Overslaan en naar de inhoud gaan

Stem uit verenigde naties: over toerisme, jongeren en vrede

In gesprek met Márcio Favilla Lucca de Paula, UNWTO | 19 januari 2017

2017 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het ‘Internationale Jaar van Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling’. Op 18 januari is dit bijzondere jaar feestelijk geopend in Madrid, de thuisbasis van UNWTO, de Wereld Toerisme Organisatie van de Verenigde Naties. Tijdens de wereldconferentie Sociaal Toerisme (een organisatie van ISTO) in oktober 2016 ontmoetten we directeur Externe Relaties en Partnerschappen van UNWTO Márcio Favilla. We hadden een ontspannen babbel over de sleutelrol die toerisme – en in het bijzonder toerisme door jonge mensen - kan spelen in duurzame ontwikkeling, diversiteit en vrede.

Reizen verandert je leven. Márcio Favilla herinnert zich levendig de reis die een mijlpaal in zijn leven werd. In 1985, Márcio studeerde toen nog, reisde hij langs verschillende steden in Europa. In de jeugdherberg in Straatsburg ontmoette hij de jongedame die later zijn vrouw zou worden. ‘Ik had er niet meer van verwacht dan van een gewone vakantie: nieuwe plekken zien, nieuwe ervaringen opdoen. Maar mijn verblijf in Straatsburg werd een kruispunt in mijn leven. Een paar jaar later zijn we getrouwd, en dat zijn we nog altijd ’, lacht Márcio.

Waarom jonge reizigers zo belangrijk zijn

Zo gezien kan vakantie een bijzonder moment worden in het leven van jonge mensen. Al wordt toerisme van jongeren nog vaak onderschat, terwijl die wel enorm belangrijk is, vindt Márcio.

Jonge rugzaktoeristen laten vaak de betreden toeristische paden links liggen. Ze reizen naar andere plekken en zoeken de ontmoeting met lokale mensen op. Dat is een goede zaak, want toerisme is doorgaans geconcentreerd in bepaalde regio’s, op welbepaalde plekken en tijdens welbepaalde periodes. ‘Jonge rugzaktoeristen zoeken andere bestemmingen. Ze verblijven in jeugdherbergen of bij bewoners. Daardoor helpen ze toerisme verspreiden over een groter territorium. Door hun bezoek en verblijf brengen ze de economische en sociale voordelen van toerisme naar plaatsen en mensen die er anders van verstoken blijven.’

“Jonge rugzaktoeristen boren nieuwe bestemmingen aan en verspreiden zo de voordelen van toerisme.”

Márcio: ‘Nieuwsgierige jonge toeristen helpen daardoor nieuwe bestemmingen identificeren, omdat ze wél op plekken komen die nog niet onder de aandacht van het bredere publiek zijn gekomen. Via sociale media verspreiden ze spontaan hun ervaringen – goede en slechte – waardoor ze heel wat macht hebben.’

Hoe reizen bijdraagt aan vrede in de wereld

Toerisme is om vele redenen belangrijk, vindt Márcio Favilla. Reizen betekent ruimte maken om nieuwe dingen te ontdekken, na te denken over je leven en intens samen te leven met je familie. Maar er is ook de ontmoeting met nieuwe mensen, andere gemeenschappen, onbekende culturen. ‘In die ontmoeting groeit wederzijds begrip en bouwen reizigers en lokale mensen duurzame banden op met elkaar. Als je andere mensen uit andere culturen ontmoet, dan groeit je begrip. Die ervaring verrijkt je leven en verzacht je visie over wie en wat anders is dan jijzelf.  Dat draagt bij aan vrede in de wereld. Wat mij betreft is dit veruit de belangrijkste meerwaarde die toerisme te bieden heeft.’

“Andere culturen ontmoeten verzacht je visie op wie en wat anders is dan jezelf. Dat draagt bij aan vrede in de wereld.”

2017: een jaar van extra aandacht voor de bijdrage van toerisme aan duurzame ontwikkeling

Het thema ‘wederzijds begrip en vrede’ dat Márcio hierboven aanhaalde,  is één van de vijf pijlers van het Internationale Jaar van Duurzaam Toerisme voor Ontwikkeling, dat de Verenigde Naties dit jaar organiseert. De andere vier zijn: (1) inclusieve en duurzame economische groei, (2) sociale inclusie, werk en armoedebestrijding, (3) duurzaam omgaan met natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering en (4) culturele waarden, diversiteit en erfgoed. Márcio: ‘De vijfde pijler – wederzijds begrip, vrede en veiligheid – is in feite een horizontale steunbalk, die toerisme als drijvende kracht voor duurzame ontwikkeling verankert.’ 

Márcio Favilla

In gesprek met

Márcio Favilla (59) is ‘Executive Director for Competitiveness External Relations and Partnerships’ bij de ‘United Nations World Tourism Organization  (UNWTO)’. Márcio is afkomstig uit Brazilië -  waar hij voorheen onder meer Vice Minister was van Toerisme - en woont in Milaan, de stad waar het UNWTO is gevestigd.

Het ‘International Year of Sustainable Tourism for Development 2017’ werd geopend op 18 januari 2017 in Madrid. 

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 19 januari 2017 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |