Overslaan en naar de inhoud gaan

Vriendelijkheid: sleutel tot toegankelijk reizen

In gesprek met Heidi Samec & Klaartje Peeters | 3 december 2015

Heidi Samec en dochter Klaartje delen een passie voor reizen. De meervoudige handicap van Klaartje weerhoudt hen niet om Florida, Spanje, Londen of de prachtige natuur in ons land te beleven. ‘Het zijn mensen die het voor ons mogelijk maken. Mensen die spontaan een helpende hand toesteken. We kunnen niet alles vooraf plannen, niet alle obstakels inschatten. Het zou de fun van het reizen er ook van af halen’, zegt Heidi. In het buitenland lukt dit beter dan in eigen land, ervaart Heidi. 

Klaartje en Heidi reizen niet met georganiseerde vakanties voor mensen met een beperking. Ze trekken er zelfstandig op uit, maken hun droomreizen waar. En dat lukt, als ze hartelijke mensen ontmoeten die een hand willen toesteken. Het gaat om simpele dingen: zoals een restaurant dat een oprit voor de rolstoel improviseert, of een behulpzame conducteur die Klaartje met de rolstoel in en uit de trein helpt dragen. ‘Het is gewoon een beetje menselijkheid. Dat kost helemaal niets. Uitbaters moeten er zelfs hun hele infrastructuur niet voor verbouwen’, vindt Heidi.

 

Toegankelijkheid: dat is creativiteit en wat menselijke warmte

Het is de creativiteit en vriendelijkheid van andere mensen die reizen met een beperking toegankelijk maakt. In het buitenland blijkt dat vaak makkelijker, spontaner dan in ons eigen land, merkt Heidi.  ‘Hier ervaren we meer beperkingen dan elders. Hier kan je bijvoorbeeld niet zomaar openbaar vervoer nemen. We moeten de bus vooraf bespreken en dat kan enkel op aangepaste uren.’ Ook in restaurants in ons land ontmoeten Heidi en Klaartje niet altijd de hartelijkheid die het hen wat makkelijker zou maken. ‘Spanje is op dat vlak veel warmer. Maar we laten ons er niet door tegenhouden.’

 

Kijk voorbij de infrastructuur

Heidi pleit voor iets meer menselijkheid bij mensen in de toeristische sector, liever dan alle aandacht te besteden aan het wegwerken van trappen en andere beperkingen aan de infrastructuur. ’Wij vragen geen voorkeursbehandeling, we zoeken naar mogelijkheden en trekken onze plan. We weten ook wel dat we niet kunnen verwachten dat elke straat of elk gebouw rolstoeltoegankelijk is.’ Heidi merkt wel dat er in Vlaanderen veel meer aandacht is gegroeid voor reizen met een beperking. Er zijn meer en meer infobrochures over toegankelijkheid op reis. En dat is een heel fijne ontwikkeling.

Heidi & Klaartje

 

Ga voor wat je wil dat mogelijk is

‘Maar,’ zegt Heidi, ‘er is veel meer mogelijk dan wat er in brochures wordt aangegeven.’ Aan de hand van een grondige voorbereiding schat ze de haalbaarheid van een reis en bestemming in. Daarmee kiest ze niet voor de gemakkelijkste weg. Het is een advies dat ze ook graag meegeeft aan andere reisliefhebbers: ‘Maak het jezelf niet te gemakkelijk. Ga voor wat je graag wil, zoek uit wat mogelijk is en dan kom je op plekken die je vooraf voor onmogelijk hebt gehouden.’

 

Reizen is het leven ontdekken

Klaartje is niet aan huis gekluisterd. Klaartje leeft, ervaart, ontdekt de wereld. Ze leert de betekenis van woorden door ze te ervaren. De ware betekenis van ‘groot’ ontdekte ze middenin een kathedraal, waar ze haar blik omhoog kon richten in die immense ruimte. Op een zeilschip mocht ze in het kluivernet liggen. Ze voelde ze de wind in haar haren, het water dat over haar gezicht spetterde, ze zag het schuim tegen de boot spatten. Klaartjes ogen glimmen wanneer Heidi het verhaal vertelt. De herinneringen zien, ruiken, voelen geeft de jongedame een levendig beeld van wat ‘zeilen’ echt betekent . Heidi: ‘Ik mijd het woord beperkingen. Het zou ons leven beperken. Reizen betekent een grote verrijking voor ons leven.’

Klaartje

 
fotografie: Heidi Samec

 

Heidi Samec & Klaartje Peeters

In gesprek met

Heidi Samec en dochter Klaartje Peeters (24) wonen in Houthalen. Klaartje werd prematuur geboren en vermoedelijk door zuurstoftekort meervoudig motorisch beperkt. Ze geniet intens en danst in de rolstoel door het leven! Samen reizen ze Vlaanderen en de wereld rond. Dit bracht hen al naar Florida, Egypte en Noord-Afrika,  Barcelona, Sevilla en Londen.

 

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 3 december 2015 in de categorie Toegankelijkheid.

Neergepend door

Els Jammaers is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze geniet van de authenticiteit van verhalen en van inspirerende ontmoetingen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie zodat iedereen kan meegenieten.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |