Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantiebemiddeling

Met een ander mens op vakantie

In gesprek met Carine Leire en Ivo Braem | 19 april 2021

Meer dan honderd zijn het er al: Rap op Stapkantoren in Vlaanderen en Brussel. Plekken waar vrijwilligers en professionelen vakantie dichtbij en mogelijk maken, waar vakanties vorm krijgen en worden geboekt. 
Binnenkort komt er een Rap Op Stapkantoor bij, in Ieper. Carine Leire en Ivo Braem van Westhoek Vrijetijd Anders (WVA vzw) zetten er hun schouders onder. De Vrijetijdswerkers gaan vaak op uitstap, kamp en vakantie met jongeren en volwassenen met een mentale beperking. Ze zien telkens weer hoeveel moois daar ontstaat. Dat het Rap Op Stapkantoor vakantie voor nog meer mensen vanzelfsprekend zal maken, daar hopen ze op. In de eerste plaats voor de gezinnen van hun cliënten.

massage-activiteit
 


Zelfredzaamheid en samenredzaamheid op vakantie

Carine en Ivo organiseren normaal gezien een groot aanbod aan uitstappen, weekends, vakanties en kampen. Ivo doet dit voor de jongeren en mensen met een autismestoornis, Carine focust zich op de dertigplussers. De jongeren trekken ook naar festivals. De ouderen vaker naar het buitenland. De begeleiding is dikwijls in handen van vrijwilligers.
Ivo: ‘Door de losse sfeer, de druk en structuur die wegvallen op vakantie, zien we mensen zo vaak openbloeien. Ik ervaar het dikwijls: ik ben hier met een andere mens op vakantie. Je herontdekt jezelf op vakantie. Dat is bij onze gasten niet anders.’ Op de vakanties voor mensen met autisme wordt heel zichtbaar dat structuur veel minder belangrijk is als de druk wegvalt en mensen zich veel losser voelen.

“We hebben een heel belangrijke rol, mensen laten zien: vakantie is wel iets voor jou! Samen drempels en schaamte overwinnen.”

Carine

Wat Ivo vaak ziet ontstaan op vakantie is een groeiende zelfredzaamheid: 'Op hun medische fiches staan dan allerlei dingen die ze niet kunnen, maar op vakantie, weg uit de vaste structuur, doen ze dat ineens. Ze helpen elkaar ook heel hard. Dan sta ik zelf versteld: "Oh jij hebt je schoenen al aan?" "Ja, die heeft me daarbij geholpen." Samenredzaamheid.
‘Het vanzelfsprekende om lief te zijn voor elkaar en om elkaar te helpen, raakt me telkens. De vriendschap en behulpzaamheid, of de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid dat een jongen in een rolstoel altijd meekan. Daar kunnen we nog wat van leren. Wij denken vaak te veel na.’  

Hét evenement van het jaar

Carine: ‘De moetens vallen weg op vakantie. Dat maakt zoveel mogelijk. Vakantie is vrij zijn, genieten en nieuwe dingen uitproberen. Soms hebben mensen geen behoefte om deel te nemen aan de activiteiten, dat is helemaal oké. Ze genieten van kleine dingen en van aandacht van een ander. Sommige mensen laten zich graag door ons verwennen. Ze genieten er ook van om met elkaar te praten over wat hun bezig houdt. Vaak vinden ze herkenning in die gesprekken.’

Elke keer weer zien ze welke impact vakantie heeft op hun mensen. Ouders zijn vaak heel dankbaar omdat hun kinderen stralen na de vakantie. Carine: ‘Ik denk aan een vijftiger die elk jaar meegaat naar Spanje. Voor hem is dat hét evenement van het jaar. Het hele jaar verlangt hij naar Spanje, en teert hij dan op de voorbije ervaring. Elke keer weer spreekt hij erover. Dat de vakantie vorig jaar niet kon doorgaan was dramatisch voor hem. Hopelijk kan het dit jaar wel.’

“Door de losse sfeer, de druk en structuur die wegvallen op vakantie, zien we mensen zo vaak openbloeien.”

Ivo

Dat vakantie mensen doet groeien, zag Ivo bij een vrijwilligster met autisme. Eerder was ze monitor bij de speelpleinwerking, nu helpt ze bij de administratie. Ze hield de boot af om zelf deel te nemen aan activiteiten. ‘Dit jaar zorgde ze voor de deelnemerslijst voor de vakantie voor mensen met autisme en ineens had ze zichzelf ook op de lijst gezet. Iedereen was verbaasd. Op vakantie in Lombardsijde vertelde ze heel open dat ze in haar hoofd drie maanden had overwogen of ze wel of niet zou meegaan. Op een bepaald moment heeft ze een knop omgedraaid: ik ga mij laten onderdompelen. Er leek een last van haar schouders gevallen. Het is een overwinning voor haar én voor ons. Dat zij de werking vertrouwde, durfde springen. Ik heb haar op vakantie echt heel anders leren kennen, ook als vlotte prater. Misschien laat ik op vakantie zelf ook een andere kant zien.’

Meer verbinding met de thuissituatie

WVA vzw bereikt naast kinderen, een heel diverse groep van jongeren en volwassenen met een (vermoeden) van beperking. Zowel mensen die in een voorziening wonen als mensen die thuis wonen. In deze coronatijd zien ze vooral een grote nood bij de thuiswonenden. ‘Als deze tijd iets positiefs bracht, dan is het dat we meer zicht op en verbinding kregen met de thuissituatie en de omgeving van onze cliënten. We bellen hen, gaan op stoepdate, soms halen we hen nu thuis op voor een activiteit,’ vertelt Carine. Ook het Ontdekkingtroef-project Westhoektroevertjes* doet dat.

“Dat ze meeging op vakantie is een overwinning voor haar én voor ons. Dat zij de werking vertrouwde, durfde springen.”

Ivo

Hoe beter ze de context kennen, hoe meer ze kunnen inspelen op de noden. Met het nieuwe Rap Op Stapkantoor doen ze dat. ‘Wij gebruiken het aanbod en platform van Iedereen Verdient Vakantie al, nu kunnen we onze ervaring en kennis ook inzetten voor individuele uitstappen,’ vertelt Ivo. Carine vult aan: ‘Het is waar: Iedereen verdient vakantie. Nog zoveel mensen denken dat vakantie niets voor hen is, dat ze daar geen recht op hebben. En dat terwijl vrije tijd en vakantie levensnoodzakelijk zijn.’

Van ‘We gaan niet op reis’ naar ‘vakantie is mogelijk en het loont’

Carine en Ivo hopen het Rap Op Stapkantoor in mei te kunnen openen, telkens tijdens het wekelijks barmoment op woensdag.  Promotie maken, partners en doorverwijzers betrekken, een officiële opening in september: ze willen het stap voor stap uitbouwen. En wie weet kunnen ze op termijn zelfs voor een mobiel kantoortje zorgen: een busje dat naar de afgelegen gemeentes gaat.

Er zijn alvast twee vrijwilligers die mee willen werken aan Rap Op Stap. Carine: ‘We hebben een heel belangrijke rol, mensen laten zien: vakantie is wel iets voor jou! Samen drempels en schaamte overwinnen. Verblijven tonen die echt toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel of met autisme. Wij kunnen hen helpen om verblijven en activiteiten samen te leggen en een sociaal restaurant in de buurt te vinden.’

“Als deze tijd iets positiefs bracht, dan is het dat we meer zicht op en verbinding met de thuissituatie van onze cliënten kregen.”

Carine

Ivo en Carine hopen dat meer van hun mensen samen met hun gezin op vakantie gaan en daarvan genieten. Dat ‘We gaan niet op reis’ evolueert naar ‘vakantie is mogelijk en het loont de moeite’. Dat meer ouders er het belang van inzien. Dat mensen ervan kunnen proeven, door eerst een uitstap te doen. Dat ouders door een gezinsvakantie kunnen zien dat hun kinderen ervan genieten en hen nadien ook op kamp laten meegaan. Dat Rap Op Stap deuren kan openen voor vele mensen, ook mensen die ze met WVA vzw niet bereiken. Dat vakantiedromen waar worden.

*Westhoektroevertjes: Een door Iedereen Verdient Vakantie gesteund project binnen #ontdekkingtroef. Met beleef-koffers, verrassende muzikale uitstapjes en een toeristisch weekend in het najaar, wil WVA een alternatief bieden voor 'in het water gevallen reizen.'
Foto in verhaal: WVA
Carine en Ivo

In gesprek met

Carine Leire werkt als vrijetijdswerker bij WVA vzw in Ieper. Vakantie is voor haar vrij zijn van verplichtingen en genieten van kleine dingen, de tijd hebben, tegen iedereen een goede dag zeggen op de camping en lezen, eindelijk tijd om te lezen.
Ivo Braem is jeugdwerker bij VWA vzw in Ieper. Dit gesprek doet hem uitkijken naar en goesting krijgen in de zomer: de geplande vakanties op de Kalmthoutse heide en in Westouter, en privé hopelijk naar Zuid-Frankrijk.

Westhoek Vrijetijd Anders – of WVA – organiseert kwalitatieve en betaalbare vrije tijd voor kinderen, jongeren en volwassen met een (vermoeden van) beperking in regio Ieper, Veurne, Diksmuide. De organisatie wil de levenskwaliteit van kwetsbare doelgroepen bevorderen, en zet hierbij vooral in op het domein vrije tijd. Dit doen ze concreet met o.a. individuele ondersteuning, speelpleinwerking, ontmoetingskansen en activiteiten bij BiNus en op verplaatsing, ‘groene vingers’ in de moestuin en op de boerderij, uitstappen, vrijetijdsaanbod en vakanties voor jongeren en volwassenen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 19 april 2021 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

We laten mensen opnieuw dromen en helpen hun dromen waarmaken

In gesprek met Orenda Baetens en Martine Galmart | 26 januari 2021

‘Ik vertel mensen vaak over Iedereen Verdient Vakantie en neem de boeken mee als ik op bezoek ga. Veel mensen weten niet waar ze recht op hebben. Daar wil ik bij helpen. Hen tonen wat er mogelijk is. Hen laten dromen.’ Orenda Baetens is sinds dit jaar één van de geëngageerde vrijwilligers van het Rap Op Stapkantoor in Lokeren: ‘Rap Op Stap, dat zie ik als mijn job. Mensen spreken mij overal aan met hun vragen. Dat is bij de andere vrijwilligers ook zo.’ Eén van die andere vrijwilligers is Martine Galmart, al acht jaar! Naast mensen op vakantie helpen, organiseren de Rap Op Stapvrijwilligers vaak uitstappen. De klassiekers én verrassingsuitstappen.

Geraardsbergen deelnemers uitstap
Verrassingsuitstap in Geraardsbergen - zomer 2020

 

Het Rap Op Stapkantoor is een levendige kamer in het kloppende hart van Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren. Het kantoor, in een mooi lokaal aan de ingang van De Moazoart, is driemaal per week open. Tijdens het sociaal restaurant en op een weekavond. Al is dat tijdens corona wat anders. Vrijwilligers houden er kantoor, en dragen de werking. Medewerkers Bert en Kozeta ondersteunen hen.

Nieuwe uitdagingen bij Rap Op Stap

Orenda: ‘Ik zie Rap Op Stap als mijn job. Het houdt meer in dan velen denken. Er is veel te leren, te ontdekken en te organiseren. En je moet er wel je hoofd bij houden. De eerste keer dat ik een vakantie boekte, was voor een gezin met twee ouders en vijf kinderen. Ik vergat de mama en een kind te boeken. Ik was even in paniek en belde naar Carine van Iedereen Verdient Vakantie. Zij stelde me gerust en annuleerde de boeking. Zo kon ik herbeginnen. Zo kon ik het leren.’ Orenda is blij dat ze de kans krijgt om te groeien én om fouten te maken. En de nieuwe uitdagingen blijven komen. Deze week gaat ze voor het eerst Rap op Stap en de Vrijetijdspas voorstellen bij een groep van Job & Co.

Vaak overtuigt een vrijwilliger iemand anders: wil jij het Rap Op Stapkantoor met mij openhouden? Is dat niet iets voor jou?

In een moeilijk moment in haar leven kwam Orenda in contact met het Ontmoetingshuis. Na een tijdje werd ze er vrijwilliger. Zo gaat het vaak. Mensen zetten stappen bij De Moazoart en maken soms hele grote sprongen. Ze worden dan vaak vrijwilliger bij Rap Op Stap of op een andere plek. Iedereen vindt een taak of uitdaging die bij haar of hem past. En later soms een nieuwe. Vaak overtuigt een andere vrijwilliger hen: Wil jij het kantoor niet met mij openhouden? Is dit niet iets voor jou?

Hun werk voor Rap Op Stap stopt niet als ze de deur van hun kantoor dichttrekken. Ze brengen  mensen in hun omgeving in contact met Rap Op Stap, de vrijetijdspas en de deelwerkingen van De Moazoart. Van hun buren, over een therapeut tot de kapster, die het dan weer verder vertellen en bij hen komen om raad. Orenda: ‘We delen veel op onze persoonlijke facebook. Dus spreken mensen ons overal aan met vragen. Ik hou ervan om te delen wat we weten en mensen zo te helpen.’

Dromen van de Marollen

De Rap Op Stapvrijwilligers komen maandelijks samen. Om te bespreken hoe het gaat en om nieuwe plannen te maken en vorm te geven. Ook Bert is er dan. Martine: ‘We organiseren uitstappen tijdens het jaar en in de zomer. Vaak huren we dan een bus. Ik organiseer ook fietstochten in de buurt, mensen doen dat graag.’

“We maken iets mogelijk voor mensen die soms nog nooit aan zee zijn geweest. Dat is mijn grootste motivatie.”

Martine

Voor de uitstappen luisteren ze naar de wensen en noden die ze opvangen. Orenda: ‘Er is een man die heel graag naar de Marollen wil. We bekeken of we zijn droom waar kunnen maken en met een hele bus kunnen gaan. We hadden het gepland voor de voorbije zomer. Met een hele groep naar de Marollen en Mini-Europa. En ’s middags gaan eten bij een restauranthouder die De Moazoart een warm hart toedraagt. We moesten het uitstellen, maar zullen zeker nog gaan! Al zal Mini-Europa er niet meer zijn.’

Puzzelen voor de verrassingsuitstap

Het doel is toffe daguitstappen te organiseren met alles erop en eraan. Zeker voor mensen met een Uitpas willen ze de prijs laag houden. Zodat iedereen mee kan. Veel van de mensen die meegaan op uitstap, komen ook naar het sociaal restaurant. Meestal zijn de plaatsen in de bus snel volzet. ‘We krijgen veel positieve reacties. En doorgaans is het enthousiasme erg groot. We maken iets mogelijk voor mensen die soms nog nooit aan zee zijn geweest. Dat is mijn grootste motivatie,’ zegt Martine.

Vanuit De Moazoart krijgen de Rap Op Stapvrijwilligers een organisatiebudget. Dat geld is vaak afkomstig van benefietacties en soms sponsoring. Ze gaan dan creatief aan het zoeken en plannen, met het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie bij de hand. Martine: ‘Klassiekers als een uitstap naar zee, een pretpark en Puyenbroeck zijn vaste prik. We plannen ook een verrassingsuitstap. Mensen tekenen in voor een daguitstap zonder te weten waarheen, en die is net zo snel volzet. Dit jaar gingen we naar Geraardsbergen. Op bezoek in een mattentaartbakkerij, op restaurant, naar de Muur van Geraardsbergen en domein De Gavers.’

mattentaarten bakken
Mattentaarten bakken in Geraardsbergen - zomer 2020

 

Voor Orenda was het haar eerste groepsuitstap met De Moazoart, samen met haar zoon. ‘Vorig jaar durfde ik nog niet omdat ik niet veel mensen kende, dat is nu anders. Het mooiste is dat je op zo’n dag net veel mensen leert kennen. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, zelfs met de veiligheidsmaatregelen waaraan we ons moesten houden. De uitleg die we kregen in de mattentaartbakkerij, vond ik heel interessant.’

Een babbel en een pakket op de dorpel

In 2020 konden veel uitstappen niet doorgaan, net als de feesten die De Moazoart anders organiseert. Daarom stelde de Moazoart paas- en kerstpakketten samen. De werkers en vrijwilligers droegen ze rond bij honderden mensen. Een moment voor een dorpelgesprek. Om te luisteren hoe het gaat. Mensen zijn er altijd heel blij mee.

Tijdens die bezoeken merken ze dat mensen het deze winter moeilijker hebben dan in de lente. Ze worstelen met eenzaamheid en uitzichtloosheid. De dorpelgesprekken zijn een vinger aan de pols. Soms heeft iemand echt hulp nodig, of een gesprek. Dan bekijken de vrijwilligers met Bert en Kozeta hoe ze verder kunnen helpen.

“Vorig jaar durfde ik nog niet mee omdat ik niet veel mensen kende, dat is nu anders. En het mooiste is dat je op zo’n dag net veel mensen leert kennen.”

Orenda

In de pakketten zit ook een Ontdekkingtroef-pakket* van Iedereen Verdient Vakantie. Orenda: ‘Ik merk dat vooral mensen met jonge kinderen het pakket gebruiken en er enthousiast over zijn. Mijn zoon van 14 jaar prikkel ik eerder met infovragen. Dan moet hij onderweg info opzoeken over een standbeeld of over hoe lang de bekende apotheker al bestaat. Of ik toon hem een foto van een plek waar hij naartoe moet fietsen.’

Ardennen, we komen eraan…

In 2021 zullen Rap Op Stap Lokeren en De Moazoart alweer een bijzondere stap zetten: samen een weekend naar de Ardennen. Voor die uitstap krijgen ze ondersteuning van Iedereen Verdient Vakantie. Vooral Martine verzorgt de organisatie. Al is het nu moeilijk plannen: zullen ze hun weekend van april moeten verzetten naar de zomer? Er komt veel bij kijken, ook menselijk opzicht. Want al is er veel vriendschap, niet alles is rozengeur en maneschijn. Je kan niet zomaar om het even wie bij elkaar in een chalet leggen. Orenda en Martine kijken er naar uit. Het wordt sowieso een hele belevenis!

*Het #ontdekkingtroefpakket van Iedereen Verdient Vakantie kan je hier bestellen.
Foto’s: Orenda Baetens

 
Orenda en Martine

In gesprek met

Orenda Baetens is sinds dit jaar vrijwilliger bij Rap Op Stap Lokeren. Ze is blij dat ze, ondanks haar ziekte, met haar engagement het verschil kan maken. Orenda houdt van fotograferen en kent heel veel mensen in Lokeren. Ze hield eerder een café open. Ze hoopt volgend jaar met haar zoon op reis te gaan naar Tenerife, waar ze jaren geleden ook al was. Door het warme klimaat kon ze bergen beklimmen zonder last te krijgen van haar rug en gewrichten. Ze kijkt enorm uit naar de prachtige natuur en het (rots)landschap.  

Martine Galmart is al acht jaar vrijwilliger bij Rap Op Stap Lokeren. Ze houdt van uitstappen organiseren en is blij dat ze het verschil kan maken voor mensen die in armoede leven. Ze is voogd van zes minderjarige vluchtelingen, volgt een fotografie-opleiding en Spaanse les. Haar wens is dat de ongelijkheid in de wereld verdwijn. Ze gaat graag op ontdekking, overal ter wereld, zien en ervaren hoe mensen er leven. Haar uitgestelde reis naar Laos hoopt ze later wel te kunnen te doen.
 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 26 januari 2021 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

De reus met de twee roosjes

In gesprek met Claudine Descamps | 12 november 2020

De eerste vakantie die ik boekte
als rap op stap vrijwilliger
was voor een man
in een moeilijke scheiding.

Hij verbleef in een hostel aan zee
enkele dagen met zijn kinderen
efkes weg, aan niets moeten denken.

Nadien kwam hij terug
die reus van een man
bijna 2 meter en 150 kilo
hij huilde en had twee roosjes bij
voor mij.

Het is jaren geleden
het doet me nu ook huilen.

Claudine Descamps

In gesprek met

Claudine Descamps is al een 4-tal jaar vrijwilliger bij Rap Op Stap Waregem. De enige vrijwilliger nu, die telt voor 10. Claudine houdt ervan om te ondernemen. Sinds ze ernstig ziek werd en alleen viel, doet ze dat op een andere manier. Ze houdt op verschillende plaatsen in de buurt ROS-permanentie. Ze komt steeds terug thuis met een goed gevoel, als mensen iets hebben geboekt. Dat alleen al is veel waard. Ze organiseert nu ook wandel- en fietstochten. Ze kan heel erg genieten van menselijke contacten, maar ook van alleen zijn in de natuur.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 november 2020 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Samen kleuren aan een heel grote tekening, ook buiten de lijntjes

In gesprek met Sielke Demeersseman | 9 november 2020

Als je de voorbije maanden naar Iedereen Verdient Vakantie belde, kreeg je haar misschien aan de lijn. Sielke Demeersseman is sinds maart vakantiebemiddelaar. Deze vrolijke, vlotte babbelaar hield met plezier telefoonpermanentie, want ze staat graag dicht bij de mensen. Hun stemmen horen en contact maken, daar houdt ze van. Sielke staat er versteld van hoe groot het netwerk is, hoeveel mensen, organisaties en partners betrokken zijn. En ze vindt het heerlijk om mee te kleuren aan zo’n groot en mooi verhaal.

Woow! Dat ik daaraan kan bijdragen!

Als vakantiebemiddelaar zorgt Sielke voor de aanvragen en opvolgingen van boekingen en is ze tussenpersoon voor vakantiegangers en de sociale en toeristische partners. Ze is er om vragen te beantwoorden en mee voor oplossingen te zorgen. Sielke werkte steeds in de hulpverlening, meestal gericht op één specifieke doelgroep. Ze vindt het nu echt fijn dat Iedereen Verdient Vakantie veel verschillende doelgroepen bereikt en dat het netwerk toegankelijk is voor heel verschillende mensen.

“Op dat moment voelde ik de verbondenheid binnen ons netwerk zo sterk. Heerlijk!”

Sielke Demeersseman

Ze herinnert zich 8 juni heel goed: ‘Het nieuws kwam dat de vakantieparken weer open mochten. Ineens was er weer perspectief. Een vakantieganger belde heel verwonderd: ‘Dus vakantie is terug mogelijk?! Woohoo het gaat weer lukken!’ Hij was zo blij dat hij en zijn vrouw op vakantie konden, nadat hun vakantie met Pasen was geannuleerd. Toen hij hoorde dat we nu een grotere korting konden geven, was hij sprakeloos verrast. Ik voelde mij blij en trots: Woow! Dat ik daaraan kan bijdragen!’

Als alles als een puzzel in elkaar valt

De mooiste momenten zijn die waarbij alles als een puzzel in elkaar valt. Dat er win-win-win-situaties zijn. Sielke: ‘Samen met enkele collega’s werkte ik – door de coronamaatregelen – op kantoor bij sociale organisatie en Rap op Stapkantoor Al Minara in Gent. Ik kreeg telefoon van een familie die een vakantie in een verblijfscentrum wou annuleren. Volgens de voorwaarden moesten zij een annulatiekost betalen. De familie, die in schuldbemiddeling zit, maakte zich daar grote zorgen om. Binnen het uur hadden de mensen van Al Minara een familie gevonden die de vakantie wilde overnemen. Het verblijf was bereid om de boeking kosteloos te veranderen. Alle schakels van Iedereen Verdient Vakantie kwamen hier samen en werkten samen. Zo mooi! En sociale partner Al Minara nam de leiding voor de oplossing. Heerlijk! Op dat moment voelde ik de verbondenheid binnen ons netwerk zo sterk!’

Iedereen kan meedoen, dat is inclusie

Erbij kunnen horen en meetellen, is essentieel voor Sielke. Omdat het je zelfwaarde voedt. Zodat je gehoord wordt. Daar zet ze zich ten volle voor in. Inclusie ligt haar heel nauw aan het hart. En ze ervaart altijd veel voldoening als ze ’t in haar werk terugvindt. ‘Je moet het kunnen waarnemen’, zegt ze. ‘Als er echte inclusie is op een plek, worden de verschillen tussen mensen niet meer benadrukt. Begrijp me niet verkeerd, diversiteit is essentieel. Vanuit diversiteit vertrekt het hele inclusieconcept en kan de vraag komen hoe je iedereen kan laten deelnemen. Pas als dat gebeurt, zonder mensen te labelen en in hokjes te steken, wordt inclusie iets vanzelfsprekends.’ Dat dit nog niet zo vaak het geval is, vindt Sielke erg jammer, al weet ze dat dit proces tijd vraagt.

“Een beetje rebellie mag wel, om voor beweging te zorgen.”

‘Sommige toeristische partners zetten in de mate van het mogelijke hun aanbod in deze coronatijd nog meer open voor onze vakantiegangers. De vanzelfsprekendheid waarmee ze dit deden, heeft me blij verrast. Veel toeristische partners maken ons inclusieve verhaal mee waar. Niet alleen financieel. Ze gaan een stuk verder, zoals concreet meedenken hoe een praktische drempel opgelost kan worden.’

balpennen op de tafel
"We kleuren ons verhaal samen en alleen. Met een meerkleurenpen. Er zijn ook nog veel witte plekken. Mensen die we nog kunnen bereiken, kansen op nieuwe samenwerkingen."

 

Samen kleuren aan een heel grote tekening

Sielke hoopt samen met het netwerk verder te kunnen sensibiliseren. Vakantie is een recht! Vakantie kan! Opdat nog meer mensen de mogelijkheden zien. Het voor nog meer mensen een evidentie is. ‘Met alle schakels in het netwerk kleuren we aan een hele grote tekening, steeds verder en verder.  En ja, vaak buiten de lijntjes. Een beetje rebellie mag wel, om voor beweging te zorgen. Een beetje rebellie door te kleuren met balpen in plaats van potloden. Krassend door het papier om de inhoud te benadrukken, maar ook zacht bewegend om samen nieuwe doelstellingen te bekomen. We kleuren ons verhaal samen en alleen. Met een meerkleurenpen, want iedereen geeft kleur aan zijn of haar beleving en betekenis. Er zijn ook nog veel witte plekken. Mensen die we nog kunnen bereiken, kansen op nieuwe samenwerkingen. En welkome rustpauzes.’

Zoveel moois en boeiends in haar rugzak

Sielke is tewerkgesteld in vervangingscontract. Ze is erg dankbaar voor alle ervaringen die haar tot nu toe hebben verrijkt. Op termijn wenst ze om weer dichter bij mensen, weer meer mét mensen te werken. Misschien past een Rap op Stapkantoor dan beter bij haar? Dat kan. Maar voor nu zit ze goed, heel goed. En ze is maar al te blij om ondertussen ook zoveel te leren, zoveel moois en boeiends in haar rugzak te stoppen: ‘Mijn open blik is nog verbreed door de vele nieuwe contacten. Ik reflecteer nu vaker over in welke domeinen mensen nog niet volwaardig kunnen participeren. De coronatijd heeft me bewust gemaakt hoe snel je in de armoede kan geraken. Dat deed me iets. Sommige mensen vallen tot niets. En Ontdekkingtroef heeft me hele mooie nieuwe vakantie-ervaringen bezorgd!’, straalt Sielke.

 

Foto in verhaal: Sielke Demeersseman
Sielke Demeersseman

In gesprek met

Sielke Demeersseman is 26 jaar en sinds maart 2020 vakantiebemiddelaar bij Iedereen Verdient Vakantie. Ze is opvoedster en wil graag werk maken van een meer inclusieve maatschappij. Waar iedereen zichzelf (als buitenbeentje) kan en mag zijn, waar iedereen kan deelnemen. Zelf voelt ze zich al heel haar leven te rap als ‘anders’ beschouwd. Omdat ze al eens anders denkt en voelt dan wat de maatschappij lijkt te verwachten, krijgt ze dan te horen. Geïnspireerd door #ontdekkingtroef deed Sielke deze zomer 3 uitstappen naar de Ardennen. Ze ervaarde ‘Woow, dit is ook mijn land!’ en voelt zich er weer meer verbonden mee. Voor het eerst ging ze ook drie dagen alleen op vakantie. Het was een belangrijke oefening, eentje die haar sterker maakte, haar naar de essentie bracht. Ze hoopt in de toekomst nog veel te kunnen reizen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 9 november 2020 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Als een vriendin die je wegwijs maakt op vakantie

In gesprek met Claudine, Anneke, Tinne, Jos en Liesbeth | 29 oktober 2020

Mol, Sunparks Kempense Meren, 25 en 26 september. Uit heel Vlaanderen komen bijna vijftig mensen samen. Vrijwilligers en medewerkers van Rap op Stapkantoren en ambassadeurs van Iedereen Verdient Vakantie. Hun missie? Andere mensen helpen om nog rapper op stap te kunnen. Daarom zijn ze hier. En ondertussen vinden ze het heerlijk om te praten met gelijkgestemden, om nieuwe vrienden te maken, om talrijke ervaringen uit te wisselen en om te genieten van de fijne sfeer, de natuur, de goede zorgen. Ook dit weekend voelt als vakantie, zelfs wanneer er samen gewerkt, nagedacht en vergaderd wordt.

Rapper op Stap

Rapper op Stap. Zo heet het nieuwe project van Iedereen Verdient Vakantie. Het doel: samen met de Rap op Stap kantoren infoboekjes en filmpjes over elk vakantieverblijf maken. Zodat mensen die op één of andere manier drempels of onzekerheid ervaren, goesting krijgen. Goesting om op vakantie te gaan en dat met een gerust gevoel kunnen doen.

“Ik zou wel eens een toer willen maken langs andere Rap Op Stapkantoren, om te zien en te ervaren hoe ze het aanpakken.”

Anneke

Al deze Rap op Stapmedewerkers zeiden ‘ja’ op de uitnodiging. Natuurlijk willen zij die infoboekjes en filmpjes samen maken. Door zelf naar de verblijven te gaan en het zelf te ervaren. Door interessante info en weetjes te vinden. Door te filmen en te fotograferen. Om daar nog beter in te worden, zijn ze hier. Zodat vakantiegangers bij de boekjes en filmpjes het gevoel krijgen dat een vriend er al voor hen is geweest, dat een vriendin hen wegwijs maakt.

De kers op de taart

Twee dagen volgen de deelnemers een druk programma.
Ze brainstormen samen, in grote en in kleine groepjes. Ze leggen ideeën, vragen en ervaringen samen. Wat een rijkdom!
Ze leren bij en oefenen in vragen stellen, fotograferen en tekstjes schrijven. Ze gaan op ontdekking.  Ze leven zich in de leefwereld van verschillende vakantiegangers in.

“Ik heb het nog eens ervaren, Rap op stappers zijn sociaal zoekende en open delende mensen.”

Jos

Het enthousiasme is aanstekelijk…
‘Met die boekjes gaan we voor de slagroom zorgen, voor de kers op de taart, naast de droge informatie van de informatiebrochures.’
‘Die filmpjes zijn goed en belangrijk voor anderstalige mensen, voor mensen met een beperking of mensen die moeilijk kunnen lezen.’

sfeerbeelden workshops Rapper op Stap
 

Ondertussen halen ze het kind in zichzelf naar boven. Ze wandelen rond het meer, ze genieten van hun gezelschap in kleine bubbels.
En dat terwijl ze zich aan de veiligheidsmaatregelen houden en voldoende afstand bewaren.*

Het begon al onderweg

Claudine Descamps is vrijwilliger bij Rap Op Stap Waregem. Ze vond het prachtige dagen, iets om zich nog lang te herinneren. ‘Het begon al onderweg’, vertelt ze. ‘Ik kwam alleen met de trein uit Waregem en op de trein zag ik ineens mensen met een zak van Iedereen Verdient Vakantie. Ik sprak hen aan: ‘Gaan jullie ook naar Mol?’ Hilarisch! Ik mocht bij hen gaan zitten. Echt fantastische mensen!’

Ze zijn goed verwend, vindt ze. En ze had zoveel goede contacten. ‘Ik vertelde zelf ook veel ervaringen en ideeën. Je leert veel van elkaar. Zo hoorde ik bijvoorbeeld van mensen die op de markt gaan staan om Rap Op stap bekend te maken. Dat zou ik ook nog willen doen.’

“Op de trein zag ik ineens mensen met een zak van Iedereen Verdient Vakantie. Ik sprak hen aan: ‘Gaan jullie ook naar Mol?’”

Claudine

Claudine kijkt er naar uit om op ontdekking te gaan naar een vakantieverblijf en er alle info te verzamelen: ‘Ik heb al zoveel ideeën over wat ik ga doen en hoe ik alles ga uitzoeken.’

Van kleine bubbels tot één grote badschuimbel

Tinne uit Hasselt is ambassadeur voor Iedereen Verdient Vakantie. ‘Ik vond het fotograferen en vragen leren stellen heel boeiend. We zijn ook goed onthaald. De interactie in de zaal was heel mooi. Al die ideeën samenleggen, echt samen.’

‘Eigenlijk is die tweedaagse één grote denktank’, zegt Jos, haar man die heel blij was dat hij mee was. Hij heeft het nog eens ervaren, Rap op stappers zijn sociaal zoekende en open delende mensen.

“De interactie in de zaal vond ik heel mooi. Al die ideeën samenleggen, echt samen.”

Tinne

Tinne: ‘’In onze bubbel, het groepje waar we mee aten, was het heel fijn, ook om iemand nieuw uit Limburg te leren kennen. Echt gelijkgestemden. We werden vrienden op facebook, zodat we kunnen blijven uitwisselen.’ Jos beaamt: ‘We spraken met elkaar over vanalles: ook over persoonlijke dingen, over ons gemoed. Heel merkwaardig dat het veilig voelt om dat met mensen te delen die je nog maar net kent. Ik zie het als badschuim. Er ontstaan allemaal bubbels op het water, en uiteindelijk komen die bubbels samen tot een grote bel van schuim.’

Zoveel gedreven en mooie mensen

Anneke Gilbert is sinds kort verantwoordelijk voor Rap Op Stap in Merelbeke, naast vele andere taken als gemeentelijk ambtenaar. Ze vindt het heerlijk om erbij te zijn. ‘Ik heb zoveel gedreven en mooie mensen leren kennen. Ik zou wel eens een toer willen maken langs andere Rap Op Stapkantoren, om te zien en te ervaren hoe ze het aanpakken. Ik ga met zoveel ideeën en inspiratie terug naar huis. Maar eerst blijf ik nog een nachtje hier. Fijn om zo ook nog wat vakantie te ervaren…’

op ontdekking in Sunparks
 

Verras ons maar

Enkele dagen later kijkt projectverantwoordelijke Liesbeth De Schamphelaere met veel plezier terug: ‘Het was heel intensief maar ik heb er ook veel positieve energie van gekregen. Wat ik prachtig vond is dat zoveel mensen zichzelf durfden zijn. Wat een mooi gezelschap! Ik ben heel blij dat mensen er zo van genoten!’

“Door hun schrik te overwinnen, zorgen ze voor de mensen die na hen op vakantie gaan. Prachtig!”

Liesbeth

Op een bepaald moment tijdens het weekend kwam er veel info en mensen zeiden ‘Ik begin ook te twijfelen of dat ik dat ga kunnen.’ Iemand anders zei: ‘Ik heb wat schrik om naar zo’n verblijf te gaan met al mijn vragen, maar het is goed om dat te ervaren en om die schrik te overwinnen. We gaan zelf op ontdekking en we kunnen erover praten.’ Dat raakte Liesbeth erg: ‘Door hun schrik te overwinnen, zorgen ze voor de mensen die na hen op vakantie gaan.’

In de komende maanden zullen de Rap op Stapmedewerkers in alle 140 verblijven gaan logeren, om te ervaren, hun info te verzamelen, filmpjes te maken. Eigenlijk zagen alle deelnemers dat heel goed zitten. ‘We linken nu de wensen van de mensen aan de verblijven,’ vertelt Liesbeth. ‘Het is mooi om te zien dat zoveel mensen zeggen ‘Verras ons maar met een verblijf!’. Tien collega’s willen als buddy de Rap op Stappers ondersteunen. Dat vind ik ook heel bijzonder: dat zoveel collega’s betrokken willen zijn.’

 

* Dit evenement werd georganiseerd volgens het COVID Event Risk Model.
Headerfoto: Els Meersschaert
Foto’s: in artikel: Iedereen Verdient Vakantie
logo Rap op Stap

In gesprek met

Claudine Descamps is vrijwilliger bij Rap Op Stap Waregem.
Anneke Gilbert werkt voor Rap op Stap Merelbeke.
Tinne Kers uit Hasselt is ambassadeur voor Iedereen Verdient Vakantie en haar man Jos Holtappels is een actieve supporter.
Liesbeth De Schamphelaere is projectverantwoordelijke Rapper op Stap voor Iedereen Verdient Vakantie.  

Dit verhaal werd gepubliceerd op 29 oktober 2020 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Ik zie het aan de glittertjes in hun ogen

In gesprek met Özkan Yurdaer | 26 oktober 2020

De ogen zijn de spiegel van de ziel, zei Leonardo da Vinci. Vier minuten in elkaars ogen kijken, brengt mensen dichter bij elkaar dan wat ook. Dat was de bevinding van de Amerikaanse psycholoog Arthur Aron, na een experiment. Amnesty International deed het experiment over en maakte er een hartverwarmend filmpje* van. Wat zou er mogelijk worden, als we elkaar wat vaker in de ogen kijken? ‘Ik zag het in hun ogen’, zegt Özkan Yurdaer verschillende keren in ons gesprek. Ogen zeggen meer dan woorden, vindt hij. Glittertjes, hoop, geluk.

Özkan is vrijwilliger bij Leerschakel vzw en Rap op Stap Zele. Die glittertjes ziet hij in de ogen van een vrouw die opnieuw naar musea kan gaan en haar passie beleven. In de ogen van allochtone jongeren die voor het eerst de zee zien. In de ogen van de papa van een familie die deze zomer twee uitstappen kon maken. Ook de ogen van Özkan stralen als hij erover vertelt. En als ik op het einde een foto van hem maak, zet hij snel zijn bril af. Niet voor niets, denk ik.

Schakel in leren, ontdekken en ontspannen

Özkan startte acht jaar geleden de vzw Leerschakel die in Zele huiswerkbegeleiding biedt aan kinderen en jongeren in kansarmoede. Zij kunnen zowat elke weekdag op afspraak langskomen en worden dan door een vrijwilliger bijgestaan. Ook stagiairs in een lerarenopleiding engageren zich. Het voorbije jaar bereikte Leerschakel zowat 150 kinderen en jongeren. Ook in coronatijd, want de nood werd nog hoger.

“Soms is een uitstap helemaal niet ver en in onze ogen wat onnozel.  Het haalt mensen wel uit hun cocon, geeft hen kracht. Dat is zo wezenlijk.”

Özkan Yurdaer

In de zomervakantie organiseerden ze zomerklassen voor anderstalige kinderen. ‘Sommige ouders moest ik echt overtuigen dat het coronaproof zou zijn en hun kinderen er echt nood aan hadden.’ Twee weken kwamen bijna 100 leerlingen ’s ochtends taal en rekenen oefenen en in de namiddag genieten van sport, culturele activiteiten en een uitstap. ‘De laatste dag gingen we naar provinciaal domein Puyenbroeck. We wonen er dichtbij maar vele kinderen waren er nog nooit geweest. Het was een zonnige dag en de kinderen hadden er zoveel deugd van.’ De reacties op de zomerklassen waren heel positief, zowel van kinderen als van ouders. Özkan hoopt ze volgend jaar opnieuw te kunnen organiseren.

Kinderen in Domein Puyenbroeck
 

De eerste stap naar Rap Op Stap

In de schoolvakanties organiseert Leerschakel ook telkens een uitstap. Van een uitstapje naar de bib tot één naar de zoo. Zes jaar geleden gingen ouders mee als begeleiders op uitstap naar de zoo. Ze vinden het ontzettend leuk en zeiden ‘Dat zouden we ook wel eens willen doen met ons gezin.’ En zo werd het idee voor Rap Op Stap Zele geboren. Het Rap Op Stapkantoor kwam er niet veel later, met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen.

“Jongeren van 14-15 jaar die een kwartier lang verwonderd naar de zee staan staren. Het geluk en de hoop in hun ogen.”

Özkan stelt Rap Op Stap geregeld voor bij andere organisaties, zoals Welzijnsschakels, het OCMW, Babbelonië. ‘Mensen hebben het dan eens gehoord, en mij al eens gezien. Ik geef hen mijn telefoonnummer en zeg dat ze me altijd mogen bellen. Sommigen doen dat, ja. Zo is de drempel toch al kleiner.’

Werelden die opengaan

Özkan is ook leraar in het beroepsonderwijs. Verschillende van zijn leerlingen zijn uit oorlogssituaties naar België gevlucht. Anderen wonen hier hun hele leven, maar zijn nog nooit aan zee geweest. Jaarlijks trekken ze met leerlingen naar Oostende. ‘Ze kijken hun ogen uit. Jongeren van 14- 15 jaar die een kwartier lang verwonderd naar de zee staan staren, zonder meer. Dat blijft me echt bij. En het geluk, de hoop die ik in hun ogen zie. Of hoe ze als kleine kinderen samen met zand spelen. Heerlijk!’

Hij gaat Rap Op Stap ook voorstellen in scholen, voornamelijk in klassen van het deeltijds onderwijs. ‘De jongeren wonen vaak al alleen. Ze leven vaak in hun eigen cocon van werken en school en houden geen geld over voor extra dingen. Als ik voorbeelden geef wat ze zouden kunnen doen en voor welke prijs, gaat hun wereld vaak open. Kunnen wij dat echt?, vragen ze dan. Ineens komen er weer mogelijkheden.’

Tranen van geluk en vreugde

‘Mensen die op vakantie zijn gegaan, komen vaak met de glimlach terug. Dat geeft me voldoening. Ik zie de glittertjes in hun ogen, ze hoeven het niet eens te vertellen. Soms komt iemand na een eerste uitstap in tranen terug. Tranen van geluk en vreugde. Soms is die uitstap helemaal niet ver en in onze ogen wat onnozel.  Maar het haalt mensen uit hun cocon, geeft hen de kracht om iets te ondernemen. En dat is zo wezenlijk.’
Iedereen heeft recht op vakantie, vindt Özkan, zeker in coronatijd. ‘Daarom heb ik ook contact gehouden, gebeld, hen aangemoedigd, soms gewoon voor een wandeling.’

Tolken, een bakfiets en een megafoon

In het Rap Op Stapkantoor hebben ze ook extra aandacht voor mensen die het Nederlands nog niet machtig zijn. Özkan kan mensen in het Turks te woord staan, en als het nodig is, zoekt hij een tolk voor andere talen.

“Als ik voorbeelden geef wat ze zouden kunnen doen en voor welke prijs, gaat hun wereld vaak open. ‘Kunnen wij dat echt?’”

Deze zomer kwamen vrij veel mensen voor het eerst naar Rap Op Stap Zele. Özkan hoorde vaker ‘Toevallig heb ik jullie leren kennen.’ Of: ‘Wij gingen naar Dendermonde, maar nu het kantoor daar gesloten is, ontdekten we dat er ook een kantoor is in Zele zelf!’

‘We willen echt zoveel mogelijk mensen bereiken, dus dat kan nog beter,’ vindt Özkan. ‘Ik zou het wel met een megafoon willen omroepen in Zele. We willen bij nog meer organisaties langsgaan om ons voor te stellen. En ik zou ook meer op markten willen gaan staan met een bakfiets en vlaggen, zodat mensen Rap Op Stap leren kennen. Ik zeg er altijd bij: als het niet voor jou is, vertel het dan aan iemand voor wie het wel een verschil kan maken.’


Foto’s: Özkan Yurdaer
 
* Het filmpje ‘Look Behind Borders’ van Amnesty International bracht Europeanen in (oog)contact met vluchtelingen. Je kan het hier bekijken.
Özkan Yurdaer

In gesprek met

Özkan Yurdaer is leerkracht wiskunde en aardrijkskunde aan de Provinciale Middenschool in Gent en drijvende kracht achter vzw Leerschakel die huiswerkbegeleiding organiseert voor - veelal anderstalige en kansarme - kinderen en jongeren. Vanuit Leerschakel startte Özkan vijf jaar geleden Rap op Stap Zele. Omdat hij bij zijn leerlingen de nood zag aan extra studiebegeleiding, zette hij mee zijn schouders onder ‘Wijs’, huiswerkbegeleiding voor jongeren in Gent (Dampoort). Hij wil er nu ook graag een Rap Op Stapkantoor beginnen. In de vakantie gaat hij vaak naar Spanje, waar hij geniet van de rust, de zee en de natuur. Dat geeft hem veel kracht en voldoening, die hij weer inzet in zijn vele engagementen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 26 oktober 2020 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Door de humor voelde ik me zorgeloos als een kind

In gesprek met Linsey Peetermans | 8 oktober 2020

We hebben het dit weekend zelf ervaren. Er is leven naast corona. Zoveel. Oef.
Vakantie is mogelijk. Ook in groep. Met respect voor de maatregelen. Veilig. Heerlijk.

We kwamen om te leren en zijn ook in de watten gelegd.
Overal iemand om ons wegwijs te helpen.
Spaanse muziek en de junglesfeer in ’t restaurant.
Vakantiegevoel zit in kleine dingen.
Wat een heerlijke tweedaagse in Sunparks in Mol!

We gingen met Alain op een wijze boswandeling. Wat een zotte mens!
Je moet er maar opkomen: een blad kussen, zeveren over schimmels.
De humor was mijn hoogtepunt. ’t Deed me zoveel deugd.
Ik voelde me gelukkig en zorgeloos als een kind.
Wat helpt humor om meer te relativeren, alles luchtiger te nemen. Tegen verzuring.

En ondertussen liet hij ons anders kijken, ervaren en stilstaan. Daar in het bos.
Er zijn zoveel overeenkomsten tussen bomen en mensen.
Dat zag ik, dat voelde ik.

Met vijftig vrouwen en mannen samen.
Al die ideeën en ervaringen vanuit de intentie goed te doen voor anderen.
Al die mensen met dezelfde inborst. We resoneerden samen.

Ik ging naar huis, doodmoe én vol energie.
Meer adem, meer goesting.
Ik voel me betekenisvol.

Mevrouw is zo vrolijk en energiek, zagen mijn leerlingen maandag.
In de klas maak ik problemen nu luchtiger met een grapje.
De leerlingen hebben er ook deugd van.
Als ik bomen in het park zie, denk ik terug. Hoe leuk was dat!
Ik nam me voor me meer te omringen met mensen die dezelfde waarden delen.

Zo raar dat zo’n tweedaagse zoveel in beweging zet.

 

Dit evenement werd georganiseerd volgens het COVID Event Risk Model.
Linsey

In gesprek met

Linsey Peetermans is leerkracht praktijk verzorging aan een Gentse middenschool. Sinds kort is ze vrijwilliger bij Rap Op Stap Zele. Ze kijkt er naar uit om mensen te ondersteunen bij hun uitstap- en vakantieplannen en om zo op een concrete manier iets te betekenen voor mensen en daar voldoening uit te halen. Het raakt haar al jaren om te zien hoe haar scholieren genieten van een meerdaagse uitstap naar zee. De Kick Off van het nieuwe project Rapper op Stap van Iedereen Verdient Vakantie op 25 en 26 september 2020 vond Linsey heel inspirerend. Ze vond het heerlijk deugddoend om te ervaren hoe zoveel mensen over heel Vlaanderen elkaar inspireren, samen verschil maken en betekenisvol werk doen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 8 oktober 2020 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Als een bloemknopje dat opengaat

In gesprek met Katrijn Van Luyck | 28 september 2020

‘Madame Boek’, noemen ze haar bij Rap op Stap Sint-Niklaas. Katrijn Van Luyck is er al vier jaar vrijwilliger. Met een groep van acht vrijwilligers houden ze er vier dagen per week het kantoor open. Madame Boek heeft er deugd van dat ze het verschil kan maken, dat ze mensen op weg kan zetten naar vakantie. En sinds lang maakt ze zelf weer plannen om op vakantie te gaan. Dat belooft!

Madame Boek

Minstens één namiddag per week houdt Katrijn met een collega het Rap Op Stapkantoor open in het Welzijnshuis in Sint-Niklaas. Ze ontvangen er mensen met vakantievragen. Katrijn vindt het plezant om te doen. Het zorgt voor haar sociale contacten. Ze geniet ervan om mensen blij te maken en op hun beurt uit hun isolement te halen.
Katrijn kent de boeken met het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie heel goed. ‘Als de nieuwe boeken toekomen, bestudeer ik ze om het nieuwe aanbod te leren kennen.’ Ze doet dat zo plichtsbewust dat haar collega’s haar Madame Boek noemen. ‘Het is toch een voordeel als ik het aanbod goed ken. Dan kan ik mensen beter helpen.’

Echt de tijd nemen voor mensen

Katrijn is blij dat ze kan doorgeven wat ze weet en dat mensen er iets aan hebben. Het verschil kunnen maken voor mensen, dat geeft haar voldoening. ‘Als het rustig is, kan ik echt de tijd nemen voor mensen. Zo kan ik hen echt helpen, dat vind ik heel belangrijk. Sommige mensen zoeken ook een luisterend oor. Dan luister ik. Het belangrijkste is dat mensen geholpen zijn.’

“Mensen hebben bloemknopjes en als ze op vakantie gaan, bloeien die knopjes open, met behulp van zonnestraaltjes. Ja het is waar, ik ben één van die zonnestraaltjes.”

Katrijn Van Luyck

Als de kinderen op hun gemak zijn, zijn de ouders dat ook, leerde Katrijn. Zo zorgde ze voor kleurplaten die ze de kinderen laat kiezen. ‘Je ziet ze dan echt glunderen omdat ze zo’n tekening krijgen. Ik zou het ook fijn vinden om echt een speelhoekje in te richten.’

Jou had ik nu net nodig

Een hele tijd geleden kwam er een vrouw met een gehandicapt kind langs bij Katrijn. Ze babbelde lang met hen en kon veel info geven op maat van het kind. Ze vertelde over zorgverblijven, noemde verschillende mogelijkheden. ‘Toen de vrouw opstond had ze tranen in de ogen en gaf ze me een knuffel. Jou had ik nu net nodig, zei ze. De moeder zag weer mogelijkheden, haar wereld ging open. Ik denk er nog vaker aan. Ik zou hen wel eens willen bellen om te vragen hoe het gaat.‘

“Toen de vrouw opstond had ze tranen in de ogen en gaf ze me een knuffel. Ze zag weer mogelijkheden.”

De dankbaarheid van de vrouw raakte Katrijn. Die erkenning is belangrijk om haar engagement verder te zetten. ‘Nu schrijf ik de complimentjes die ik krijg op. Als het eens zwaar is, dan zie ik duidelijker waarom ik het doe. Zo bedankte iemand me voor mijn vriendelijkheid. Sommige mensen komen ook speciaal op donderdag omdat ze mijn hulp waarderen. Dat doet deugd!’

Eén van de zonnestraaltjes op weg naar vakantie

‘Mensen hebben bloemknopjes en als ze op vakantie gaan, bloeien die knopjes open, met behulp van zonnestraaltjes. Ja het is waar, ik ben één van die zonnestraaltjes, een belangrijk zelfs, op hun weg naar vakantie! Ik ben zelf ook vaker een openbloeiend bloemknopje. Als ik mensen blij kan maken omdat ze bijvoorbeeld met een klein budget toch iets voor de kinderen kunnen doen.’

“Ik ben zelf ook vaker een openbloeiend bloemknopje. Als ik mensen blij kan maken omdat ze met een klein budget toch iets voor de kinderen kunnen doen.”

Iets met natuur en dieren

Katrijn helpt vele mensen op vakantie, maar zelf is ze nog niet op vakantie geweest sinds ze vrijwilliger is in het Rap op Stapkantoor. Ze zou het wel graag willen als ze een fijne vakantiegenoot heeft. ‘Waar ik zelf naartoe zou willen? Dat weet ik nog niet concreet. Iets met natuur en met dieren zou ik het leukst vinden.’

“Ik vind het fantastisch dat ze met mij op weekend wil gaan. Het is de eerste keer in mijn leven dat iemand me zoiets voorstelt.”

Katrijn vindt het bijzonder om zich deel te voelen van het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie en om op die manier nieuwe mensen te leren kennen. We praten met elkaar op de Kick Off-tweedaagse van een nieuw project: Rapper op Stap. De aanwezige Rap Op Stapvrijwilligers uit heel Vlaanderen kregen er een verrassend verzoek te horen. Of ze op weekend willen gaan naar een vakantieverblijf en er leuke en interessante informatie verzamelen voor vakantiegangers.

Katrijn komt me ontroerd vertellen dat een andere deelnemer haar voorstelde om samen op verkenningsweekend te gaan. ‘Ik vind het fantastisch dat ze met mij wil gaan. Het is de eerste keer in mijn leven dat iemand me zoiets voorstelt.’
Ik zie nieuwe bloemetjes opengaan…


Foto’s: pixabay
Katrijn Van Luyck

In gesprek met

Katrijn Van Luyck woont in Belsele en is vrijwilliger in het Rap op Stap kantoor in Sint-Niklaas. Ze heeft een immuundeficiëntie, houdt ontzettend van knutselen en heeft groene vingers.
Haar grootste hoop is dat ze nog iemand tegenkomt die haar vriendschap en genegenheid kan geven en dat ze nog veel mensen kan helpen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 28 september 2020 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Een magische marktwagen en vurige vrijwilligers

In gesprek met Nele Decelle | 10 september 2020

Stel je even voor... Je staat op het marktplein van een doorsnee, niet al te grote, landelijke gemeente. Daar komt een marktwagen aangereden. “Slaatje Praatje” staat in vrolijk groen en wit op de luifel. De marktwagen parkeert, de luifel gaat open, en dan... 

Is het een winkel?
Is het een café?
Is het een informatiepunt?
Is het een sociale tewerkstellingsplek?
Is het een Rap op Stapkantoor?

Slaatje Praatje is alles tegelijk! Zeven jaar geleden sloegen de OCMW’s van Laarne, Wichelen, Berlare, Dendermonde, Buggenhout en Waasmunster de handen in elkaar om een mobiele sociale kruidenier in die gemeenten te kunnen aanbieden. Sinds september 2020 sloot ook Lebbeke aan. Doorheen de jaren werden steeds meer “karretjes” aan de marktwagen gehangen.

Van een bakje wortelen tot een kopje koffie

Slaatje Praatje is geen klassieke voedselbedeling, wel een gezellig marktje. Zo’n 300 gezinnen maken gebruik van de sociale kruidenier. ‘Onze klanten zijn mensen met financiële problemen. Zij betalen een lage prijs voor de producten en ze hebben ook keuze uit een gratis aanbod,’ vertelt coördinator Nele. ‘Maar Slaatje Praatje is veel méér dan materiële hulpverlening. Bij een kopje koffie of soep wordt er tijd gemaakt voor een praatje.’

Met het ‘praatje’ halen de Slaatje-Praatje-medewerkers mensen die het financieel moeilijk hebben uit hun sociaal isolement. Daarbij krijgen ze informatie op maat om hun zelfredzaamheid te vergroten. De mobiele sociale kruidenier buigt zo voedselhulp om tot structurele armoedebestrijding.

“We hopen binnenkort de teugels wat te kunnen vieren, zodat onze klanten en vrijwilligers elkaar terug écht kunnen ontmoeten.”

Nele Decelle

‘De voorbije maanden waren heel raar op dat vlak’, blikt Nele terug. ‘We leverden aan huis en deden een babbel aan de deur. We hoorden overal dat mensen het sociaal contact misten. Het niet meer samen kunnen zijn, nog amper nieuwtjes horen, elkaar alleen nog maar kort kunnen ontmoeten: het woog zwaar. Positief was wel dat we op één week tijd de werking konden omschakelen. Alle OCMW’s zaten snel op één lijn. We kregen extra producten van bakkers en boeren. Heel mooi, al die solidariteit. Ondertussen zijn we terug begonnen met de marktjes, maar voorlopig nog streng gereglementeerd. We schenken geen koffie, mensen kunnen niet door elkaar lopen en we werken in shiften. We willen streng genoeg zijn, zodat we in september kunnen evalueren. Dan hopen we de teugels wat te kunnen vieren, en dat onze klanten en vrijwilligers elkaar terug écht kunnen ontmoeten.’

Van gemeentelijke informatie tot vakantie-aanbod

Nele: ‘We hangen telkens nieuwe dingen aan onze basiswerking. De ene keer gaat het Huis Van het Kind mee met de mobiele kruidenier, dan weer een maatschappelijk werker die uitleg geeft aan nieuwkomers over het vuilniszakkengebruik. In vakantietijd pikken we het activiteitenaanbod voor kinderen en jongeren aan. Onder andere de speelpleinwerking geeft bij de koffie uitleg over de activiteiten en inschrijvingen.’

“In de toekomst willen we nog meer mensen over de drempel heen helpen om op vakantie of uitstap te durven gaan."

Sinds de zomer van 2018 rijdt ook de aanhangwagen ‘Rap op Stap’ mee. Nele: ‘Het verlangen naar vakantie hebben we gevoeld. Bij onze mensen waren er hier en daar gespannen situaties: kinderen die thuis moeten studeren, en niet altijd veel plaats of buitenruimte voor iedereen in het gezin. We ervaren ook drempels om op vakantie of uitstap te durven gaan. In de toekomst willen we hier werk van maken, om mensen over die drempel heen te helpen.’

Van gedreven medewerkers tot straffe vrijwilligers

Om alles in goede banen te leiden, werken zo’n veertig vrijwilligers mee aan het project. Zowat alle vrijwilligers leven zelf in armoede. Meewerken met Slaatje Praatje biedt leerkansen en een opstap naar het reguliere economisch circuit.

Nele: ‘Vrijwilligers zijn onze superkrachten. De eerste keer wanneer iemand naar Slaatje Praatje komt is er een enorme drempel. Vrijwilligers trekken mensen over de streep. Ze begrijpen elkaar, ervaren dezelfde problematiek. Ik herinner me één van onze vrijwilligers die al vijf jaar meedraaide bij ons. Hij kreeg darmkanker, en we zagen hem niet zo heel veel meer. Tot hij plots bij ons stond met de vraag of hij voor een interview voor Kom op tegen Kanker ook iets mocht vertellen over Slaatje Praatje. Dat pakte toen écht wel.

“Onze vrijwilligers trekken mensen over de streep. Ze begrijpen elkaar, ervaren dezelfde problematiek.”

Het strafste moment dat we tot nu toe beleefden was in 2018. We mochten toen de federale prijs voor armoedebestrijding in ontvangst nemen. Al onze vrijwilligers konden mee naar de prijsuitreiking. Iedereen had zich opgekleed, en er zat een stevige ambiance in de groep. We waren de enige laureaten die de achterban meegebracht hadden, dus we vielen wel op. Magisch!’

Foto's: Slaatje Praatje
Nele Decelle

In gesprek met

Nele Decelle is de gedreven coördinator van Slaatje Praatje. Dit is een samenwerkingsverband tussen de OCMW’s van Laarne, Wichelen, Berlare, Dendermonde, Buggenhout, Waasmunster en Lebbeke, om een mobiele sociale kruidenier in die gemeenten te kunnen aanbieden. Nele zag de voorbije jaren met veel plezier de werking en het aantal vrijwilligers groeien. De samenwerking tussen de zeven gemeenten zorgt ervoor dat er veel meer kan: de marktwagen wordt meer gebruikt, er kan meer personeel ingeschakeld worden, én er worden een pak meer gezinnen bereikt.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 10 september 2020 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg, met mensen. Vanuit haar woonplaats Elversele duikt ze met veel plezier de wereld in om af te spreken ergens in het land, voor een babbel, lekker eten, een koffie of een aperitief. Verbinding en echte ontmoeting creëren via betekenisvolle gesprekken, samen ontdekken en waarderen van wat werkt geeft Els energie. Verhalen van mensen over momenten die ze zelf beleefd hebben, vormen de basis van haar werk als facilitator bij tussentijd.

Zodat alle kinderen de gigantische kracht van vakantie kunnen beleven

In gesprek met Tim Buyse | 7 september 2020

Stel je eens voor: Op de vooravond van je groepsvakantie aan zee, krijg je bericht dat er helaas een dubbele boeking is, en jullie niet terecht kunnen in het vakantiecentrum. De valiezen staan al klaar. De vakantieweek waar jullie met de kinderen zo hard naar uitkeken, dreigt in het water te vallen. Wat nu? Het overkwam een Brusselse groep van alleenstaande vrouwen met kinderen. Maar de organisatie stond er niet alleen voor. Het team van Iedereen Verdient Vakantie zocht samen met hen een oplossing en vond Jeugdverblijfcentrum Horizon in Bredene direct bereid om de groep holderdebolder op te ontvangen.

Kindjes aan het buffet
 

Een wereld van verschil voor de groep vakantiegangers, die een zalige week aan zee beleefden. Een kwestie van snel schakelen voor het team van Horizon vzw. ‘We zijn er om vakantie mogelijk te maken, zodat mensen vakantie kunnen beleven. Alle mensen verdienen dat, alle mensen hebben daar deugd van. Ook in deze onzekere tijden. Zeker nu.’  Tim Buyse is directeur van Horizon vzw. Ik ontmoet hem aan het onthaal. Hij draagt een Horizon-T-shirt waar ‘Tim’ op staat.

“Zeeklassen, en vakantie in het algemeen, zijn veel meer dan ontspanning. Ze dragen zo hard bij aan een goed gevoel, mentale gezondheid en zelfontwikkeling. Dat is broodnodig!”

Tim Buyse

De hoofdschakelaar afgezet

Het is einde augustus wanneer ik Tim bezoek. Overal op het domein van Horizon zie ik groepen kinderen met begeleiders. Ze spelen samen, eten, luisteren naar muziek of oefenen een dans in. Op het nabije strand tonen Horizonkinderen elkaar trots naar welke boei ze zwommen. Het voelt bijna een zomer als een ander. En dat geldt ook voor het aantal vakantiegangers bij Horizon. De meeste kampen en vakanties konden deze zomer gewoon doorgaan. Slechts enkele groepen zegden af.

Dat was dit voorjaar wel anders. Alle zeeklassen vielen, welja … in het water. Van midden maart tot eind juni was het domein van Horizon stil. Alle 463 bedden bleven onwezenlijk leeg. De dertien vaste personeelsleden waren tijdelijk werkloos. Ook de tijdelijke werknemers die de zeeklaspiek mee zouden opvangen, bleven thuis. De hoofdschakelaar werd afgezet om de verliezen te beperken.

Een dikke map, tien buffetten en gekleurde polsbandjes

Op 1 juli stond iedereen er weer om het beste van zichzelf te geven. ‘We hebben alles op alles gezet om deze zomer te kunnen openen.’ Tim toont hun corona-handboek, een dikke map met protocollen en kaarten. Ze verdeelden het vier hectaren groot domein met zes gebouwen in kleurzones. Zo krijgen tien bubbels van maximaal vijftig mensen elk hun vaste plek om te slapen, binnen en buiten te spelen, zich te wassen, te eten, …  Naast elkaar, zonder contact. En elk kind draagt een polsbandje in de bubbelkleur. ‘Waar we altijd werkten met één buffet, maken we nu tien buffetten mogelijk. We deden 25 000 euro investeringen om coronaproof te zijn.’

Je moet ervoor gemaakt zijn

‘We hebben nu een heel mooi team. Iedereen is heel gemotiveerd, ook om flexibel om te gaan met de extra taken en regels en het vele desinfecteren. Werken in een jeugdverblijfcentrum, daar moet je echt voor gemaakt zijn. Je staat ten dienste van de groepen, moet goed zijn in je vak, of dat nu bureauwerk of keuken is, én ook sociaal en heel flexibel zijn. Op vrijdag bij de groepswissels poetst iedereen mee, ongeacht de functie.’  Tim hoopt iedereen aan boord te kunnen houden, ook de tijdelijke medewerkers. Maar nu er veel annuleringen binnenlopen voor zeeklassen in september en oktober, is er ongerustheid.

“Bedienen aan het buffet zorgt voor topmomenten. Je ziet er direct hoe het zit. Kinderen die op maandag timide zijn, komen je soms op vrijdag omhelzen.”

‘Deze zomer hebben we enkele last minute verblijfsvragen gekregen, zoals van die groep uit Brussel. Als we dan plaats hebben, heten we die groep met groot plezier welkom! Zo kunnen zij ook vakantie ervaren. Mensen appreciëren dat enorm. Daarvoor steken we met z’n allen graag een tandje bij. En eerlijk, we doen het dan ook voor onszelf: een extra groep zorgt voor extra inkomsten om Horizon gezond te houden. En dat is dit jaar bijzonder welkom.’

Ontmoetingen aan ’t buffet

Als Tim nu iets mist, dan zijn het de contacten met vakantiegangers aan het centrale buffet. ‘Ik sta erop om enkele keren per week aan het buffet te staan. Het zorgt voor topmomenten. Het is zalig om kinderen en jongeren te kunnen teasen. Je ziet er direct hoe het zit en je ziet zo snel evolutie. Kinderen die op maandag zo timide zijn, komen je soms op vrijdag omhelzen.’

‘Zo was er onlangs een kindje met een zeer moeilijke thuissituatie en glutenintolerantie dat hier op zeeklas enkele kilo’s bijkwam en helemaal openbloeide. Het maakte ook de juf emotioneel. Het OCMW was tussengekomen om de zeeklas voor dat kind te betalen. Dat toont ook hoe belangrijk die financiële ondersteuning en toegankelijkheid blijft!’

Zoveel meer dan ontspanning

Tim vindt dat de kracht van vakantie nog vaak wordt onderschat. ‘Het is zoveel meer dan ontspanning. Zeeklassen, en vakantie in het algemeen, dragen zo hard bij aan een goed gevoel, mentale gezondheid en zelfontwikkeling. Dat kinderen en jongeren eens uit hun isolement komen, dat ze vakantie beleven, dat ze de zee of de natuur leren kennen, dat is broodnodig! Al is het maar een week, ze groeien er zo hard door. Mijn dochter is nu op kamp. Ik zal haar niet meer herkennen als ze terug is. Ik wil dat iedereen die kans krijgt.’

“Applaus krijgen als je met een plateau eclairs binnenkomt, en weten dat sommige kinderen dat nog nooit gegeten hebben. Dat geeft een kick, maar doet je ook stil staan.”

Met 20 jaar ervaring op de teller, heeft Tim een zee van verhalen en voorbeelden. Met vele scholen en organisaties hebben ze een jarenlange band. Blijven werken aan de openheid en toegankelijkheid voor iedereen is een stokpaardje van Horizon: ‘We ontvangen hier iedereen, joden, Tibetanen, moslims, groepen als ‘wel jong niet hetero’ en Jomba (Jongeren met bijzondere aandacht) van Kazou, kinderen op dansstage bij Studio 100. We zijn er ons bewust van dat voor een deel van hen de eerste keer is, en het nog lang kan duren voor ze weer op vakantie gaan. Applaus krijgen als je met een plateau eclairs binnenkomt, en weten dat sommige kinderen dat nog nooit gegeten hebben. Dat geeft een kick, maar doet je ook stil staan.’

Evenwicht zoeken

Tim is graag collega onder de collega’s. Als directeur bewaakt hij natuurlijk ook het overzicht en zet hij de lijnen uit, wat vaak een kwestie van evenwicht is. Tussen betaalbare kampen en een unieke ervaring aanbieden. Tussen aandacht en ruimte voor de teamdynamiek en verwachtingen naar de collega’s. Tussen verschil maken en verontwaardiging: ‘Er zijn nog zoveel kinderen zijn die niet mee op zeeklas kunnen, zeker kinderen uit centrumsteden. Hoe triestig is dat niet?’
De uitdagingen waar ze nu voor staan zijn niet min. Zo gebruikte Horizon vzw haar spaargeld van de voorbije vijf jaar om de verliezen van het voorjaar te dekken, terwijl nu ook de zeeklassen voor het najaar heel onzeker zijn. En de bouw van een nieuw rolstoeltoegankelijk gebouw is alvast drie jaar uitgesteld.

De kers op de taart

Ondertussen engageert Tim zich als voorzitter voor Kojeva-West, de pas opgerichte Koepel voor onafhankelijke jeugdvakantie-aanbieders in West-Vlaanderen. Ze bundelen krachten, wisselen kennis en ervaringen uit en ijveren samen voor toegankelijk toerisme voor allen, ook bij het beleid. Ze willen dat er genoeg ruimte blijft en komt voor toegankelijke accommodatie, voor voldoende goedkopere logies en voor persoonlijke contacten en begeleiding in de vakantiecentra. Zodat vakantieparticipatie nog meer vanzelfsprekend wordt. ‘Want dat sociale aspect is toch de kers op de taart!’


Foto’s: Horizon vzw
Al 15 jaar heeft een Kunsthumaniora in Turnhout een mooie samenwerking met Horizon: ieder jaar verblijft een klas zesdejaars scholieren een week (gratis) bij Horizon en in ruil maken ze een kunstwerk op het domein en maken ze foto’s.  
Tim Buyse

In gesprek met

Tim Buyse is directeur van Horizon vzw, een jeugdvakantieverblijf in Bredene dat voornamelijk zeeklassen aanbiedt. Twintig jaar geleden, op zijn achttiende, kwam Tim via zijn broer bij Horizon terecht. Sindsdien is hij er één van de vaste waarden, samen met zijn boer (die nu voorzitter is) en zijn vrouw (die chef keuken is). Ook de mensen van Horizon genieten tijdens deze drukke zomer van eigen vakantie. Tim genoot vorige week ontzettend van een week vakantie met zijn vrouw en vier dochters tijdens hun ‘toer van België’, langs Bokrijk, Plopsa Coo, de grotten van Han, en Pairi Daiza. Tim is ook voorzitter Kojeva West

Dit verhaal werd gepubliceerd op 7 september 2020 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Pagina's

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |