Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwordefonds maakt vrijwilligersvakantie extra toegankelijk voor jongeren in armoede

In gesprek met Machtelt Philips en Karen Heylighen | 7 mei 2015

Sinds dit jaar kunnen jongeren in armoede aan een sterk verminderde prijs  mee op kamp met de jongerenorganisatie Bouworde vzw. Bouworde stichtte daartoe een fonds. Daarmee maken ze de deelnameprijs aan een vrijwilligersvakantie in eigen land, Frankrijk of Duitsland haalbaar voor jongeren uit gezinnen met een beperkt inkomen. Om die kansen tot bij de juiste jonge mensen te brengen, werkt de organisatie samen met Vakantieparticipatie.

Vakantie? Bij bouworde betekent dat de handen uit de mouwen steken, samen met anderen. Jongeren tussen 17 en 30 jaar kunnen een weekend, week of langere vrijwilligersvakantie beleven in binnen- en buitenland. De vakantiegangers reizen in groep en worden gehuisvest bij een gastorganisatie, waar ze in ruil voor ‘kost en inwoon’ meehelpen. Ze brengen hun vakantie door in groepen tot 15 deelnemers, werken mee aan activiteiten ten voordele van de gastorganisatie en hebben tijd om de omgeving te verkennen en leuke dingen te doen.

Bouworde
Samen aan de slag op kamp met Bouworde. 

 

Brug tussen jonge vrijwilligers en gastorganisaties

Bouworde wil een brug zijn tussen jonge mensen die in hun vrije tijd iets willen doen voor anderen en gastorganisaties die hun hulp maar al te goed kunnen gebruiken. Machtelt Philips van Bouworde legt uit: ‘meestal willen jonge mensen met hun handen werken. Technische klusjes doen, schilderen, werken in de tuin, iets helpen renoveren. Of dieren verzorgen, kwetsbare mensen begeleiden, kinderen animeren: het kan allemaal. Sociale organisaties in binnen- en buitenland doen een aanbod om jonge mensen te huisvesten in ruil voor vrijwilligerswerk. Individuele jongeren kunnen inschrijven voor een vakantie door ons aangeboden. Maar ook groepen zoals scholen en jeugdbewegingen kunnen ons een vraag stellen en dan bedenken we samen in welk project ze de handen uit de mouwen kunnen steken.’

Bouworde
Vakantie en voldoening op vrijwilligerskamp.

 

Vakantie plus voldoening

‘Het geeft de jongeren veel voldoening’, vertelt Machtelt, die bij Bouworde de korte vakanties in het binnenland en de vrijwilligersgroepen op aanvraag organiseert. ‘Ze ontdekken dat de wereld anders in mekaar zit dan ze tot dan toe dachten. Het maakt hun wereld groter. Ik hoor regelmatig dat ze meer respect krijgen voor wat ze in hun eigen leven hebben en dat ze ontdekken dat het hen blij maakt als ze anderen kunnen helpen.’ Veel jongeren schrijven jaar na jaar opnieuw in voor een vakantie. Ze waarderen vooral het samenleven in groep, de kans om nieuwe mensen te leren kennen en de voldoening die het vrijwilligerswerk hen geeft. ‘We horen vele jongeren zeggen dat de vakanties met Bouworde hun een leven lang zullen bijblijven.’ 
 

Extra uitnodiging voor jongeren in armoede

Elk jaar nemen zo’n 1000 jonge mensen deel aan één of meerdere vakanties. Vanaf dit jaar wil de jongerenorganisatie extra inspanningen doen om jonge mensen in armoede bij de werking te betrekken. Karen Heylighen, medewerker communicatie en fondsenwerving bij Bouworde: ‘We willen al heel lang jongeren in armoede extra kansen geven, maar hebben het moeilijk om hen te bereiken. De meeste van de jongeren die met ons met vakantie gaan zijn zelfstandige plannenmakers, vaak met ouders die zelf vrijwilligerservaring hebben en hen daarin steunen. Bij jongeren in kansarmoede ligt dat meestal anders. Dus willen we extra inspanningen doen om hen te bereiken en te motiveren. Dat is voor ons de belangrijkste reden om samenwerking uit te bouwen met het netwerk van Vakantieparticipatie.’
 

Bouworde
Samen werken. Samen eten.

 

Georganiseerde weekends of op maat bedacht

Voor jongeren in armoede die op eigen houtje aan een vrijwilligersvakantie willen deelnemen, biedt Bouworde drie weekends in eigen land, twee weken vrijwilligerswerk in Duitsland en twee weken Frankrijk aan verminderd tarief. Jongeren kunnen tijdens zo’n vrijwilligersreis bijvoorbeeld meewerken in een tehuis voor mensen met een verstandelijke beperking, op een schapenboerderij helpen bij het hoeden van de schapen of helpen bij de renovatie van een stationsgebouw tot ontmoetingscentrum (Duitsland). Karen: ‘Om een voorbeeld de geven: onze deelnemers betalen 20 euro voor een weekend in eigen land, maaltijden inbegrepen. Vervoer is op eigen kosten. Jongeren uit gezinnen in armoede betalen 5 euro. De rest passen we bij uit het Bouwordefonds. Zij regelen hun inschrijving via Vakantieparticipatie. Zo zijn wij zeker dat de middelen uit het nieuwe fonds bij de juiste jongeren terecht komen.’

Ook organisaties die werken met kansarme jongeren kunnen een aanvraag doen om een vrijwilligersvakantie voor hun groep mogelijk te maken. 

Machelt en Karen van het Bouwordeteam

In gesprek met

Machtelt Philips en Karen Heylighen werken bij Bouworde in Leuven. Machtelt is er administratief medewerker en verantwoordelijk voor de binnenlandse korte vakanties en de vrijwilligerswerking op aanvraag van groepen. Karen is verantwoordelijk voor communicatie, promotie en fondsenwerving. 

Ontdek aanbod en werking op www.bouworde.be en hun Facebookpagina.  

Jongeren in armoede die een vakantieplekje willen reserveren, kunnen dat aan korting mits boeking via Vakantieparticipatie.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 7 mei 2015 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2019 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |