collega’s Bart Soete (De Zeekameel), Tim Buyse (Horizon), Jochen Raymaekers (J Club), Matti Vandemaele (Peace Vilage) en Nicolas Vermote (De Barkentijn) richtte hij onlangs de coöperatieve koepelorganisatie Kojeva West op waarin inmiddels een dertigtal onafhankelijke jeugdverblijfscentra en -hostels zich verenigden. Samen vertegenwoordigen ze ruim 450.000 overnachtingen per jaar van kinderen en jongeren die in West-Vlaanderen kamp, vakantie en schooluitstappen beleven.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 19 juni 2020 in de categorie Groepsvakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |