Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Niet te hoeven rekenen, dat is voor mij vakantie.’

In gesprek met Diane | 12 februari 2014

Over wat vakantie voor Diane betekent, hoeft ze niet lang na te denken. Dat is niet hoeven te rekenen bij elke stap die ze zet. Gewoon genieten, zonder meer. Echt op vakantie gaan is haar al jaren niet meer gelukt. Naast geldgebrek spelen weerstand en angst een rol. Toch blijft het verlangen sluimeren. Op het Forum Vakantieparticipatie kwam Diane proeven van wat misschien toch mogelijk is. ‘Ik vond het fantastisch om erbij te kunnen zijn’, zegt ze. ‘En tegelijk was het soms moeilijk. Zien waar mijn kind en ik al zolang geen toegang tot hebben, was best confronterend. Zelfs met een flinke korting lukt het ons niet op vakantie te gaan.’

Angst en verlangen

Al jarenlang bijt Diane elke eurocent figuurlijk in drie. Rekent en telt ze bij elke stap. ‘Je leert ermee omgaan’, zegt ze. ‘Maar leven kan je het moeilijk noemen. Het is overleven, als in een coma. Er eens even tussenuit kunnen, lijkt me fantastisch. Ik droom er al jaren van. Gewoon eens in de zon en de natuur kunnen zijn. Een ijsje of een wafel eten, zonder meteen daarna een paniekaanval of schuldgevoel te krijgen over wat ik besteed heb. Zonder de angst dat ik, door mezelf iets te gunnen, de volgende factuur misschien niet betaald krijg.’

"Een ijsje of een wafel eten, zonder meteen daarna een paniekaanval of schuldgevoel te krijgen over wat ik besteed heb."

Nog eens op de foto

Via vzw Kabas kwam Diane in aanraking met Vakantieparticipatie. Ze spendeerde haar hele weekbudget om op het Forum te kunnen zijn. ‘Ik vond het een geweldige ervaring’, blikt ze terug. ‘Hoe we daar een dag lang in de watten gelegd zijn: ongelooflijk. Eens iets mogen eten zonder dat je ervoor hoeft te betalen, eens op de foto mogen! Ik heb al in jaren geen foto meer van mezelf gehad. Nu heb ik die wel. En Leuven is een leuke stad. Het was een erg aangename belevenis. Ik heb me jarenlang opgesloten, want elke stap buiten de deur kost geld. Pas nu begin ik stilaan weer buiten te komen. Deze dag was de kost van de verplaatsing absoluut waard.’

"Eens iets mogen eten zonder dat je ervoor hoeft te betalen, eens op de foto mogen! Ik heb al in jaren geen foto meer van mezelf gehad."

Zoeken naar mogelijkheden

‘Ik droom al heel lang van vakantie, maar de voorbije jaren is dat echt niet gelukt’, vertelt Diane. Als je echt arm bent, lukt zelfs met korting op vakantie gaan niet. ‘Nu het stilaan beter met me gaat, wil ik graag de mogelijkheden wat verkennen, al voel ik nog angst en weerstand. Vakantie is voor mij: zonlicht. Hoe moet het als ik een paar dagen vakantie boek en het dan in die periode net regent en koud is? Hoe breng ik die dagen dan door met mijn tienerzoon? Er zijn natuurlijk indooractiviteiten zoals bowling, maar die kosten extra geld. Eerlijk: dat soort scenario’s schrikt me wat af. Mijn zoon wil graag een vriend mee op vakantie. Ik vind dat goed, maar dat is extra uitgave. En na rondvraag gaan zijn vrienden met hun gezin op reis, dus zitten we strop. Bij goedkopere vakanties is de boekingstermijn zeer kort en het aanbod beperkt. We halen het meestal niet, omdat ik soms te lang twijfel: ‘doe ik het of doe ik het niet, en hoe, en wat als...’ Veel bezwaren staan een vlotte beslissing vaak in de weg. Zo komt er uiteindelijk misschien weer een vakantieperiode zonder vakantiebestemming aan. We houden het voorlopig op daguitstapjes en wat lokale activiteiten.’ 

Een verlangen dat groeit

En toch. Naast angst en weerstand, voelt Diane ook een groeiend verlangen. Om tóch te bekijken wat kan. ‘Op het Forum zat ik aan tafel met mensen die er al regelmatig eens via Vakantieparticipatie tussenuit geweest zijn. Fijn om hun verhalen te horen, al besef ik: je weet pas echt hoe iets is door het zelf mee te maken. Via de aanbieders aan onze tafel ontdekte ik hoeveel mooie aanbiedingen er bestaan, ook voor kinderen en jongeren.

"Het was best confronterend tot hoeveel moois mijn zoon en ik zo lang geen toegang hebben gehad. En tegelijk laat het dromen van wat op een dag misschien wèl weer kan."

- Diane

Diane kwam onverwacht en plots in armoede terecht. Intussen hervond ze haar veerkracht om uit de put te klauteren. Lees het hier.

NOPIC

In gesprek met

We ontmoetten Diane op het Forum Vakantieparticipatie. Ze heeft flink wat tegenslag gehad en sukkelde in de armoede. Veerkracht en geduld houden haar recht en actief.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 februari 2014 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2019 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |