Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Vakantie straalt af op het leven van mensen’

In gesprek met vakantiegangers en vrijwilligers van Stapke in de wereld | 29 mei 2017

‘Kom binnen en zet u!’, zeiden ze. ‘Ze’, dat zijn bijna veertig moeders, kinderen, vrijwilligers en initiatiefnemers van Stapke in de wereld, een piepjong initiatief dat vakantie mogelijk maakt voor mensen die dapper rondkomen met een te klein budget. We brachten met hen een namiddag door in De Bosberg (Houthalen), waar acht gezinnen met kinderen en vrijwilligers samen een midweek vakantie beleefden. We gingen geïnspireerd naar huis. Met dit inzicht: zolang er mensen zijn die hun ‘roeping’ durven volgen, ontstaan er plekken waar mensen hun waardigheid hervinden.

Binnen de kortste keren landen we – volslagen vreemde, nieuwsgierige reporter en fotograaf – in deze bijzondere vakantiegroep. Alsof we er altijd al bij waren. ‘Het klikt hier!’ roept Elise ons toe. Ze knutselt een juweeltje voor iemand in het gezelschap. Ik krijg glas appelsap in mijn handen en Elise wijst op de lege stoel naast haar. Ik ga zitten en luister. ‘Nergens anders heb ik ooit meer vriendschap ervaren dan bij Stapke in de wereld,’ vertrouwt ze me toe. We kunnen het zien. Elise straalt. Moeders en grootmoeders zitten in de ontspanningsruimte samen. Ze maken armbandjes voor elkaar, zitten te breien en kletsen met elkaar. Kinderen lopen in, maken een koekje buit, krijgen een aai en vertrekken weer naar buiten.

Elise
Elise: 'Nergens meer vriendschap ervaren dan hier.'

 

Talenten herkennen

Het is verwennamiddag. Moeders verrassen elkaar met een zelfgemaakt geschenkje. Begeleidster Anna Missinne nodigt hen uit om elkaars sterkten op briefjes te schrijven. Tientallen woorden van talenten hangen aan de muur. Mama’s kijken ernaar en kiezen woorden die bij hun mede-vakantiegangers passen. Die boodschappen gaan in een envelop, die iedereen mee naar huis kan nemen. Geen makkelijke opdracht, maar de moeite waard. Je geeft en je krijgt. En allebei geeft het je nieuwe kracht.

Anna: ‘Onze vakanties maken mensen sterker. Ze vinden hun eigenwaarde terug, en dat straalt later af op hun leefsituatie. Ik ken vrouwen wiens woonsituatie erop vooruitging, vrouwen die werk vonden.’ Vakantie kan mensen de kans geven te groeien, en dat zouden hulpverleners en OCMW-raadsleden beter moeten begrijpen, vindt Anna. ‘Een mama vertelde me onlangs dat ze dat envelopje in haar handtas bewaart. Tijdens een sollicitatiegesprek kon ze terugvallen op de complimenten die ze tijdens een vakantie kreeg.’

“Vakantie kan mensen groeikansen geven, en dat zouden hulpverleners en beslissers beter moeten begrijpen.” – Anna Missinne

Nieuwe relaties aangaan

Tegenover mij zit Jacqueline. Ze is stil, maar betrokken op wat er aan de tafel omgaat. Met haar dochtertje van 11 woont ze op een klein appartementje. ‘Hier heeft mijn kind alle ruimte. Ze kan hier veilig spelen. En ik vind hier nieuwe vrienden.’ Jacqueline glimlacht. Ze spreekt Engels, maar taal lijkt geen punt om contact te maken met haar reisgezelschap. ‘Een mens moet er soms gewoon even tussenuit kunnen. Het draait allemaal om mensen ontmoeten en relaties opbouwen’, vertelt ze.

Jacqueline
Jaqueline: 'Samen met vakantie: dat draait om mensen ontmoeten en relaties opbouwen.'

 

Ontmoeten, samen vakantie beleven vinden ze belangrijk bij Stapke in de wereld. ‘Familiaal, kleinschalig en warm moet het zijn. En divers: we willen heel verschillende mensen met elkaar verbinden’, zegt An-Katrien De Weer, mede-initiatiefnemer van de vereniging. Haar man en drie zonen zijn intens betrokken bij de vakanties. ‘Het zit goed in ons leven. We hebben geen overschot, maar we komen rond. Ons inzetten voor Stapke in de wereld is voor ons ook een stapke in de wereld. We ontmoeten mensen en doen samen dingen die we anders nooit zouden doen.’

An-Katrien De Weer
An-Katrien en haar man: 'Het is voor ons ook een Stapke in de wereld.'

 

Van schoonheid genieten

In een hoekje van de ontspanningsruimte beschildert één van de vakantiegangers de snoetjes van kinderen. Het was zeven jaar geleden dat ze nog met vakantie kon. Ze geniet. De meeste vrouwen kregen van haar ook een kleurrijke bloem op hun gezicht. Schoonheid vanbinnen wordt benadrukt met een authentiek kunstwerkje op hun wang en slaap.

Collage stapke in de wereld

 

Energie vinden

De knuffels, complimenten, geschenkjes en kleurrijke snoeten doen hun werk. Martha straalt. Ze is hier samen met haar dochter Yasmina en kleinzoon.
‘Een mens moet af en toe eens kunnen weggaan, frisse lucht opsnuiven’, zegt Yasmina.
‘En nieuwe familie vinden,’ knikt Martha, ‘want dat is het hier: nieuwe familie.’
‘Het maakt dat je gegrond kunt blijven’, zegt Yasmina. Ze kijkt haar moeder aan. ‘We krijgen hier terug energie hé ma.’

Amour!

Een van de vrijwilligsters legt haar handen op Yasmina’s schouders. Een prachtige groene bloem contrasteert schitterend op haar donkere huid. Mediatrice, heet ze. Prachtige naam, vinden we allemaal. Bemiddelaarster. Mediatrice draagt haar naam met een brede glimlach.

Mediactrice

We verwonderen ons over hoe namen zo opvallend mooi bij mensen kunnen passen. ‘Er is ook een vrouw mee die Hati heet, en haar man noemt Flamur.’, zegt iemand. ‘Flamour, amour’, mijmeren we. Dat is zo mooi. Dat is liefde. We lachen.

Fotografie: Robert Boons

Anna Missinne

In gesprek met

Stapke in de wereld werkt vanuit en voor mensen uit Herent en omgeving. De vereniging is aangesloten bij Welzijnsschakels en door Toerisme Vlaanderen erkend als sociaal toeristische vereniging.

Het verhaal van Stapke in de wereld is opmerkelijk. Het is een initiatief van gewone mensen die geloven in de emanciperende kracht van vakantie. Amper een jaar nadat de vzw werd opgericht, slagen de initiatiefnemers erin in één jaar zeven vakanties te organiseren voor mensen die dapper rondkomen met een te klein budget: een kinderkamp, een meidenkamp, een fietskamp voor tieners, een moeder-kindvakantie, een vader-kindvakantie en twee gezinsvakanties.

De vrijwilligers van Stapke in de Wereld bezoeken elk gezin persoonlijk en knopen hartelijke relaties aan. Anna Missinne (foto): ‘Als je wil kunnen geven op basis van gelijkwaardigheid, dan moet je vrienden worden met mensen. Dat is een hele omweg, maar wat een voorrecht is het toch om het verhaal van mensen te mogen beluisteren.’ 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 29 mei 2017 in de categorie Groepsvakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |